Dijeta sa suhim šljivama: OČISTIĆE CRIJEVA I ISTOPITI KILOGRAME (JELOVNIK)

Za samo nekoliko dana izgubićete 3 kilograma, a vaš probavni trakt će “prodisati”

Dijeta sa suhim šljivama spada u brze i kratke. To su one dijete koje se koriste svega par dana po potrebi, kada vam se omiljena garderoba “smanjila“ za jedan konfekcijski broj, a baš nailazi važan događaj gde mora da izgledate dobro.

Dakle, dijeta sa suhim šljivama za one koji bi da se otarase dva do tri kilograma za par dana.

Zašto suhe šljive?
Prije svega, suhe šljive imaju veliku količinu vlakana, a vlakna su kao što je dobro poznato pravi čistači crijeva kao i kolekcionar toksina koji su se zatekli u organizmu. Sama vlakna daju i osjećaj sitosti, tako da konzumacija kompota od svega 3 kuhane šljive može da vas drži sitim satima. Ipak, budite oprezni: vlakna pored svog dobrog djejstva mogu da naprave određene probleme u vidu nadimanja i gasova tako da ih u ishranu treba uvoditi postepeno.

Pored toga, suhe šljive su bogate i vitaminima i mineralima kao i specifičnim voćnim kiselinama koje povoljno utiču na razgradnju masnih spojeva u organizmu. Time neposredno pomažu dobrom varenju masnoća što opet dovodi do smanjivanja kilograma.

Prednost suhih šljiva je, zašto ne reći, i niska cijena. U odnosu na ostalo suho voće višestruko su jeftinije. Blagodeti koje nam donose mogu se mjeriti sa mnogo skupljim, voćkama iz egzotičnih krajeva.

Suhe šljive možete i sami napraviti u kućnim uslovima ako imate dehidrator. U tom slučaju, dovoljno je oprati zdrave, zrele plodove i poredati ih u posude dehidratora. Dalji proces pogledajte u uputstvu za vaš uređaj jer postoje različite vrste dehidratora pa se i sam postupak sušenja nešto razlikuje.

Jelovnik dijete sa suhim šljivama

Doručak: Šest suhih šljiva.

Užina: Jedna jabuka.

Ručak: Jedno kuhano jaje i integralni tost ili pileća prsa.

Užina: Isto kao ručak.

Večera: Čaša jogurta.

Prije ove dijete, posavjetujte se sa izabranima ljekarom.