Dezert za tople dane: japanski sladoled od zelenog čaja (RECEPT)

Japanski sladoled od zelenog čaja veoma osvežava u toplom danima, a ukus je fantastičan…

Sastojci:

  • ¾ šolje mlijeka
  • 2 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • ¾ šoljice slatke pavlake
  • 1 kašika zelenog čaja u prahu
  • 3 kašike tople vode

Priprema:

U posudi pomiješati prah od zelenog čaja sa 2 kašike šećera, a u drugoj pomiješati žumanca sa ostatkom šećera. Zagrijati mlijeko (skoro do ključanja, ne sme prokuhati). Ukloniti sa vatre i nekoliko kašika mlijeka pomiješati sa smjesom čaja i šećera. Kada se smjesa poveže dodati i ostatak mleka. Potom smjesu pomiješati sa jajima i šećerom. Potom smjesu kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne sme prokuhati). Ostaviti da se ohladi i potom umiješati slatku pavlaku. Sladoled uliti u prikladnu posudu i staviti u zamrzivač. Izvaditi nakon pola sata sladoled, dobro ga pomiješati i ponovo staviti u zamrzivač. Ponoviti postupak nekoliko puta.

(lovesensa.rs)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!