DNK potpuno nepoznatih bića otkriven u ledu Antarktika

Istražujući antarktički kontitent, istraživači su ispitali grupu pećina koja se nalazi ispod zamrznutog predjela, u blizini planine Erebus, aktivnog vulkana na ostrvu Ros na Antarktiku, gde su otkrili tragove potpuno nepoznate DNK.

Stručnjaci su veoma uzbuđeni: “Neki od DNK dokaza koje smo otkrili implicira da tamo možda postoje bića koja žive u ovim pećinama o kojima mi ne znamo ništa. Mogle bi postojati čak i nove vrste.“

Istraživači koji istražuju Antarktik su načinili šokantno otkriće kada su naišli na velike pećinske sisteme zagrijane obližnjim vulkanom.

Stručnjaci kažu da unutar pećina može uspjeti tajni ekositem biljnih i životinjskih vrsta uz toplotu aktivnog vulkana.

Stručnjaci ukazuju na to da na Antarktiku ima više od 15 vulkana za koje je poznato da su ili trenutno aktivni ili pokazuju dokaze nedavne aktivnosti.

Štaviše, forenzička analiza uzoraka tla iz ovih pećina je otkrila intrigantne DNK tragove algi, mahovine, i malih životinja:

“U pećinama može biti izuzetno toplo – čak i do 25 stepeni u nekim pećinama.“

“Možete nositi majicu kratkih rukava i osjećati se prijatno,“ izjavila je vođa istraživanja Keridven Frejzer. “Svjetlost se nalazi u blizini ulaza u pećinu, i svjetlosni filteri dublje u pećinama gde je tanak led.“

Frejzer je objasnio da je većina DNK uzoraka pronađenih blizu ili ispod planine Erebus bila slična već poznatim biljkama i životinjama, uključujući mahovine, alge i beskičmenjake pronađena na drugim mjestima na Antarktiku, ali da se nisu sve sekvence mogle potpuno identifikovati, što znači da su naučnici možda naletjeli na potpuno nepoznate vrste.

Vjeruje se da je ovaj pećinski sistem formiran nakon što je vodena para putovala tim prolazima.

“Rezultati ove studije nam pružaju primamljiv pregled onoga što bi moglo živjeti ispod leda na Antarktiku, mogle bi čak postojati i nove vrste životinja i biljaka,“ dodao je on.

Međutim, profesorka Lori Konel, ko-istraživač na Univerzitetu u Mejnu, veruje da ovi intrigantni tragovi DNK ne potvrđuju da biljke i životinje žive u pećinama.

“Sljedeći kroaci će biti da se bliže osmotre pećine i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to će otvoriti vrata novom uzbuljivom svijetu,“ rekla je ona.

Još jedan istraživač, Kreg Keri sa Univerziteta u Vaikatu na Novom Zelandu, podsjetio je da su prethodna istraživanja pokazala da su razne bakterijske i gljivične zajednice živjele u vulkanskim pećinama na Antarktiku.

Istraživači takođe ističu da nije poznato koliko ima pećinskih sistema oko antarktičkog vulkana, ili kako su oni međusobno povezani, jer ovakva okruženja mogu biti teška za identifikovanje, istraživanje i dolaženje do njih.

Ta studija je objavljena u međunarodnom časopisu Polar Biology.