Dijeta za transformaciju: Tijelo kao mašina za sagorijevanje masnoća!

Tokom dijete za transformaciju slijedite obrazac hranjenja – malo ugljikohidrata tokom sedmice, puno ugljikohidrata tokom vikenda. Tokom sedmice jedete 55 – 60 % masnoća, 30 – 35 % bjelančevina i ne više od 30 grama ugljikohidrata dnevno…

 

„Dijeta za transformaciju (organizma)“ onima koji žele smršavjeti u tome i pomaže, i to na način da ih rješava viška masnoća u tijelu bez istodobnog gubitka mišićne mase. Ovo je u principu niskougljikohidratna dijeta. No, ona ima i periode tokom kojih se u organizam unosi i značajno veća količina ugljikohidrata. Najvažnije je pak znati da je osnovni koncept dijete za transformaciju – pretvaranje tijela u „mašinu za sagorijevanje masnoća“…

Prva faza – pet dana

Početna faza dijete podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata. Cilj ove faze i jeste da vaše tijelo što brže dovede do načina funkcioniranja kojim se brzo sagorijevaju masnoće. Tokom ove faze moguće da ćete proživjeti i neke neugodne pojave, poput vrtoglavice ili zamora.

No, nasreću, ovi simptomi nestaju za 48 sati nakon što su se pojavili. Za to vrijeme se tijelo, ustvari, prebacuje sa jedne vrste „goriva“ na drugu, tj. sa funkcionisanja na ugljikohidrate na funkcionisanje na masnoće.

Ova početna faza dijete traje jednu (radnu) sedmicu tokom koje je unos ugljikohidrata ograničen na 30 grama (ili manje) dnevno. I vježbanje tokom ove sedmice je proporučeno, jer uveliko može doprinijeti što bržem pretvaranju vašeg tijela u „mašinu za sagorijevanje masnoća“.

Nakon te sedmice, i „transformacije“ vašeg organizma, možete da se vratite ishrani sa povećanim unosom ugljikohidrata. Preporučene namirnice su: piletina, riba, meso, sir, bademi, kikiriki, tofu, dijetalni sok, umjetni zaslađivači, riblje ulje, senf, kiseli krastavci…

Druga faza – vikend

Generalno gledano, tokom dijete za transformaciju slijedite obrazac hranjenja – malo ugljikohidrata tokom sedmice, puno ugljikohidrata tokom vikenda. Tokom sedmice jedete 55 – 60 % masnoća, 30 – 35 % bjelančevina i ne više od 30 grama ugljikohidrata dnevno.

Onima koji slijede ovu dijetu preporučuje se da jedu 5-6 manjih obroka dnevno. Uz to, napominje se da se jede isključivo onda kada se osjeća glad. Unos kalorija treba da bude podešen na slijedeći način – tjelesna težina puta 36. Primjera radi, osoba koja ima 75 kg počet će sa 2700 kalorija.

Zavisno od željene težine, oni na dijeti trebaju da odrede broj „5 x 2“ krugova, tj. koliko će puta ponoviti dijetalni plan koji smo u ovom broju Aure upravo predložili. No, prije no što išta započnete, savjetujemo da se konsultujete sa vašim ljekarom.

 

PRIMJER JELOVNIKA ZA
UMANJEN UNOS UGLJIKOHIDRATA

DORUČAK: 5 tvrdo kuhanih jaja, oko 180 grama suhog mesa
PRIJEPODNEVNA UŽINA: Pola šolje svježeg sira
RUČAK: 200 – 240 grama konzerviranog mesa (usitnjenog i usoljenog, može gulaš), oko 50 – 60 grama krem-sira, šnita hljeba
POSLIJEPODNEVNA UŽINA: Pola šolje svježeg sira
VEČERA: 200 – 240 grama piletine, 2 supene kašike sosa po izboru, šnita integralnog hljeba
VEČERNJA UŽINA (prije spavanja): 30-ak grama pistacija, 2 šnite mocarele

PRIMJER JELOVNIKA ZA
POVEĆAN UNOS UGLJIKOHIDRATA

DORUČAK: 2 mafina sa želeom, zdjela žitarica sa nemasnim mlijekom
PRIJEPODNEVNA UŽINA: Pola šolje slatka od jabuka i đevrek
RUČAK: Oko 350 grama kuhane teletine, zelena salata i šolja konzerviranog voća za desert
POSLIJEPODNEVNA UŽINA: Banana i 2 „graham“ krekera (nemasni keksi)
VEČERA: 3 šolje tjestenine sa bolonjez sosom, šolja graška
VEČERNJA UŽINA (prije spavanja): Kroasan, šolja kompota od jagoda sa kašikom šlaga