DOBRO SE DOBRIM VRAĆA: POMAŽUĆI DRUGIMA POSTAJEMO ZDRAVIJI!

Brojna istraživanja koja su provedena u određenim vremenskim periodima i državama su donijela jedan zaključak: u ljudima koji pomažu se stvaraju određene fiziološke reakcije koje povećavaju nivo hormona oksitocina zbog kojeg se osjećaju dobro te time poboljšavaju imunitet i i smanjuju stres.

U mnogobrojnim istraživanjima koja su provedena je zaključeno kako želja za nesebičnim pomaganjem drugima utječe na naše zdravlje i životni lijek. Naučnici su već u ranijim stadijima istraživanja zaključili kako je ljudski mozak “programiran” da pomaže drugima. Razmišljanjem o tuđim problemima aktiviramo iste dijelove mozga koji se aktiviraju kada razmišljamo o svojim problemima dok saosjećanje aktivira dijelove odgovorne za osjećaje zadovoljstva. Veliki broj ljudi se u svakodnevnom životu odrekne svog slobodnog vremena kako bi pomogao drugim ljudima.

 Ali, šta je to u nama što nas tjera da nesebično pomažemo drugima i ne razmišljajući o svom životu činimo herojske pohvate?

Istraživanja su pokazala kako pomaganje drugima pomaže da i sami osjećamo ugodnije i bolje. Takvo ponašanje na nas utječe i fizički te je sve veći broj stručnjaka koji vjeruje da činjenje dobrih djela pozitivno utječe na naše zdravlje te da čak zbog toga i živimo duže! Tim istraživača sa Sveučilišta Cornell je 1956. godine proveo istraživanje sa 427 udanih žena s djecom. Očekivanja istraživača su bila da će žene sa većim brojem djece biti pod stresom zbog čega će im životni vijek kraće trajati. Ipak, istraživači su doživjeli iznenađenje kada su okrili kako radni status, obrazovanje, klasa i broj djece nisu utjecali na dugovječnost.

U istom istraživanju koje je trajalo 30 godina sasvim je slučajno otkriveno kako broj djece, obrazovanje, klasa, i radni status nisu uticali na dugovječnost ispitanih žena. U istraživanju koje je trajalo 30 godina, sasvim slučajno je otkriveno kako je 52% žena koje nisu nikada volontirale obolilo od neke teže bolesti, za razliku od 32% žena koje su volontirale. To otkriće je zainteresiralo znanstvenike za još istraživanja te su na temelju tog zaključka napravili još nekoliko istraživanja. Jedno istraživanje je došlo do zaključka da redovno činjenje dobrih dijela smanjuje rizik od prerane smrti za 44% te je čak i bolji rezultat od svakodnevnog vježbanja.

Mnoga su istraživanja dokazala kako pomaganje drugima smanjuje stres koji je jedan od glavnih uzročnika bolesti. Kod pacijenata koji su spremno prihvatili istraživanje i gledali su video koji prikazuje sam čin dobrog djela su zabilježeni skokovi raznih kemikalija u tijelu koje jačaju imunitet.

Gregory L. Fricchione, profesor psihijatrije na Harvardu je zaključio:

”Oksitocin je odgovor na stres. Kada je osoba altruistična i kada dotiče ljude u pozitivnom smislu, pomažući im u nevolji, nivo oksitocina ide prema gore – što znači da ​​stres ide prema dolje.” Brojna istraživanja su donijela jedan zaključak a to je da ovakve emocije stvaraju fiziološke reakcije u tijelu i tako povećavaju nivo hormona oksitocina zbog kojega se osjećamo dobro, poboljšavaju imunitet i smanjuju nivoe stresa.

U našim tijelima čak izazivaju hemijsku reakciju sličnu onoj reakciji koju izaziva istinska ljubav.

(health.com/aura.ba)