DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: DANIS TANOVIĆ DOBIO NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIJ NA 54. KANSKOM FESTIVALU

1882. U Beču potpisan ugovor o Trojnom savezu Njemačke, Austro-Ugarske i Italije.

1902. SAD priznale nezavisnost Kube, a njihova vojska napustila ovu zemlju.

1922. Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod Egipat potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom Sena. Brod je nosio zlato i srebro vrijedne milion funti.

1927. Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džedi sa kraljem Ibn Saudom Velika Britanija je priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

1944. Rođen britanski bluz-pjevač Joe Cocker.

1956. Amerikanci izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog ostrva Bikini.

1980. U Québecu, na referendumu o nezavisnosti od Kanade, 60 posto birača glasalo je protiv otcjepljenja.

1985. Film “Otac na službenom putu” jugoslovenskog režisera Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na 38. međunarodnom festivalu u Cannesu.

1995. Zairska vlada uspostavila karantin u regionu pogođenom smrtonosnim ebola virusom.

1997. Turska vojska saopćila da je ubila 1.300 Kurda u jednosedmičnoj ofanzivi unutar sjevernog Iraka.

1998. Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp, u skladu sa svojim ovlaštenjima, izabrao novi grb BiH, pošto se članovi Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti o tome.

2001. Bh. režiser Danis Tanović dobio nagradu za najbolji scenarij za film “Ničija zemlja” na 54. kanskom festivalu. Film je kasnije dobio Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

2012. U padu sportskog aviona cesna na sportskom aerodromu Zalužani kod Banje Luke poginulo je pet osoba. Stradali su pilot Alen Crnalić, instruktor padobranstva Nemanja Goronja, te Nikola Stević, Stefan Karanović i Srđan Kosić, koji su tek završili obuku i spremali se za prvi padobranski skok. Tragedija se dogodila pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su došli da ih bodre pri prvom skoku.

error: Content is protected !!