ĐAVOLJA ENIGMA: Kakvu poruku krije pismo iz 17. vijeka koje je napisala časna sestra “opsjednuta” Đavolom

 U ranim jutarnjim satima 11. avgusta 1676. časna sestra Maria  Crocifissa della Concezione iz samostana Palma di Montechiaro probudila se, posve prekrivena tintom. Isprva nije znala ko je napisao to pismo, no poslije je shvatila kako ju je opsjeo Đavo, koji ju je prisilio da napiše poruke u pismima.

Misteriozno pismo je bilo napisano na zbrčkanoj arhaičnoj abecedi. Prošla su stoljeća, no niko nije uspio dešifrirati napisano.   Iako su se brojni crkvenjaci trudili te je samostan 1960-e ponuđen na mjesec dana odmora bilo kome ko uspije odgonetnuti sadržaj pisma, ono je ostalo misterij sve do danas – kad je računalni softver uspio to što nijedan čovjek nije.

Sestra Maria živjela je u samostanu na Siciliji od 15-e godine života, a pismo je napisala u dobi od 20 godina.

– Taj softver je u službi obavještajnih agencija za razbijanje šifri, a napunili smo ga s drevnim grčkim, arapskim, runskom abecedom i latinskim kako bi uspješno dekodirali pismo te pokazali da je uistinu đavolje – rekao je Daniel Abate iz naučnog centra Ludum. Za sada je prevedeno 15 redova pisma. Prvi dio kaže: Bog misli da može osloboditi smrtnike. Možda je sada Styx siguran. Styx je rijeka u grčkoj mitologiji koja razdvaja svijet živih od svijeta mrtvih. U pismu se nastavlja uvjeravati časnu sestru da napusti svoju vjeru te da religija izmišljotina čovjeka.

– Moja je teorija kako je riječ o preciznoj abecedi koja je s puno truda osmislila časna sestra koristeći simbole koje je znala. Svaki je simbol dobro strukturiran i promišljen, postoje znakovi koji se ponavljaju – smatra Abate. U pismu se tvrdi kako su ljudi izmislili i Boga i Isusa, nazivajući ih mrtvim utezima za ljude.