Dokazano: LJUDI VIŠE VJERUJU PSIMA NEGO BRAĆI I SESTRAMA!

U jednoj desetogodišnjoj studiji koja je nedavno okončana i bavila se emotivnim i socijalnim razvojom djece, prikupljeni su, između ostalog, podaci o njihovim odnosima s ljubimcima.
Analizirajući te podatke, istraživač Met Kasl fokusirao se na to kako kvalitet odnosa s ljubimcima utiče na njihov život, odnose s drugima i na njihovu budućnost. Rezultati su ga iznenadili. Očekivao je da će otkriti da djeca koja imaju jaku vezu s ljubimcima imaju sretnije djetinjstvo, ali rezultati su bili daleko kompleksniji.

Otkrio je da djeca koja su na neki način bila uskraćena, bilo da je riječ o bolesti, razvodu ili nekoj vrsti nestabilnosti, po pravilu imaju jaču vezu s ljubimcima nego sa svojim vršnjacima, mada su imali manji akademski uspjeh i češće patili od zdravstvenih problema. Met skreće pažnju da bi razlog za to mogla da bude činjenica da su predodređeni za takve probleme zbog sredine iz koje dolaze.

Uprkos tome, takva djeca su sklonija društveno odgovornom ponašanju – rado pomažu drugima, dijele i lako uspostavljaju saradnju. Najveće iznenađenje je što se ispostavilo da se djeca, posebno djevojčice koje su imale pse, radije “povjeravaju” ljubimcu nego braći i sestrama.