Dijeta za zaposlene – jednostavni meni za one koji su na poslu nakupili višak kilograma

Ljudi koji provode čitav dan na poslu, veoma dobro znaju da je jako teško održati dobru liniju i zdravo se hraniti. Stoga, znajte – kako bi radni dan protekao uspješno i zadovoljavajuće, bitno ga je započeti zdravim namirnicama visoke hranidbene vrijednosti. Dakle, najvažniji je obrok doručak, i to nemojte zaboraviti…

 

Ljudi koji puno vremena provode na radnom mjestu, baveći se “sjedilačkim” poslom, a nemaju previše vremena da se posvete vježbanju, lako nakupe neželjene kilograme, a teško ih se rješavaju. Zato je i osmišljena ova dijeta kojoj je cilj da promijeni prehrambene navike na poslu, ali i kod kuće. Kako bismo je drugačije nazvali, nego “dijeta za zaposlene”.

Praktična je upravo zaposlenim ljudima, jer priprema obroka ne zahtijeva previše truda ni vremena, a ujedno je i zdrava za tijelo. Ukoliko predloženo iz menija ne možete naručiti u menzi, vi onda imajte volje i obroke pripremite kod kuće, te ponesite u plastičnoj posudici. Ništa vas ne košta! Osim, možda, onog viška oko struka.

Ovom dijetom se može uspješno skinuti desetak kilograma za dvije sedmice, a možda i ranije. Temelji se na kombiniranju voća i povrća, ali svakako i drugih zdravih namirnica kao što su integralne žitarice, grah, leća, grašak, niskomasni mliječni proizvodi, meso, riba i jaja.

No, vratimo se malo na suštinu. Naime, ljudi koji provode čitav dan na poslu, veoma dobro znaju da je jako teško održati dobru liniju i zdravo se hraniti. Stoga, znajte – kako bi radni dan protekao uspješno i zadovoljavajuće, bitno ga je započeti zdravim namirnicama visoke hranidbene vrijednosti. Dakle, najvažniji je obrok doručak, i to nemojte zaboraviti.

Zdrav i obilan doručak može se sastojati od svježeg voća, žitarica, nemasnih mliječnih proizvoda i sličnoga. Ujutro je također nužno popiti topli napitak koji “bistri” um, primjerice čaj. Ako niste navikli suviše rano doručkovati, nastojte kod kuće barem pojesti voćku i popiti jogurt, pa pravi doručak pojedite nešto kasnije na poslu.

Na pauzi za ručak izbjegavajte salate s majonezom, pečene kobasice, pomfrit, krokete od krompira, kremaste umake. Birajte bistre supe s povrćem, kuhano povrće, svježe salate, meso na roštilju, tjesteninu s povrćem, mozzarelu sa paradajzom, salatu od morskih plodova, ribu s roštilja, i slično. To će vas zasititi, a glad nećete osjećati do kraja radnog vremena.

Bez obzira šta vaše kolege s posla naručivale, budite odlučni i dosljedni, te naručite nešto iz vašeg dijetalnog jelovnika, a koji vam i donosimo na ovim stranicama Aure.

ZA SVAKI OBROK ODABERITE JEDNO:

Doručak: 1. obrok od svježeg voća, 2. šolja žitarica od integralnog zrna pomiješanih s voćem ili medom i nemasnim mlijekom ili jogurtom, 3. tost s kuhanim jajima i nemasnim sirom.

Užina: 1. voće, 2. svježe povrće, 3. nemasni jogurt, 4. žitne štangice, 5. rižini kolačići, 6. nemasni sir.

Ručak: 1. meso, bijela riba ili jaja s integralnom rižom ili kuhanim povrćem, 2. varivo, 3. salata s niskokaloričnim preljevom.

Večera: 1. meso s grila s povrćem, 2. malomasni mliječni proizvodi, 3. riba sa salatama, 4. sendvič – integralno pecivo, svježi sir, zelena salata, paradajz, tuna, 5. rižoto od gljiva.

PRIMJER JELOVNIKA ZA PRVIH 5 DANA

Ponedjeljak

Doručak: 1 banana, 2 kivija narezana na kriške.

Ručak: 70 g tjestenine, po 50 g prokulice i brokule, mrkva, paprika.

Večera: 250 g teletine, 300 g šampinjona dinstanih na vodi.

Utorak

Doručak: 2 dcl soka od mrkve, 2 kriške crnoga hljeba, 20 g sira.

Ručak: 50 g šparoga, 50 g graška, 100 g kuhanih hrenovki.

Večera: usitnjeno povrće.

Srijeda

Doručak: čaj bez šećera, pecivo, 10 g maslaca, 10 g pekmeza.

Ručak: salata od krompira s jabukom.

Večera: supa, 200 g oslića, 100 g mrkve, 100 g šparoga u limenci.

Četvrtak

Doručak: 2 dcl soka od ribiza, 200 g narezane kruške.

Ručak: Biopecivo, 100 g kiselih krastavaca, 100 g pilećih prsa.

Večera: 100 g kuhane riže, 200 g cvekle.

Petak

Doručak: 250 g ananasa.

Ručak: paprika, 50 g graška, 50 g kukuruza, paradajz, kuhano jaje.

Večera: 100 g fileta morske ribe, 200 g mahuna.

EXTRA SAVJETI

Zaboravite na grickalice.

Veoma je važno povećati unos tekućine. Pijete li dostatnu količinu tekućine, smanjit ćete potrebu za grickanjem između obroka, napominju stručnjaci.

Pokušajte se, također, što više kretati. Pauze od posla iskoristite za kratku šetnju ili istezanje, a nakon posla s prijateljima prošećite gradom.

Ukoliko ogladnite nemojte odustati, uvijek možete otići u trgovinu i kupiti musli, voće i jogurt.

 

(aura.ba)

Komentari

komentara