Dijana G. (39) iz Tuzle: Nakon metastaze raka kože, rekli su: “još 11 mjeseci života”

I nakon tretmana zračenjem, bolest je ostala prisutna, šireći se i žureći trčećim korakom ka isteku tih “11 mjeseci”. Dok sam živa, na pomen broja “11” ću se trzati…

– Prije dvije godine, dijagnosticiran mi je maligni melanom (rak kože) koji je otklonjen hirurškim zahvatom. Liječenje je između ostalog uključilo i 25 tretmana zračenjem. Sve sam to hrabro izdržala, radi svog muža, dvoje djece, a Boga mi i sebe. Oduvijek sam voljela život – kazuje na početku našeg razgovora Dijana.

Kao i skoro sve druge koji su se suočili sa istom ili sličnom životnom situacijom, i Dijanu su mučila pitanja kako, šta, otkud…

  • Ja sam zapravo sve to vrijeme provela kao u nekom šoku, izmaglici. Uvijek je lakše čuti da neko drugi ima rak, da se nekome drugom nešto desilo. To nam je u psihi tako, urođeno – kaže Dijana.

No, kaže da iako se redovito podvrgavala kontrolama i stoički izdržala svih 25 tretmana zračenjem, uočeno je da je karcinom metastazirao na jetru.

– U ovakvim slučajevima, 11 mjeseci života je najbolje što možemo prognozirati – bile su riječi onkologa. Čak je i tih 11 eventualnih mjeseci uslovio “pozitivnim reagovanjem na pravu vrstu hemoterapije”.

 Konfuzna iskustva

Prof. dr. Šuhreta Trobradović Seka (061/320-726)

Teško je opisati kako sam se osjećala nakon tih riječi. Zbunjenost, nevjerica… Pitala sam se šta sve još mogu uraditi za 11 mjeseci. Pitala sam se i šta neću stići uraditi, razmišljala sam o stvarima koje ću propustiti, kao što je odrastanje mojih curica i još milion drugih stvari. Odlučila sam probati i neku drugu vrstu liječenja – kaže Dijana.

Istraživanje na internetu je našu sagovornicu samo zbunilo. Htjela je saznati što više o svojoj bolesti, no…

  • Niko nije davao garancije, a tuđa iskustva bila su konfuzna. Registrovala sam se na preko stotinu foruma, pisala o svom stanju, pitala druge za mišljenje. Možda ponajbolji savjet koji sam našla na internetu bio je o vitaminu C. Naime, vitamin C sprječava širenje raka na kosti. U tom periodu dnevno sam cijedila po četiri do pet kilograma limuna – prisjeća se Dijana.

No, bolest je i dalje bila prisutna. Napredovala je, skoro trčećim korakom prema isteku tih “11 mjeseci”.

 Šta sa zračenjem?

  • Jedne sam noći u Google pretragu ukucala pojam “zračenje”. Nastojala sam shvatiti zašto tih 25 tretmana zračenjem nije zaustavilo bolest. Pretraga me odvela na Aurinu internet stranicu, na tekstove o štetnom zračenju. Pročitala sam sa zanimanjem nešto što sam u prvi mah pomislila da nema nikakve veze sa mnom. A imalo je – prepričava Dijana.

Sutradan je od svog prodavača novina po prvi put u životu zatražila časopis Aura.

  • Ja inače ne čitam i ne kupujem nikakvu štampu. Ali, da skratim priču, listajući stranice Aure, naišla sam na još jedan tekst o zračenju. Malo dalje, prepoznala sam na fotografiji autoricu članka, dr. Šuhretu. Čitala sam o čovjeku kojem je pomogla da se uhvati u koštac sa rakom. Odlučila sam je pozvati – kaže Dijana.

Bilo je to prije dva mjeseca. Dijanino stanje odmah se počelo popravljati usljed korištenja Eliksira sa Kavkaza, cedar ploče te kapsula aminokiselina i drugih suplemenata koje se samo u ordinaciji doktorice Šuhrete mogu nabaviti.

  • Dobila sam i striktne upute za prehranu, pa su mi se i kilogrami počeli vraćati. A nakon što sam otišla na pregled kod onog istog onkologa, onog koji mi je grubo predvidio 11 mjeseci života, uočeno je znatno poboljšanje stanja. A doktor se pravdao da se najvjerovatnije u mojim prošlim nalazima potkrala neka greška te da, kako sad stvari stoje, imam velike šanse za potpuni oporavak.

A i bez te njegove prognoze, sama osjetim kako svakom minutom odmičem i bježim od onih “11 mjeseci” – kaže na kraju Dijana.