Dijeta dr. Nicholasa Perriconea: Mlađi, mršaviji, zdraviji i sretniji!

 

Dr. Nicholas Perricone je, ukratko, “dermatolog slavnih” (Uma Thurman, Courtney Cox, Heidi Klum, Paris Hilton) i antiage guru. Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih stručnjaka za borbu protiv starenja u svijetu. Dakle, dr. Perricone je dermatolog, ali je osmislio i dijetalni plan ishrane.

Njegova dijeta, međutim, nije fokusirana na gubitak tjelesne mase. Fokusirana je na brisanje bora i podmlađvanje cijeloga tijela. Mršavljenje je, na neki način, “nuspojava” ove dijete. No, tim mršavljenjem, odnosno sistemom prehrane, podmlađuje se tijelo i iznutra, pa zašto onda ne obratiti pažnju na savjete Perriconea…

Za lijep ten i lice bez bora

U jednoj od svojih emisija, Oprah je prikazala fotografiju tridesetpetogodišnje žene. Publika je vidjela mladu ženu s viškom kilograma, lošim tenom i s naboranom kožom. Nekoliko minuta nakon toga, ista ta žena ušla je u studio i iz publike su se čuli uzdasi oduševljenja. Žena je imala lijep ten, bez crvenila i natečenosti, bila je mršavija i u formi.

Dakle, svi tragovi osobe s fotografije su nestali. Potom je uslijedilo objašnjenje da je bila na dijeti za “izglađivanje” bora dr. Nicholasa Perriconea. No, u četiri sedmice dijete, osim što su joj bore postale nevidljive, a ten dobio lijepu i zdraviju boju breskve, izgubila je i pet kilograma!

Kada je Perriconeova teorija tek bila objavljena, čulo se dosta negodovanja u naučnim krugovima. Neki su tvrdili da je dijeta nezdrava, drugi da je neutemeljena, no kako su uslijedili rezultati njegove teorije, mnogi su na kraju priznali uspješnost ideje.

Osmislite svoj jelovnik

Ova dijeta može trajati od dvije do šest sedmica i uvijek, tvrdi autor, daje dobre rezultate. Ako se na koncu odlučite za Perriconeovu dijetu, sami osmislite svoj jelovnik, i to prema popisu dobrih i loših namirnica. Jedino pravilo je da izbjegavate loše namirnice, te da, naravno, jedete više onih dobrih.

Tako, primjerice, na listi loših namirnica nalaze se peciva, banane, keksi, torte, kolači, hljeb, pite, žitarice, sir (osim malih količina parmezana, fete, kozijih ili ovčijih sireva), čips, krekeri, pereci, kafa, krofne, palačinke, gazirana pića, brašno, industrijski voćni sokovi, sladoled, margarin, marmelada, kokice, krompir, riža, šećer, sušeno voće…

Vjerovatno vam se čini da i nije mnogo toga ostalo, no varate se. Na listi namirnica koje Perricone naziva “dobrom hranom”, nalaze se losos, skuša, pastrmka, inćuni, sardine, školjke, piletina, puretina, nemasni jogurt, jaja, zob, leća, grašak, grah, heljda, tofu, voće i povrće, bilje i začini, maslinovo ulje, tamna čokolada, orašasto voće…

PRIMJER JELOVNIKA ZA 3 DANA

1. dan

DORUČAK: Komad lososa (ne dimljenog) u maslinovom ulju (višak ocijedite) začinjen limunovim sokom, tanka kriška hljeba od zobenog ili raženog brašna, 6 dkg nemasnog sira i avokado. Šolja čaja bez šećera.
RUČAK: Šuši ili sašimi, zdjela voća i povrća crvene, zelene, narančaste i ljubičaste boje, salata od tvrdo kuhanog jajeta, 10 dkg krte piletine, 2 sardine, 2 paradajza, 5 maslina, 5 dkg kuhanih mahuna začinjenih bosiljkom, majčinom dušicom, origanom, maslinovim uljem i octom, zdjelica kuhane zobi ili neoljuštene riže.
MEĐUOBROK: Komadić pečene puretine ili piletine s avokadom začinjenim s malo maslinovog ulja, 2 kockice tamne čokolade, sezonsko voće.
VEČERA: U rerni pečen losos začinjen majčinom dušicom i koricom limuna, šparoge kuhane na pari, salata od mladog špinata i maslina začinjena maslinovim uljem, s komadićem kruške i prženim orasima.

2. dan

DORUČAK: Kao dan prije.
RUČAK: Odrezak lososa pečen u roštilj tavi, mahune kuhane na pari ili salata od sezonskog povrća, zdjelica integralne riže začinjene kašičicom maslinovog ulja.
MEĐUOBROK: 2 kockice čokolade (80 posto kakaa), jabuka.
VEČERA: Komadići lososa marinirani u limunovom soku, začinjeni ružmarinom i pečeni u teflonskoj tavi, povrće s roštilja, voćna salata bez šećera i šolja zelenog čaja.

3. dan

DORUČAK: Kao prethodnih dana.
RUČAK: Odrezak tune s paradajzom i lukom pečen u rerni, 20 dkg paradajza, miješana salata kao prvog dana, zdjelica integralne riže.
MEĐUOBROK: 2 kockice čokolade za kuhanje ili avokado začinjen uljem, voće crvene boje kao što su maline i jagode ili jabuka.
VEČERA: Usitnjeno sezonsko povrće (paradajz, krastavac ili paprika) sa kašikom sjemenki sezama i limunovim sokom, odrezak lososa začinjen korom i pečen u rerni, brokula kuhana na pari i začinjena kašičicom ulja ili dinstan komorač s lukom, kriška torte od jabuka s grožđicama i vanilijom (izmiješati dvije oguljene i naribane jabuke, 4 kašičice grožđica, pola kašičice vanilin šećera, 18,5 dkg rižinog brašna, 2,5 dl jogurta, 4 jaja, 60 ml djevičanskog maslinovog ulja, vrećica kvasca, pola kašičice meda, 20 ml nemasnog mlijeka, prstohvat soli, pa uliti u kalup i peći u rerni).

Ekstra savjeti

Proteini, probavljivi ugljikohidrati i esencijalne masnoće moraju biti dio svakog obroka.
Proteini se probavljaju sporije nego ugljikohidrati, pa neka vam oni budu prvi izbor, jer će umanjiti apetit. No, tako se dugoročno stabilizira i šećer u krvi što je plus za dijabetičare.
Voće jedite na kraju obroka. To sprječava prirodne šećere iz voća da povećaju šećer u krvi. Cilj je da se izbjegne brzi rast šećera u krvi, jer to potiče oslobađanje inzulina koji tijelo tjera da pohranjuje masnoće.
Pazite na veličinu porcije. Količina proteina neka bude veličine špila karata, mjera povrća je dvije skupljene šake, a zdravih masnoća jedite onoliko koliko ih stane u dvije supene kašike. Čokoladu jedite kockicu ili dvije na dan, ne jedite više od šest oraha odjednom, a čaša crnog vina za večeru je zdrava i dobra nagrada za sve to.
Jedite manje, ali češće: preporučuju se tri obroka i jedan do dva međuobroka dnevno.
Pijte nezaslađenog čaja i vode koliko god želite.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!