Dijagnoze bolesti kroz promjene na licu, sa Dalekog Istoka: SA LICA PROČITAJTE KOLIKO STE ZDRAVI

Piše: Mima Miković, inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant i life coach (www.fengshuisrbija.com)

Metoda koja se naziva mapiranje lica vijekovima se koristila kao način dijanostikovanja u Kini i Indiji. Svi simptomi na koži, poput bubuljica, osipa, crvenila, hiperpigmentacije ili bora povezani su sa određenim dijelovima tijela i pomažu da se otkrije uzrok njihovog nastanka.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, sve pojave na koži lica povezane su sa stanjem unutrašnjih organa.

Kineska medicina je već odavno svima poznata i skoro svi na svijetu je primjenjuju u nekim elementima. Možda u vidu nekog čaja ili tabletica žen šena, akupunture ili nešto drugo.  Poznata vam je priča i o odnosu pet elemenata i YIN i YANGU, kako u feng shui tako i u makrobiotičkoj ishrani. Stoga, pomno obratite pažnju na ovaj tekst – može vam koristiti itekako.

Zona 1 i 2: sistem za varenje

Izbjegavajte prerađene namirnice i umjesto njih odlučite se za svježije i prirodne alternative. Jedite sporije, žvaćite hranu i povećajte unos vlakana. Ne zaboravite da pijete dosta vode.

Zona 3: jetra

Smanjite alkohol, masnu hranu i unos mliječnih proizvoda, sve ono što stvara pritisak na jetru. Ovo je zona lica u kojoj se ispoljavaju alergije na hranu. Pijte dosta vode da bi se organizam očistio od toksina i spavajte dovoljno, a jetra će uraditi sve ostalo.

Zona 4 i 5: bubrezi

Sve pojave oko očiju ukazuju na dehidrataciju, rješenje je voda, zato pijte, pijte, pijte…

Zona 6: srce

Ukazuje na hipertenziju i deficit vitamina B, provjerite pritisak i nadoknadite nedostatak vitamina. Pokušajte da izbjegnete previše začinjenu hranu i da smanjite unos mesa. Snizite nivo holesterola tako što ćete loše masti zamijeniti dobrim, koje se nalaze u orasima, avokadu, ribi i lanenom sjemenu. Provodite vrijeme na svježem vazduhu.

Zona 7 i 8: bubrezi

Ukazuje na probleme sa bubrezima i dehidratacijom, zato smanjite unos alkoholnih pića i kafe, jer oni dovode do dalje dehidratacije.

 Zona 9 i 10: respiratorni sistem

Ova oblast je vezana za pluća. Izbjegavajte pregrijane prostorije, jedite hranu koja ima efekat hlađenja. Listu zabranjenih namirnica čine meso, mliječni proizvodi, alkohol, kofein i šećer, dok se preporučuje zeleno povrće.

 Zona 11 i 12: hormoni

Ovo je područje povezano sa stresom i hormonskim promjenama. Obezbijedite vašem tijelu dovoljno sna, pijete dosta vode, jedite lisnato povrće i održavajte svoju kožu besprijekorno čistom. Još jedna zanimljiva činjenica – promjene na ovom dijelu lica javljaju se u periodu ovulacije.

 Zona 13: stomak

Povećajte unos vlakana i pijte biljne čajeve koji olakavšavaju varenje.

Zona 14: bolest

Promjene u ovoj oblasti javljaju se kao znak bolesti, zato se odmarajte, pijte vodu, nađite način da se opustite i da se naspavate. Dozvolite svom tijelu da vrati energiju i vitalnost.