Dinja – ljetno voće puno vitamina koje će vas zaštititi od raka

Dinja je uz lubenicu zaštitnik ljetnih mjeseci i iako se kao i lubenica smatra voćem, dinja dolazi iz porodica tikvi. Narančasta boja, sočan plod najavljuju obilje karotena koji djeluje antioksidans, a specifičan okus je podijelio ljude na one koji ju vole i one koji ju izbjegavaju u širokom luku. Ipak, postoji dovoljno dobrih razloga zbog kojih ju je dobro konzumirati i zbog zdravlja.

Dobra je za zdravlje očiju

Bogata je nutrijentima koji su važnu za zdravlje očiju, vitamin A, vitamin C, lutein, zeaksantin i beta karoten. Nedostatak vitamina A i C u organizmu mogu dovesti do glaukoma i drugih očnih bolesti.

Umanjuje rizik od astme

Vitamin C štiti od astme i pomažu protiv gubitka kisika, a dinja ga je prepuna.

Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka 

Kalij je ključan za oslobađanje viška natrija i tako smanjuje visoki krvni pritisak. Kalij je potreban i za regulisanje ravnoteže vode.

Štiti od raka 

Voće bogato antioksidansima igra značajnu ulogu u očuvanje zdravih stanica tijela od oštećenja i upale. Istraživanja koje je proveo nacionalni centar za biotehnologiju (NCBI) pokazuju kako su spojevi iz dinje pokazali antikancerogeno djelovanje.

Povoljno utječe na probavu 

Posebno se preporučuje jesti na prazan želudac te prije nekog drugog obroka, a odlična je i za one osjetljivog želuca jer sadrži enzime.