Doc.dr. Boran Uglešić otkiva: Neki pacijenti kriju da su oboljeli od raka čak I od najbližih ukućana, a drugi porodicu toliko uvuku da i oni trebaju pomoć psihijatra

Gotovo svakodnevno se susrećemo s pacijentima kojima treba psihijatrijska pomoć, jer su oboljeli od maligne bolesti. Riječ je najčešće o bolesnicima oboljelim od karcinoma s poremećenom kvalitetom života i koji imaju visok stepen anksioznosti i depresivnosti, naravno uz nemogućnost prilagodbe na malignu bolest, koja je i centralni problem

Samo oni koji su jednom prebrodili i pobijedili malignu bolest znaju s čime su se nosili tokom svoga liječenja. Bezbroj pitanja im je prolazilo kroz glavu, a na njih nisu imali odgovora. Neki od njih su “potonuli” u psihičkom smislu, neki su negirali svoju bolest, a neki su u psihičku bolest “povukle” i svoje bližnje, koji su im nastojali pomoći. Zajedničko svima njima jest da su trebali pomoć psihijatra, koju su mnogi prihvatili, ali gotovo jednak broj oboljelih je tu pomoć i odbio.

Jedan od onih koji se bave bolesnicima oboljelim od onkološke bolesti jeste splitski doc. dr. Boran Uglešić, specijalista psihijatrije, koji je prije nekoliko godina i osnovao psihoonkološku ambulantu u bolnici.

“Gotovo svakodnevno se susrećemo s pacijentima kojima treba psihijatrijska pomoć, jer su oboljeli od maligne bolesti. Njihov broj nije beznačajan. Riječ je najčešće o bolesnicima oboljelim od karcinoma s poremećenom kvalitetom života i koji imaju visok stepen anksioznosti i depresivnosti, naravno uz nemogućnost prilagodbe na malignu bolest, koja je i centralni problem – kazuje dr. Uglešić.

Pacijenti kod psihijatra dolaze u trima fazama svoga života?

“Prva je akutna faza, odnosno faza emocionalnog distresa, kada se bolest otkrije, faza prihvaćanja činjenice da baš on ili ona boluje od životno ugrožavajuće bolesti. Druga faza je period liječenja, odnosno kemoterapija ili radioterapija i sva popratna događanja koja su vezana uz tu fazu. U treću fazu spada kontinuirano praćenje i dugotrajno liječenje – veli dr. Uglešić.

Kakav je profil bolesnika koji traže pomoć psihijatra?

“Ne postoji specifičan profil bolesnika ili ono što najčešće vidimo. Vidimo ljude s dominantnim strahom, koji čak može biti i pozitivan ako donosi pozitivne promjene u životu oboljelog, poput prestanka pušenja… – ističe dr. Uglešić.

Često imamo situaciju da oboljeli od maligne bolesti negiraju svoju bolest. Pa znaju govoriti kako to nije ništa ili da imaju neki mali tumor koji je benigan te da njima neće biti ništa. To negiranje može biti i dobro i loše. Dobro je ako negiranje štiti od emocionalnog tereta, a loše ako uzrokuje lošu kontrolu bolesti.

Podsjećamo doktora da oboljele od karcinoma tišti “more problema”?

“Prevelika ili premala podrška njihovih obitelji, strah od smrti, finansijski problemi, ali i promjena životnog stila. Naravno, među oboljelima ima onih koji štite svoju obitelj i žele ih isključiti iz svoga liječenja, pa ima čak i onih koji pokušavaju svoju bolest skriti od najbližih, ali, s druge strane, ima i onih koji su previše u sve to “upleli” i svoju obitelj, pa i članovi obitelji koji nisu maligno oboljeli trebaju pomoć psihijatra – kazuje dr. Uglešić.

Terapija je u suportivnom obliku, razgovor s oboljelima, ali postoji i farmakološka terapija koja pomaže oboljelima.

“Među takvim pacijentima velik je broj onih koji sa samim izlječenjem osnovne bolesti (karcinom) više ne trebaju pomoć psihijatra, nego se sve promijeni u minuti i više ne trebaju psihijatrijsku pomoć. Međutim, ima i onih koji i nakon izlječenja od karcinoma i dalje sumnjaju da imaju bolest, pa se tako i ponašaju – kazuje dr. Uglešić.

Ima i onih onkoloških bolesnika koji uopće i ne stignu do psihijatra, jer njima on ne treba?

– Da, takvi pacijenti kažu sami sebi da “nisu oni ludi” i da njima nije potreban psihijatar, pa uopće ne uzimaju antidepresive koje bi trebali uzimati i koji su im propisani. Oni smatraju da je njihovo depresivno stanje normalno stanje, vezano uz njihovu osnovnu bolest.

Onkološkim bolesnicima koji imaju psihičke probleme vezane uz njihovu osnovnu bolest može se pomoći, ali oni moraju prihvatiti zdravstveno stanje u kojemu se nalaze i moraju slušati ono što im psihijatar preporučuje i prepisuje od lijekova – poručuje za “Slobodnu Dalmaciju” dr. Boran Uglešić. (aura.ba)