Dnevna svjetlost štiti srce

Osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, naročito od 6 do 8 sati, imaju manje šanse da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promjena raspoloženja.

Naučnici sa Univerziteta Colorado iz Denvera tvrde da dnevna svjetlost jačeg inteziteta smanjuje rizik od pojave srčanog udara, ali ako do njega ipak dođe, ona pomaže i ubrzava oporavak, piše pozitivne.info.

Naime, u studiju koja je objavljena u stručnom medicinskom časopisu, američki naučnici objašnjavaju da je za smanjenje rizika od srčanog udara prije svega zaslužan dnevni ritam na koji je ljudski organizam navikao.

Biološki, odnosno cirkadijalni ritam, reguliše proizvodnju hormona u mozgu i na taj način kontroliše funcionisanje svih najvažnijih organa u organizmu.

Za cirkadijalni ritam veoma je važno ponavljanje obrazaca dnevnih aktivnosti, a da bi se čovjek osjećao dobro ovaj ritam trebao bi biti stabilan. To se postiže redovnim izlaganjem dnevnoj, a naročito jutarnjoj svjetlosti.

Američki stručnjaci su otkrili da osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, naročito između 6 i 8 sati, imaju znatno manje šanse da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promjena raspoloženja.

Otkrili smo da dnevna svjetlost, naročito ona jačeg inteziteta tokom ljeta, znatno ubrzava oporavak kod osobe koje su preživjele srčani udar. Zato bi bilo dobro da takvi pacijenti u bolnicama budu smješteni u prostorije koje su izložene dnevnoj svjetlosti na istočnoj strani svijeta, jer je jutarnje sunce najvažnije-istaka je vođa istraživačkog tima dr. Tobias Eckle.