Đumbir – užitak i lijek

  Nakon mnogobrojnih pitanja i istraživanja o tome što je najbolje za kožu, našao se odgovor – đumbir! Voli ga svaki tip kože, bez obzira na starost. Đumbir će zagladiti vašu kožu, smanjiti celulit i ublažiti oštećenja nastala sunčanjem, topiti masnoću i štititi od metaboličkog sindroma, ublažavati upale, poboljšavati ten te pružati koži sjaj, mekoću i podatnost!

Koža je jedan od naših najvažnijih faktora za mladolikost i ljepotu, naš pravi antiaging faktor. Potreba za što boljom i savršenijom kožom je u stalnom porastu, kako kod žena, tako (sve više) i kod muškaraca.

Sve se više ulaže u istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje što našu kožu može učiniti mlađom i kvalitetno je zaštititi od djelovanja UV zraka.

Prekomjerno izlaganje suncu ubrzava pojavu bora, uzrokuje udubljenja i čini kožu manje prozračnom. Nakon mnogobrojnih pitanja i istraživanja o tome što je najbolje za kožu, našao se odgovor – đumbir!

Brojne dobrobiti

Da, ovaj super korijen kojega već više od 3.000 godina koriste Kinezi i Indijci odgovor je za njegu kože, te donosi sve one zdravstvene i estetske dobrobiti za kojima se traga.

Đumbir, već svima poznat po svom protuupalnom, antibiotskom, antioksidativnom i antiseptičkom djelovanju prirodni je stimulans koji igra i bitnu ulogu u njezi kože.

Naučno je priznat po svom antiaging efektu u kozmetičkoj industriji pa za njim danas u svijetu vlada prava pomama. Vodeće svjetske firme nastoje ovaj superkorijen i to u njegovom prirodnom obliku, što kvalitetnije inkorporirati u svoje proizvode za njegu kože.

 

Razlog? Ekstrakt đumbira, pokazala su istraživanja, u samo 3 sedmice uspio je gotovo nemoguće – značajno “ispeglati” kožu na kojoj su vidljivi znakovi stresa i celulita te zagladiti cjelokupnu površinu kože. Učinio ju je prozračnijom, a ten ujednačenijim.

Također, u samo dvije sedmice smanjio je znakove oštećenja nastalih prekomjernom izlaganju suncu: suhu, ispucalu kožu, mrlje, opekline… Dodatna mu je prednost to što ga voli svaki tip kože, bez obzira na starost.

Topi masti

Znate li da sa đumbirom možete lakše izgubiti kilograme i prevenirati bolesti srca i krvnih žila? Đumbir ima protuupalno i antihipertenzijsko djelovanje, što ga čini idealnom namirnicom kod metaboličkog sindroma.

Novije istraživanje koje su proveli naučnici s Institute of Human Nutrition, Sveučilišta Columbia (Mansour M. S. i suradnici, april 2012.), pokazuje da topli napitak od đumbira djeluje na brzinu potrošnje kalorija i osjećaj sitosti.

Istraživanje je provedeno na dvije kontrolne grupe, u kojima su bili pretili muškarci s rizicima metaboličkog sindroma. Grupa koja je uz doručak pila topli napitak od đumbira, imala je poboljšanu termogenezu (povećanje temperature tijela, potrebno za efikasnije  sagorijevanje kalorija) i produžen osjećaj sitosti u odnosu na drugu grupu, koja nije koristila đumbir.

Ovo istraživanje ukazuje na činjenicu da bi đumbir mogao biti jednostavan, praktičan i ekonomičan pomagač u redukcijskim programima, tj. dijetama. No mogao bi poslužiti i kao pomoć u borbi protiv karcinoma.

Istraživanja su pokazala da je 6–gingerol, antioksidans jači od vitamina E koji je odgovoran i za specifičan okus đumbira, kod miševa uzrokovao smanjenje tumorske mase, u usporedbi s  miševima koji ga nisu primili.

Kod karcinoma jajnika uzrokovao je apoptozu, stanje programiranog uništenja stanica, kao i autofagiju, stanje kada stanice same sebe probavljaju, odnosno unište.

Zato đumbir uvijek imajte u kuhinji i pri ruci – njegove su dobrobiti uistinu impresivne.

 

 Kako koristiti đumbir

Možete ga koristiti kao hladni ili topli napitak, dodavati u umake, supe, jela od povrća i slatka jela ili ga koristiti za prirodne maske, pilinge i ulja za masažu kože.

 

  Djelovanje đumbira na vašu kožu:

  smanjuje celulit

  zaglađuje kožu

  ublažava upale

  smanjuje bore

  topi masnoće

  poboljšava ten

  daje koži sjaj, mekoću i podatnost

  dobar za sve tipove kože