Dok se svi plaše smrti, Meksikanci je – slave! (FOTO)

Svake godine Meksikanci dolaze na groblja kako bi se prisjetili preminulih članova porodica. Prema tradiciji, 1. i 2. novembra otvaraju se vrata nebesa i duše mrtvih vraćaju se na zemlju. Dia de los Muertos, dan sjećanja na mrtve, u Meksiku se slavi još od predkolumbovskih vremena, ali dok se nekad slavio početkom ljeta, s dolaskom katoličanstvo ta je svetkovina prebačena na kraj novembra da bi se poklopila s hrišćanskim praznikom Svih Svetih, a od šezdesetih godina dvadesetog stoljeća je i službeni državni blagdan.


Običaji obuhvaćaju ukrašavanje lobanjama, šminkanje u lubanje (calaveras), pjesme i plesove, asteško lutkarstvo, gozbe s omiljenim jelima pokojnika….


Dan mrtvih, kao mješavina tradicija španske katoličke crkve i pretkolumbovskih tradicija, jedan je od najvažnijih praznika koji otkriva, kako mnogi vjeruju, jedinstveno meksičko razumijevanje smrti.


Članovi porodica nude hranu, piće, pa čak i igračke na oltarima kako bi primamili duše tokom praznika. Vjeruje se da živi i preminuli tada dijele obroke.


U mnogim dijelovima Meksika porodice se 1. novembra prisjećaju preminule djece, često spominjane kao “angelitos” (mali anđeli). Njihovi grobovi ukrašavaju se igračkama i balonima. Dan kasnije slavi se Dan svih duša, posvećen odraslima koji su preminuli.

Tokom slavlja, porodice ukrašavaju grobove umrlih. Mnogi odlaze na groblja gdje su ukopani njihovi voljeni i ukrašavaju ih ponudama. Na ova mjesta stavljaju se i cvjetovi nevena jer se vjeruje da oni pomažu dušama da dođu s groblja do domova porodica.