Dlake na bradavicama kod žena mogu biti signal ozbiljnih zdravstvenih problema

Svi smo prekriveni dlakama, ali dlakave bradavice kod žena bi mogle biti signal ozbiljnih zdravstvenih problema.

Evolucija i genetika je najzaslužnija što su naša tijela manje ili više prekrivena dlakama. Da nije njih, bilo bi nam hladnije a naša koša bi bila prljavija nego inače. Ipak, većina nas ne volimo dlake po svojim tijelima, koje se na nezgodnim mjestima poput bradavica javljaju uslijed dosadnih hormona.

Kod žena, dlake na bradavicama se ponekad javljaju uslijed prekomjernog lučenja testosterona, kojeg svi imamo. Ipak, dlakava bradavice često znaju biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Vodeći uzrok izrastanja dlaka na nezgodnim mjestima jeste neravnoteža hormona, a najčešće se javljaju tokom trudnoće ili menopauze.

 

Mogu ih izazvati i određeni lijekovi i suplementi, poput testosterona, danazola (sintetički hormon), anaboličkih steroida, glukokortikoida (steroidni hormoni), kao i lijekova za tretiranje psorijaze, stimulaciju rasta kose i tableta za kontrolisanje epilepsije.

Ukoliko uočiteda se dlake pojavljuju sve češće i u sve većoj količini, možda se radi o hirzutizmu, pojačanoj dlakavosti kod žena.

Hirzutizam može biti genetski naslijeđen od majke, a može da znači i da patite od malo ozbiljnijeg stanja, poput sindroma policističnih jajnika. Ipak, policistični jajnici su, vjerovali ili ne, relativno rijetko stanje, koje pogađa 5 do 10 odsto žena na svijetu.

Šta uraditi?

Najlakša opcija vam je pinceta – jednostavno ih počupajte. Jedina loša strana jeste što su ova mjesta vrlo osetljiva, pa će vas boljeti mnogo više nego kada čupate obrve, naročito ako se radi o bradavicama.

Možete olakšati sebi i preventivno uticati na to da vas čupanje manje boli – epilacijom ovih dlaka pozabavite se nakon tuširanja, kada su pore otvorene, dlake mekše, pa je i čupanje lakše i bezbolnije.

Što se tiče uklanjanja dlaka sa stomaka i brade, odlučite se za brijanje ili depilaciju, dok stručnjaci  preporučuje na prvom mjestu lasersko uklanjanje.