Dobra vijest za ljenčine: Previše vježbanja može biti smrtonosno

Naučnici zasad, međutim, ne znaju zašto su bijeli muškarci time tako disproporcionalno pogođeni i najavljuju dodatna istraživanja kako bi to utvrdili

Previše vježbanja vas bukvalno može ubiti, objavili su američki naučnici.

Osobe koje u teretanama provode više od osam sati sedmično, trebali bi o toj navici dobro razmisliti, piše New York Post.

U studiji naučnika s čikaškog sveučilišta otkriveno je da oni koji vježbaju triput više od preporučenog imaju mnogo veće izglede za razvoj srčane bolesti od onih koji vježbaju umjereno.

Ali ima jedna skupina koja je posebno pogođena pretreniranjem -bijeli muškarci. Oni imaju 86 posto veći rizik za gomilanje plaka u arterijama do svoje sredovječne dobi ako previše treniraju, navodi se u studiji.

Naučnici su za potrebe istraživanja analizirali količinu vježbanja 3.175 zdravih crnaca i bijelaca u dobi od 18 do 30 godina. Pratili su ih idućih 25 godina i podrvrgavali ih CT koronarografiji.

Otkriveno je da osobe koje vježbaju više od osam sati sedmično imaju u prosjeku gotovo dvostruko veći rizik za razvoj srčane bolesti od onih koji su vježbali manje od dva i pol sata sedmično.

Kardiolog Joel Khan kaže da je to zbog toga što previše vježbanja arterije izlaže predugom stresu, odnosno predugoj povišenoj razini kortizola.

Naučnici zasad, međutim, ne znaju zašto su bijeli muškarci time tako disproporcionalno pogođeni i najavljuju dodatna istraživanja kako bi to utvrdili.

Rezultati su objavljeni u časopisu Mayo Clinic Proceedings.