Do zdrave i lijepe kože uz pametno sunčanje: Jedite lubenicu i kakao, mažite se uljem od mrkve i lješnjaka!

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Ishranom dajete podlogu koži iznutra. Nijedna kozmetika neće zaštiti kožu kao pravilna ishrana. Najvažnije je da hrana bude bogata karotenoidima, koji pripremaju kožu za sunce, i vitaminom C, koji je štiti i obnavlja.

Kad je sunčanje u pitanju – sunčanje sa prirodnim uljima je najzdravija opcija, ali morate poštovati osnovna pravila, poput izbjegavanja sunca u podnevnim časovima, osvježavanja, hidratacije…Sve ono što bi i inače trebali da poštujete čime god da se mažete…
Da bi vaša koža lakše i bolje dobila lijepu tamnu nijansu važno je da je dobro pripremite. Pilinzi tu igraju bitnu ulogu jer za dobijanje ravnomjerne boje neophodno je ukloniti prvo mrtve ćelije kože.

Ishrana
Ishranom dajete podlogu koži iznutra. Nijedna kozmetika neće zaštiti kožu kao pravilna ishrana. Najvažnije je da hrana bude bogata karotenoidima, koji pripremaju kožu za sunce, i vitaminom C, koji je štiti i obnavlja.
Svakodnevnom konzumacijom ovih namirnica zaštitićete kožu od UV zraka, podstaći regeneraciju i smanjiti mogućnost alergijskih reakcija:

Organski kakao
Zeleni čaj (nema stvari za koju nije dobar pa tako pomaže i ovdje)
Namirnice koje sadrže karotenoide: breskva, mango, kajsija, papaja…
Namirnice koje sadrže likopen: lubenica, paradajz, crvena paprika, crveni grejp
Nar, brokoli, zeleno lisnato povrće.
Počnite da pripremate kožu iznutra da bi vam spolja bila negovano preplanula a ne isušena ili još gore izgorela.

Koja prirodna ulja koristiti?

Ulje lješnika – Prirodni faktor ovog ulja je između 10 i 30. Štiti kožu od UVA i UVB zračenja, brzo se upija i sprječava starenje kože.

Ulje sjemenki šargarepe – poboljšava opšte stanje kože i joj daje elastičnost. Istovremeno djeluje protiv različitih kožnih tegoba: ekcema, psorijaze, čireva, plikova, sprječava bore i staračke mrlje. Procijenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.

Ulje pšeničnih klica – je najbolji prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za njegu kože. Posebno prija suhoj koži, preporučuje se za prevenciju starenja, dubinsku regeneraciju kože i liječenje iritacija. Može se koristiti čisto ili u mješavinama. Ne smiju ga koristiti jedino osobe alergične na pšenicu. Procijenjeni prirodni zaštitni faktor je SPF 20.

Sojino ulje – uljepšava i ujednačava ten i sprječava bore. Bogato je vitaminom E i brzo se upija. Ovo ulje ima SPF 10. Jedna zanimljivost: koristi se i kao sredstvo protiv komaraca pa može da bude 2 u 1 proizvod.

Ulje sjemenki maline – ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji u zavisnosti od uzgoja iznosi od 28 do 50. Možete ga koristiti samostalno ili kao dodatak mješavinama. Ima jaka protuupalna svojstva pa je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.

Kokosovo ulje – njegovo veličanstvo!
Na ovom spisku nema kokosovog ulja kao što ste primijetili a to je jedino iz razloga što sam ga lično koristila nakon sunčanja i toliko sam oduševljena da mi u ovom slučaju služi za to. Dakle, poslije sunčanja da se koža smiri, oporavi, zacijeli i da bude najmekša na svijetu (bukvalno- nikad u životu ni sa jednim losionom za tijelo nisam uspjela da dobijem ovu mekoću kože koju sad imam zahvaljujući mazanju kokosovog ulja poslije tuširanja- perfektno), dakle njegovo visočanstvo kokosovo ulje!

Djeluje kao antioksidans, podmlađuje kožu, otklanja mrtve ćelije i jača vezivna tkiva. Ima antimikrobno dejstvo što znači da ubija štetne bakterije i viruse koji se množe na koži. I, ponovo, ostavlja kožu najmekšom na svijetu tako da mislim da je to dovoljan razlog zašto ga trebate uvrstiti u njegu poslije sunčanja a onda i cijele godine.

Mislite na vaše tijelo, koža je najveći organ, priuštite joj njegu kakvu zaslužuje: prirodnim uljima i bez razne hemijske kozmetike!

(aura.ba)

error: Content is protected !!