DNEVNI ASTROSKOP za četvrtak, 16.11.2017.

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Verujete li u bajke? U vještice i vile? Ale i aždaje? Nesrećne princeze po koje u zadnji tren stiže njihov princ na bijelom konju? Vjerujete? A u duhove? Svet nevidljivog?

Tranzitna Venera danas i sutra zatvara egzaktan trigon sa tranzitnim Neptunom u znaku Riba. Neptunu sam već posvetio jedan duži tekst, ovdje ću prenijeti samo jedan dio:

,,Astronomski gledano, Neptun je osma po redu i četvrta po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Za jedan pun krug oko Sunca, potrebno mu je nešto više od 160 godina. Neptun nije vidljiv golim okom, ali ako se poslužimo teleskopom vidjećemo tirkizno-zelenkastu planetu opasanu slabo vidljivim prstenovima.

U astrologiji, Neptun se vezuje za vančulna iskustva, transcendenciju, sanjarenje, idealizaciju… Neptun je svaki nestvaran događaj. Baš ono što Vam se učinilo, ali ne možete to da dokažete, djelo je Neptuna. Neptun je i svaka bajka, a u kontaktu sa Venerom eto i svih princeza čijim su nas dogodovštinama usrećivali ili plašili u detinjstvu. U svakom slučaju, kroz te priče smo učili o životu.

Neptun nije ni mašta ni san ( to je Mjesec), nije ni umjetnost (opet Venera), ali jeste ono božansko nadahnuće, trenutak inspiracije, ta tanka linija koja odvaja običnu škrabotinu i umjetničko djelo. Neptun je taj koji inspiriše i boji ovaj svijet, dajući mu obrise nestvarnog i vanvremenskog.

Neptun je i bijeg, magla, izmaglica, kafa, čaj, nikotin, otrov, halicunacija… Neptun nije umjetnost sama po sebi (to je opet Venera), ali jeste film, kao zamišljena priča prenesena u stvarnost. Neptun vlada iracionalnim i nevidljivim. To je slijepa vjera u nekog…ili u nešto. Ne, to nije religija, religijom vlada Jupiter. Neptun je mistik, Jupiter je filozof.

Svaka prava posvećenost i najčistija zaljubljenost dolazi u pratnji Neptuna. Svaki nepravilan damar, svaki ,,leptirić’’ koji osjetite, vođen je Neptunom. Kada ležite u najudobnijem krevetu, a zarobljeni ste između jave i sna, dok se prvi jutarnji zraci bore sa svjetlošću posljednjih noćnih čuvara, kada vam misli okupira onaj plavi čuperak o kojem pjeva Mika Antić, kada zaista ,,pomiješate note i piramide’’, znajte da ste tad otkrili istinsku magiju Neptuna.”

Kao što je već napisano, svaka princeza iz bajke nosi u sebi simboliku Venere i Neptuna (ili Venere u znaku Riba). Trnoružica – prokleta (otrovana?), spavala stogodišnji san. Pepeljuga – prognana princeza, okružena zlom maćehom i polusestrama, uz pomoć magije dobre vile dobija haljinu i odlazi na bal, bježi sa istog (beg – Neptun), gubi staklenu cipelicu (opet Neptun), da bi ju na kraju njen princ ipak pronašao. Mala Sirena – morska princeza, mijenjala glas za noge (Ribe), ostala nema (Ribe), na kraju ostala razočarana. Snježana – bježi u šumu, maćeha je pronalazi i prerušena u staricu (prerušavanje, kostimi, maske su u simbolici Neptuna) joj nudi otrovnu jabuku. Pokušaj trovanja je takođe Neptun. Postoji još mnogo primjera, ovo su samo neki, kako bi se shvatila suština Neptuna.

Neptun je i ona fraza ,,zauvijek srećni” (happily ever after). No da li ti trenuci zaista postoje? I šta uopšte prethodi njima? Sve bajke imaju srećne krajeve, no nema bajke koja ima srećan početak ili srećnu kulminaciju. Bez obzira u kojoj fazi se nalazi vaša priča, Venera i Neptun vam poručuju da imate pravo na srećan kraj.

(aura.ba)