Dok čekate ljekare, ovako ćete nekome spasiti život: PRVA POMOĆ KOD INFARKTA

Infarkt ne bira ni vrijeme ni mjesto. Može da se desi bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Ako uočite da osoba pored vas ima infarkt, jako je važno da brzo i pribrano reagujete. Gotovo istovremeno treba zvati Hitnu pomoć i pomagati bolesniku.

Najvažnije je da ne paničite i da odmah pozovete Hitnu pomoć, koja će pacijenta prebaciti do najbliže koronarne jedinice.

Dok čekate na medicinsku pomoć, pacijenta postavite da leži na leđima, na tvrdoj podlozi i recite mu da miruje.

IZVADITE MU PROTEZU IZ USTA
Proverite da li u ustima ima protezu ili zalogaj i, ukoliko ima nešto od toga , izvadite mu iz usta.

OTVORITE PROZOR
Ako je toplo vreme, odmah otvoriti prozore da bi osoba koja ima infarkt došla do daha. Bitno je raskopčati odjeću i raskomotiti pacijenta da bi se hladio i osjećao se komotno, da ga ništa ne steže. Ako je hladno vrijeme, onda osobu sa simptomima infarkta blago utoplite.

AKO IMA ANGINU PEKTORIS – DAJTE MU LIJEK
Bolesnicima koji već imaju odranije anginu pektoris treba dati njihov lijek, sprej ili tabletu pod jezik. Važno je napomenuti da nitroglicerin lingvalete (tabletice koje se stavljaju ispod jezika), koji se inače koristi za otklanjanje bola kod napada angine, ne otklanja bol i u slučaju infarkta.

URADITE MASAŽU SRCA I DAJTE MU VJEŠTAČKO DISANJE
Uradite zatim masažu srca i dajte pacijentu vještačko disanje usta na usta. Vještačko disanje se daje tako što se pacijentu zatvori nos, maramicom mu se pokriju usta, svoja usta priljubimo uz njegova i brzo uduvamo vazduh, pa sačekamo da pacijent vazduh spontano izdahne. Postupak se ponavlja petnaestak puta u minutu, dok se masaža srca radi 70-80 puta u minutu.