Divlja salata uklanja bol, nesanicu, smiruje živce…

Divlja zelena salata je biljni lijek koji ima dokazana svojstva sedativa i kao sredstvo za ublažavanje boli, a dodavanjem u svoj vrt pružat će vam niz pogodnosti.

Sedativ:

Divlja salata povezana je s borbom protiv nesanice i opuštanjem tijela od tjeskobe i grčeva. Poznato je da biljka smiruje živčani sustav, opuštajući mišiće kako bi pomogli u nekoliko različitih problema, kao što su nemir, nesanica, stresom izazvane probavne smetnje, kašalj, spazmi i grčevi. Čaj divlje salate može vam pomoći u ublažavanju tih problema.

Analgetik:

Zelena salata također je povezana s smanjenjem boli (analgetsko djelovanje) od menstrualnih grčeva, bolova u mišićima i drugih tkiva koja su bile nadražena. Postoji razlog što je zaradila ime “opijumske salate”, ima otežavajuće učinke poput opijata s prednošću da ne stvaraju ovisnost. Dakle, konzumiranje svojstava tih lišća može vam sigurno pomoći da smanjite bol. Također može biti koristan antiseptik.

Kako koristiti divlju salatu?

Kada koristite divlju salatu, trebali biste koristiti suhe lišće kako biste dobili ljekovite prednosti. Ovi listovi trebaju biti uklonjeni u srpnju i kolovozu kada su u najbolji za berbu. Divlja salata je dvogodišnja biljka i izgledat će drukčije, ovisno o sezoni. Može imati žuti cvijet ili može imati zrelog lišća, može narasti nevjerovatno visoko.

Iako nije provedeno dovoljno istraživanja na biljci kako bi definitivno odredili sigurnu dozu, otprilike 2-4 ml tinkture oko tri puta dnevno ili 1-2 čajne kašičice sušenih lišća kuhati 10 do 15 minuta u kipućoj. Pijte ovo tri puta dnevno.

Može izazvati iritaciju ako ju nanosite izravno na kožu, pa budite oprezni kada ju koristite.

Osim toga, nemojte koristiti divlju salate ako ste trudni, imate povećanu prostatu, alergični ste na ambroziju i slične biljke, imate glaukom ili pak idete na operaciju.