Devet savjeta kako pobijediti u svakoj raspravi

Uvijek je dobro vrijeme da se uvježbaju vještine rasprave, a naročito pred porodična okupljanja na koja dolaze rođaci koje viđate okvirno tri puta godišnje i koji su izuzetno svadljivi, a pogotovo vole da postave ono kobno pitanje ,,a kad ćeš ti da se udaš? Vrijeme ti je.“. Ako ste već raspoloženi za malo rasprave, zašto ne biste pobijedili u njoj?


Zato imamo za vas nekoliko savjeta. Glavni trik je da naučite kako da izgradite i izložite svoj argument uspješno. Evo i kako:

  1.   Birajte svoje bitke. Prije nego što započnete raspravu, zapitajte se: Da li je zaista potrebno? Da li je uopšte vrijedno svađe?
  2.  Smislite priču. Kada odlučite da je bitka vrijedna borbe, trebaće vam ubjedljiva priča sa početkom, sredinom i krajem. Uvijek treba da znate kako ćete završiti priču i prije nego što je započnete.
  3. Budite sigurni u svoje činjenice. Svi prisutni mogu da provjere da li je to što govorite istina uz pomoć jedne male pretrage na Guglu.
  4.  Pripremite ,,tajno oružje“. Imajte u glavi dokaze koji će uplašiti vašeg ,,protivnika“, ali ih iskoristite tek kad se pruži idealna prilika. Malo drame uvijek pomaže – obeshrabriće svakoga!
  5. Uokvirite debatu. Počnite sa konkretnom pričom, vezanom za temu rasprave. Od ovog trenutka imaćete svačiju pažnju.
  6. Dozirajte emocije. Ne smijete biti previše osjećajni. Izrecite logične, racionalne činjenice koje oslikavaju vaš argument.
  7. Očekujte argumente druge strane. Ako ste uvjereni da ćete ući u raspravu sa tetkom koja misli da žena treba da se čuva prije braka, vjerovatno već znate šta će vam sve reći u odbranu svoje teorije.
  8. Pitajte ,,da – ne“ pitanja. Ona će vam pomoći da izgradite kontraargument.
  9. Znajte kada da se povučete. Imajte par izlaznih putanja iz rasprave, u slučaju da se u nečemu slažete sa svojim ,,protivnikom” ili ako se desi da istinski bude u pravu. Nema ljutnje!