Dezodoransi, šamponi…uljepšavaju nas, a truju nas!

Većina nas svakog dana koristi dezodorans ni ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu.

Što je najgore, ne samo u njemu, već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača zraka, sredstva za čišćenje…

Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje povezanih s hemikalijama.

– Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugih problema – nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Anne Steinemann sa Univerziteta u Melbourneu.

Steinemann je pretprošle godine provela istraživanje utjecaja dužoj izloženosti gore spomenutih proizvoda. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tokom korištenja mirisnih proizvoda poput osvježivača zraka i sredstava za čišćenje, piše Men's Health.

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema. Niz studija pokazao je da ftalati, spojevi koji se često koriste u sapunima i šamponima, mogu imati ozbiljne posljedice.

‘Ti spojevi su povezani s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i da utječu na neurorazvojne poremećaje’, rekla je profesorica Heather Patisaul sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Dodala je da, osim ftalata, i neki drugi spojevi utječu na lučenje testosterona što može uzrokovati gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problema s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. Jedna studija iz 2014. ukazuje na još opasnije posljedice stirena, hemikalije koja se nalazi i u proizvodima za ličnu njegu i kućanstvo, a koje može uzrokovati rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetre.

Kako bi smanjili ove rizike i izloženost hemikalijama kupujte proizvode koje nemaju mirisa i koristiti alternative za čišćenje kućanstva.