Djeca začeta početkom godine podložnija su alergijama

Prvo tromjesečje razvoja ovih beba u uterusu završava usred proljetne sezone koju karakterizira cvjetanje biljaka i pojava velike koncentracije polena.

Djeca začeta početkom godine, čije prvo tromjesečje razvoja u uterusu završava usred proljetne sezone koju karakterizira cvjetanje biljaka i pojava velike koncentracije polena, podložnija su od ostale djece alergijama na hranu, ustanovili su finski znanstvenici s Instituta za zdravstvene nauke pri Sveučilištu Oulu.

Istraživanje su proveli na 6.000 djece rođene u jugoistočnoj Finskoj. Objasnili su kako su djeca čiji fetalni razvoj završava u travnju ili svibnju tri puta podložnija riziku od alergija na mlijeko i jaja od one djece koja taj dio fetalnog razvoja završe u novembru ili decembru.

Od 6.000 djece, koja su sudjelovala u istraživanju 961-no je podvrgnuto testovima na prehrambene alergene. Mogućnost pozitivne reakcije na testiranja osobito je povećana u prvoj godini života.

Rezultati istraživanja, što ih je vodila dr. Kaisa Pyrhoenen, objavljeni su u stručnome britanskom časopisu Journal of epidemiology and community health.