Djevojka jede jabuke iz Černobila: “Baš je kul biti radioaktivna!”

Djevojka, koja ne želi otkriti svoje pravo ime, na YouTubeu objavljuje videa sa svojih istraživanja na području Černobila. Mjeri radijaciju kako bi pokazala da mjesto uopšte nije opasno

Nakon eksplozije nuklearnog reaktora u Černobilu 1986. godine rijetko ko se usuđuje posjetiti ovo područje, a ako se tamo i uputi zadržava se vrlo kratko. Ali jedna djevojka, koja se na YouTubeu predstavlja kao bionerd23, na radioaktivnom području često provodi vrijeme te tvrdi da ono što nam se predstavlja kao opasno to zapravo nije.  Na svom YouTube kanalu objavljuje videa s područja Černobila. Gotovo svaki je posvećen istraživanju te zabranjene zone, a čak se snimila kako jede radioaktivne jabuke. Za nju ništa nije preriskantno ni preradioaktivno. Golim je rukama skupljala krhotine nuklearnog reaktora, u krugu Černobila ganjala ju je bijesna lisica, a čak je sebi ubrizgala injekciju radionuklidnog tehnicija.  Snimila je i ogromne somove u jezercu na području Černobila.

– Vjerovatno nisu mutanti, vjerovatnije je da su toliki jer ih niko niti ne pokušava uloviti – objašnjava ona smireno promatrajući mrzovoljnog soma.  Djevojka je navodno iz Njemačke ili je duže vrijeme tamo živjela. Svoje pravo ime ne otkriva i tvrdi kako njena ličnost uopšte nije bitna.

– Niko ne bi trebao obožavati naučnika već samo njegov rad. Osoba ovdje nije bitna – napisala je u e-mailu jednom internetskom portalu. Mnogi komentatori je podržavaju i poručuju joj kako je ‘super, cool i hrabra’ dok drugi pitaju zašto rizikuje svoj život.

Ona im odgovara citatom Marie Curie: ‘Ničega se u životu ne treba bojati, već samo razumjeti.’  Posljednji video objavila je prije osam mjeseci, a jesu li njezini izleti u zabranjenu zonu ostavili posljedice po zdravlje nije poznato.