Doktor hitne pomoći savjetuje: Ljeti obratite pažnju na ovih pet stvari

Početak ljeta je pred vratima, a ono nosi i neke uobičajene povrede među decom. Dr. Zafar Šamon, šef odeljenja hitne medicinske pomoći u bolnici Beaumont Dearborn, za Detroit Free Press otkrio je sa kojih se pet povreda djece najčešće susrećemo tokom ljetnih mjeseci i kako ih liječiti

Povrede glave (blage do teške)

“Nošenje kacige vrlo je važno, bilo da dijete vozi bicikl, skejtbord ili rolere. Na hitnu se treba javiti ako je dijete nakon pada zbunjeno, ima mučninu ili povrća, ako je letargično ili pospano ili se žali na glavobolje koje ne prolaze”, kaže dr. Šamon.

Sunčanica

Dr. Šamon kaže da je ovo uobičajena pojava tokom juna i jula, koja se ne dogaša samo na visokim temperaturama, već bilo kad.

“Djeca se moraju igrati a ne samo odmarati. Ostanite u hladu, hidrirajte se, nosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili većim pa je obnavljajte nakon izlaska iz bazena, jezera ili mora. Ljekarsku pomoć potražite ako dijete ima mučninu ili grčeve, povraća, letargično je ili ima temperaturu višu od normalne”, upozorio je.

Ogrebotine, osip i rane

Ove stvari je teško spriječiti, ali liječenje je vrlo jednostavno. Dr. Šamon napominje da rane očistite vodom, i izbjegavajte trljanje alkoholom jer to može usporiti zarastanje. Na ranu nanesite tanki sloj antibiotske masti kako biste podstakli zarastanje i pomogli kod bolova.

Povrede ručnog zgloba

Dječije kosti su mekše od odraslih jer rastu. Štitnici mogu pomoći u sprječavanju ovakvih povreda, kaže Šamon. Dijete treba odvesti doktoru ako vidite otečenost ili crvenilo u zglobu ili ako se dijete žali na nepodnošljivu bol.

Opekotine

Kada provodimo više vremena na suncu, opekotine su uobičajene. Ljekar savjetuje da djecu naučite da se drže podalje od roštilja kao i da ih ne diraju. Na roditelje apeluje da provjere jesu li ručke od lonca okrenute prema spolja kako djeca ne bi naletjela na njih i zadobila opekotine. Blage opekotine očistite sapunom i vodom pa prekrijte slojem vazelina i sterilne gaze. Plikovi i velike opekotine mogu biti znak da trebate doktorsku pomoć.

Što se ostalih povreda tiče, dr. Šamon kaže da pazite da djeca skaču na trampolinima koji imaju zaštitnu mrežu, kao i da ograničite broj djece koja odjednom skaču po njemu. Ako dijete nije plivač, mora nositi zaštitnu opremu. Bilo da je dijete plivač ili neplivač, uvijek ga imajte na oku i osigurajte pauze kako se ne bi iscrpjeli. Pobrinite se da pije dosta tečnosti i da nosi kremu za sunčanje.