Đurđevak, bazga i crveni glog: Tri prijeka lijeka koje donosi mjesec maj, a koje još stignete ubrati

 Mjesec maj je vrijeme kada priroda obiluje ljekovitim biljkama spremnim za branje i upotrebu. Neke su procvjetale nešto ranije, a upravo sad sazrele za branje, a druge su baš pred cvjetanjem, zbog čega trebate biti u “pripravnosti” i sa vrećicom ili cekerom čekati prve cvjetove. U ovom broju Aure odlučili smo da vam predstavimo nekoliko njih – đurđevak, zovu i crveni glog…

Đurđevak (lat. Convallaria majalis): Ublažava posljedice moždanog udara

Najveći romski praznik, Đurđevdan, slavi odlazak zime i povratak proljeća. Na taj dan domovi Roma se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog blagdana, između ostalog, uključuju i kupanje u vodi s cvjetovima. Ti cvjetovi su obično cvjetovi đurđevka, u vodu potapani zajedno sa zelenim lišćem. Vjerovanje kaže da je ta voda magična, te da kožu čini čistom, svježom i nježnom, i da štiti od bolesti.

Đurđevak je propoznatljiv kao biljka sa malim, bijelim, zvonastim cvjetovima, raspoređenim u grozdovima. U svrhu liječenja se koristi i cvijetovi, ali i list i korijen. Đurđevak se upotrebljava kod vodene bolesti, bolesti srca, epilepsije, moždanog udara i za smanjivanje bolova i kod upalnih procesa. Đurđevak je otrovan, pa s upotrebnom treba biti oprezan. Znaci trovanja su jak proliv, povraćanje, opća slabost. Protuotrov je hrastova kora skuhana u mlijeku.

Bazga (lat. Sambucus nigra): Pomaže kod prehlade i gripe

Bazga, odnosno zova, spada među najstarije i najljekovitije biljke naših krajeva i Evrope. Kod starih naroda postojalo je vjerovanje se da je spaljivanje drveta bazge predznak smrti. Također, vjerovalo se i da je bazga povezana sa Podzemnim svijetom; svirale napravljena od bazge prenose poruke s onog svijeta, a njenu krošnju nastanjuju duhovi.

Cvjetovi bazge su štitci bijele ili žućkaste boje, prijatnog mirisa. Najbolje ih je brati po sunčanom vremenu, kakvo je majsko. Iz cvjetova nastaju plodovi, u početku zelene, potom ljubičastocrvene, na kraju crne boje. Cvjetovi liječe prehladu, kašalj, hripavac, gripu, bronhitis, početni stadij upale pluća, hunjavicu, reumatske bolesti…

Bazga poboljšava funkciju bubrega i odstranjuje nagomilanu vodu u organizmu. Koristi se kod liječenja vodene bolesti, te reumatizma mišića i zglobova. Mladi listovi bazge pomažu kao dopunsko sredstvo u liječenju šećerne bolesti. Sokom od bazginih boba s velikim se uspjehom liječi neuralgija trigeminusa (neuralgija živca). Pekmez od bazginih boba, sok ili vino uklanjaju nervozne srčane smetnje. Sok bazge izuzetno djeluje na sniženje krvnog pritiska.

 Crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha): Čuva srce od nevolja…

Crveni glog je u narodu poznat i pod nazivima kao što su gloginja, glogovac, glag, trnovina, višesjemeni glog. Dioskurid kao i drugi grčki herbalisli, koriste glog već u I. st. n.e., kao tajni lijek za oboljenja srca. Englezi za glog kažu da ima u narodu reputaciju kao dvojaki simbol, i to simbol nade i simbol grijeha-uroka.

Ljekovite materije iz lista i cvijeta crvenog gloga utječu na rad srca, kontrolišu krvni pritisak, nervozu i aritmiju. Glogov čaj koristi se za liječenje nervoze, nesanice, a preporučuje se protiv umora, vrtoglavice, otežanog disanja i šuma u ušima.

Kora pomaže u snižavanju temperature, a skida u kasnu jesen ili rano proljeće, dok je biljka u fazi mirovanja, i suši se. Plod se skuplja u jesen (septembar i oktobar)i koristi se protiv proliva, odnosno za regulisanje rada crijeva. Mladi listovi, pupoljci i plodovi koriste se u ishrani ljudi kao želei, kompoti, za pravljenje hljeba, kao surogat kafi, kao čaj i za proizvodnju rakije.

RECEPTI

Čaj od đurđevka za epileptičare

Uzeti 15 g cvjetova đurđevka i na 200 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji, i potom uzimati 2 čajne kašičice tri puta na dan

Čaj od bazge za preznojavanje

Za preznojavanje kod vrućice dovoljan je mlačan čaj od bazgina cvijeta. Uzeti dvije čajne kašičice cvijeta, preliti sa 1/7 litre vrele vode. Poklopiti i nakon desetak minuta procijediti. Piti tokom dana gutljaj po gutljaj.

Univerzalni čaj od cvjetova gloga

Uzeti supenu kašiku cvjetova gloga i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti cvjetove, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Piti po potrebi dvije do četiri šolje čaja na dan. Čaj se može zasladiti medom.