Dobro je znati: Pet prirodnih preparata za liječenje ožiljaka od akni

Problem akni je najčešći problem kože u svijetu, kako kod tinejdžera tako i kod zrelije kože. Nakon izlječenja akni, ono sa čime se suočavaju mnogi, su ožiljci koji ostaju na koži. Ožiljci od akni su zapravo dio procesa ozdravljenja.


Nakon što akna nestane, koža pokušava ispraviti štetu koju je napravila akna na njenoj površini te proizvodnjom kolagena liječi kožu. Premalo kolagena dovodi do stvaranja konkavnih ožiljaka, dok stvaranje viška kolagena dovodi do stvaranja izbočenog ožiljka.

Kod blagih do umjerenih ožiljaka rješenje za njihovo uklanjanje ožiljaka najbolje je potražiti kroz manje invazivne i prirodne mogućnosti liječenja.

Ulje crnog kima
Crni kim je porijeklom iz istočne Europe, zapadne Azije i Bliskog istoka. Relativno je česta ljekovita biljka, a ulje se može kupiti u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini prirodne hrane. Osim antibakterijskih i antivirusnih svojstava, ulje ima protuupalno djelovanje. Ali, smanjenje upale nije jedini način na koji pomaže u smanjenju ožiljaka. Istraživanja su potvrdila da ulje crnog kima ubrzava zacjeljivanje rana te smanjuje pigmentaciju i sprječava ponovno pojavljivanje akni.

Ulje divlje ruže
Ulje divlje ruže (šipka) prvenstveno djeluje na sprječavanje prvih znakova starenja, ulje je široko dostupno i sigurno je za nanošenje direktno na kožu. Međutim, tokom istraživanja naučnici su ustanovili, da osim što djeluje na sprečavanje pojave bora, pomaže značajno i u liječenju ožiljaka. Iako se istraživanje provodilo na ožiljcima od operacija, ulje ima isti koristan efekt na smanjenje ožiljaka od akni. Istraživanje navodi da ukoliko se svakodnevno primjenjuje dva puta dnevno dolazi do značajnog smanjenja ožiljaka i promjene boje kože.

Med
Med je namirnica koja ima širok spektar korištenja i vrlo je dostupan. Koristi se u brojne ljekovite svrhe, uključujući liječenje opekotina, rana i herpesa. Istraživanja pokazuju da može ubrzati zacjeljivanje rana te da smanjuje mogućnost pojave ožiljaka. Ukoliko se med direktno primjenjuje na oboljelu kožu može pomoći u čišćenju rana uz pomoć svojih antibakterijskih svojstava. Također, pomaže u borbi protiv infekcija koje uzrokuju pojavu akni.

Aloe Vera
Kao i med, aloe vera je postala čest dio kućne apoteke te u slučaju liječenja ožiljaka od akni na sličan način pomaže u procesu ozdravljenja. Prema istraživanjima, primjena aloe vere direktno na rane dovodi do smanjenja upala i ožiljaka. Možete pronaći gel Aloe vera i druge slične proizvode na tržištu, ali također možete uzgajati biljku za vlastite potrebe. Dovoljno je isjeckati list i iscijediti ljepljivi gel koji se nanese direktno na kožu.

Sok od limuna
Ne postoje značajna istraživanja koja dokazuju da je limunov sok efikasan u uklanjanju ožiljaka od akni. Ipak, iskustva pacijenata potvrđuju njegov učinak na kožu. Mnogi tvrde da su imali veliki uspjeh u primjeni limunovog soka na ožiljke od akni. Zagovornici kažu da pomaže smanjenju promjene boje kože zbog akni. Sok od limuna je vrlo kiseo te treba primjenjivati samo nekoliko kapi direktno na ožiljke.
Vrlo je malo naučno dokazanih prirodnih lijekova za uklanjanje ožiljaka od akni. Međutim, u odnosu na mnogo skuplje kreme i losione, čiji efekti su jednako nedokazani, prednost bi trebalo dati prirodnim lijekovima – manji je trošak, a s vrlo malo ili nikako nuspojava. Drugim riječima, vrijedi probati.