Doc. dr. Ivana Milošević: KOJI TEST I LIJEKOVI MOGU BITI OPASNI I ŠTETNI U VRIJEME EPIDEMIJE KORONA VIRUSA?

Događa da laboratorije nude testiranje “na korona virus” ali pri tome ne objašnjavaju da to nije korona virus koji izaziva bolest COVID-19 već običnu prehladu.

Govoreći na konferenciji za medije 24. marta 2020. godine koju je Direktno prenosila RTS, dr Ivana Milošević je odgovorila na pitanje novinara koje se odnosilo na privatno testiranje.

Građani treba da znaju da se izraz “korona virus” odnosi na čitavu jednu grupu virusa među kojima su i virusi tipa SARS i MERS, na primjer. Oni izazivaju veoma opasne infektivne bolesti koje, na sreću, nisu nikad ni stigle do Srbije I zemalja u regionu.

Međutim, među “korona virusima” je i jedan koji izaziva običnu virusnu prehladu.

Kad kažemo “obična” to ne znači da virusna prehlada ne može imati opasne posljedice. Međutim, te posljedice su rijetke, najčešće samo među veoma mladima ili veoma starima, kod kojih je imunitet veoma oslabljen. Na virusnu prehladu se može “nakalemiti” i bakterijska komplikacija koja daje bronhitis ili sinusitis.

Virusnu prehladu izazivaju i virusi drugog tipa, kao što su oni iz porodice pikornavirida, influence, adenovirusa, enterovirusa i drugih – čak oko dvije stotine virusa.

Zbog svega toga se događa da laboratorije nude testiranje “na korona virus” ali pri tome ne objašnjavaju da to nije korona virus koji izaziva bolest COVID-19 već običnu prehladu.

Građani, naravno, smiju da odu na ovakav test, ali ne smiju da vjeruju da su zbog toga bezbedni!

Naime, osim uludo potrošenog novca za tu laboratorijsku analizu, oni dovode i sebe i sve u svom okruženju u veliku opasnost jer dobri rezultati mogu da ih zavaraju.

Tako živite uvjereni da ste negativni na opasan virus, ali uopšte ne znate da li možda imate COVID-19. Kad budete uradili pravi test i, eventualno ga otkrijete, već će svi oko vas biti zaraženi.

“Čak ni sertifikovane mikrobiološke laboratorije ne mogu da otkriju korona virus koji izaziva COVID-19”, rekla je dr Milošević.

Druga opasnost krije se u ideji na koju su došli neki građani, a to je da “preventivno” uzimaju lijekove koji navodno pomažu kod korona virusa.

Među njima je i lijek hlorikin koji se dobro pokazao u terapiji korona virusa, ali dr Milošević upozorava da se ovakav tretman može obavljati jedino pod nadzorom ljekara i da će ga dobiti samo oni kojima ih prepiše doktor.

“Ovaj lijek može da izazove loše posljedice kod nekih pacijenata”, rekla je dr Milošević. “Naročito je opasno ako je neko već hronični bolesnik i uzima druge lijekove.”

Kako je naglasila, infekcija virusom COVID-19 opasna je naročito za one koji već boluju od nečega, ali se to ne odnosi samo na već dobro poznate bolesti – dijabetes, kardiovaskularne bolesti, malignitet i visok pritisak, već i na sve druge – na primjer, za one koji pate od autoimunih oboljenja.