DEVET UČINKOVITIH DNEVNIH VJEŽBI ZA ŽENE NAKON 40.

Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu vježbati.

Danas, zahvaljujući sve većoj osviještenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vježba i živi punim plućima. Tako i u ovim ‘najboljim godinama’, kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svjesne svojih životnih potencijala.

Čak i ako ste duboko zagazili u četrdesete, nikada nije kasno da poradite na vašem životnom stilu i navikama.

Imajte na umu da su za dobru formu i osjećaj zadovoljstva ključne dvije stvari – ljubav prema sebi i tjelesna aktivnost.

1. Nemojte dopustiti da se vaš metabolizam usporava – radite BURPEE – čučanj – sklek – skok

Kardio visokog intenziteta stimulira naš metabolizam, što je više nego potrebno za motivisanje nakon određene dobi. Da bismo spriječili usporavanje metabolizma, trebali bismo vježbati ovu vježbu jednom ili dvaput sedmično. Počnite s jednim setom od 3 ponavljanja i dodajte još jedno ponavljanje svaki put. Nemojte se previše opterećavati.

2. Neka bude čvrsto – radite čučnjeve

Svaka žena želi imati okruglu stražnjicu, ali čak i one najsretnije koje to prirodno imaju, bez ikakvog treninga će početi gubiti čvrstoću i oblik nakon 40. godine, zahvaljujući smanjenju mišićne mase. Pravilno napravljeni čučnjevi (s ravnim leđima i koljenima iznad stopala) mogu tonirati cijelo tijelo i spriječiti povrede poboljšanjem vaše fleksibilnosti, piše Bright side.

3. Kako bi spriječili bolove u leđima – radite plank (izdržaj u gornjoj poziciji skleka)

Ako radite ovu vježbu 90 sekundi 3 puta sedmično, to je sjajan način da se toniraju svi mišići tijela. To jača naše trbušne mišiće, mišiće prsnog koša i one koje okružuju kralježnicu.

Cijeli naš središnji dio se steže i podupire naš donji dio leđa.

4. Zaštitite se od artritisa – vježbajte s utezima

Hronična bol u zglobovima može napasti odrasle osobe svih dobnih skupina, tako da nikada nije prerano za početak prevencije, a jedan od najboljih načina za to je trening snage, bili kući s utezima ili u teretani.

Ne morate provesti 6 puta sedmično u teretani podižući velike težine (ove je rezervisano za one koji hoće baš atletsku formu), dovoljno je 3 puta sedmično vježbati s umjerenim, ali progresivnim težinama i uz više ponavljanja, sve dok ne osjetite da mišić ‘gori’. Bitan je intenzitet vježbe, a ne težina utega.

5. Neka se vaša stražnjica odmori – napravite glute bridge

Ako sjedite cijeli dan u uredu to može deaktivirati vaše gluteuse što usporava brzinu kojom naše tijelo sagorijeva kalorije – metabolizam.

Proširenje kuka u vježbi glute bridge čini da stražnjica radi i također može otpustiti bilo kakvu napetost koja se javlja zbog dugog sjedenja. Ostavite ruke uz bokove, stisnite mišiće stražnjice kako bi podigli kukove. Zatim ih još jednom stisnite na vrhu, a zatim polako spustite kukove natrag.

6. Ne dopustite da sarkopenija odnese vaše mišiće – vježbajte ramena i leđa

Sarkopenija je progresivni gubitak mišićne mase i snage koji je usko povezano sa starenjem organizma. Stoga, ako želite spriječiti loše držanje tijela i bolove u leđima i ramenima, vrlo je važno ojačati mišiće leđa i ramena.

7. Zaštitite svoje srce – uključite u rutinu kardio trening

Kardio trening je odličan način za žene iznad 40 godina da održe zdravo srce. Ali ako doista želite da vaše srce ima koristi, morate vježbati na 80% maksimalnog broja otkucaja srca najmanje 30 minuta, 3 do 4 puta sedmično.

Ako je 10 najteže što možete učiniti na skali od jedan do 10, tada biste trebali vježbati na razini od 8.

8. Aktivno živite – hodajte

Hodanje je najjednostavnija i najbolja vježba koju svatko može učiniti. Dok izgara kalorije, tonira naše tijelo i poboljšava naše raspoloženje, također ne troši naše krhke zglobove, što je vrlo važno nakon određene dobi.

9. Opustite se – vježbajte yogu

Žene srednjih godina su sklonije depresiji, kaže John Hopkins Medicine, jedan od vodećih zdravstvenih sistema u SAD-u. Yoga povećava neurotransmitere koji reguliraju raspoloženje i koji su potrebni za borbu protiv depresije, piše Atma.

Također smanjuje razinu stresa i tjeskobe. Znate li druge vježbe koje su dobre za žene starije od 40 godina? Podijelite ih s nama u komentarima.