Dok se borimo sa koronavirusom: OD ČEGA BJEŽATI U KUĆNOJ IZOLACIJI I KAKO POSTIĆI DUŠEVNI MIR?

Govoreći o problemu narušenog mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije koronavirusa, prof. dr. sc. Ivan Urlić kaže: U ovim trenucima javljaju se brojni problemi zdravstvenog i ekonomskog tipa.

Epidemija koronavirusa nije primorala ljude samo da češće posjećuju toalet u potrazi za toplim vodom i sapunom, ograničila ih je na domove i promijenila im planove. Otkazala vjenčanja i putovanja, utjecala na posao. Neke je zatvorila u karantin, ima i teško bolesnih, a i onih koji su se oporavili.

Sve je više zemalja u svijetu koje uvode najrigoroznije mjere koje će pomoći suzbijanju pandemije. Nisu daleko od ovih mjera ni zemlje u regionu, ali bilo bi naivno ne pretpostaviti da model širenja virusa iz drugih evropskih država neće uskoro stupiti na snagu i na ovim prostorima.

Izolacija, karantin, crne vijesti, sasvim je izvjesno, siju strahove, očej, paniku… Teško se osloboditi negativnih emocija, bez obzira na savjete stručnjaka koji uz brojne savjete naglašavaju da je najvažnije ostati u kućama.

Što se kod čovjeka u vremenima izolacije događa s mentalnim zdravljem? Koliko tačno loših vijesti jedna osoba zatvorena u kuću, bez ekonomske perspektive koja bi joj djelovala zadovoljavajuće, u ovim trenucima može podnijeti prije nego joj to ošteti “psihu”?

Svjetska zdravstvena organizacija uputila je upozorenja kako se fizički zaštiti, te uputila savjete koji mogu biti od koristi onima koji osjete da bi zbog novonastale situacije moglo biti ugroženo i njihovo mentalno zdravlje. Savjetuju one koji se osjećaju naročito anksiozno da pomoć potraže u krugu ukućana, razgovaraju o onome šta ih tišti, ali, prije svega, da se drže pravila koje bi im moglo pomoći u trenucima kad se osjećaju preplavljeno negativnim emocijama.

“Našli smo se usred globalnog problema, sličnog onima kakve smo i dosad imali u vidu valova gripe, ali nikada ni približno na ovaj način. Širi se ne samo virus, nego i sva uznemirenost, zabrinutost koja prirodno dolazi uz novonastalu situaciju novih mjera pojedinih država tokom pokušaja ograničenja područja zaraze – kaže za „Slobodnu Dalmaciju“ psihijatar dr. Ivan Urlić.

Govoreći o problemu narušenog mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije koronavirusa, prof. dr. sc. Ivan Urlić kaže:

“U ovim trenucima javljaju se brojni problemi zdravstvenog i ekonomskog tipa. Kako ćete sa zdravljem ako ste dobili otkaz, ako vam ne stignu sirovine za proizvodnju, ako vaši gotovi proizvodi ne budu poslani… Ako ste ostali bez posla? Svi egzistencijalni problemi pred kojima smo se našli, poput brige za zdravlje, imaju i svoju ekonomsku računicu koja mnoge tišti… – objašnjava dr. Urlić, te kao stručna osoba dijeli preporuke onima koji osjećaju da im vijesti postaju “previše”? Naročito je tako onima koji su skloniji anksioznim poremećajima.

“Ne pratite opsesivno vijesti. Dovoljne su one jutarnje i večernje. Svakako je najgore ne raditi ništa, ne uhvatiti se baš nikakve aktivnosti, visiti s uhom na vijestima. Nije ratno stanje, ali teško je. Odmjeravanje s virusom ćemo dobiti, ima dovoljno stručnih ljudi. Na nama je da budemo odgovorni, da ne filozofiramo i da poštujemo upute nadležnih institucija – savjetuje Urlić.

ŠtA je s opsesivnim pranjem ruku?

“Perite ruke u zdravoj mjeri. Nećete prati tek oprane ruke. No nismo ni svjesni koliko inače ne vodimo računa o higijeni. Pružamo ruke, dodirujemo razne stvari, novac, pa diramo lice…. Ne vodimo računa o tome svemu, a to nisu sterilne površine. Doprinosimo tako širenju virusa, potrebna je dezinfekcija predmeta i, naravno, slušati stručnjake – kazao je ugledni hrvatski stručnjak.

U trenucima kad ne znamo koliko će stanje pripravnosti potrajati, kaže, važno je kvalitetno iskoristiti vrijeme provedeno kod kuće.

“Najedanput smo se od vječne prezauzetosti i iščekivanja, za mnoge, radnog mjesta u sezoni, našli ispred blokade. Višak slobodnog vremena od silno željenog može postati i neprijatelj! Konačno imamo mogućnost da se bavimo djecom, ukućanima, svime za čim smo žudjeli, a nismo mogli od prevelike zauzetosti, zbog manjka vremena i vječnog umora da se ne uspijemo dovoljno angažirati…

Sigurno je postojalo nešto što ste konstantno ostavljali za sutra. Evo prilike. Da sve ažurirate, sredite račune, napišete radove, izvještaje. Evo prilike da sve stavite na svoje mjesto. Knjige koje ste htjeli pročitati, filmovi koje ste htjeli pogledati dolaze na red. Najgore je sjediti i ne raditi ništa – apelira naš sagovornik.

“Možete i svakako se preporučuje boraviti na svježem zraku. Šetnja pomaže, boravak na otvorenome pomaže, stjecanje kondicije nakon zimskog zatvaranja u kuće… Proljeće je uvijek inspirativno. Bez obzira o kojem se hobiju radi, važno ga je imati. Odmoriti se, iskoristiti barem neko vrijeme, ukoliko vam to posao dozvoljava, za godišnji odmor koji ćete provesti u kući i u prirodi sa svojim najmilijima, ukućanima. Izbjegavajte okupljanja, rukovanja, zatvorene prostore – dodatno naglašava.

Kako izvući najbolje iz ovako teške situacije?

“Čini mi se da je ovo vrijeme koje možemo iskoristiti za aktivnosti koje smo izbjegavali opravdavajući se kako nismo imali vremena. Važno je da trenutak kad se viroza smiri dočekamo zadovoljni i da se pridržavamo u svako vrijeme preporuka nadležnih institucija. (AURA/SLOBODNA DALMACIJA)