DETOKSIKACIJA: Izbacite toksine iz organizma uz pomoć ovih pet čajeva

Ne postoji pravi momenat za detoksikaciju, svako vrijeme je idealno, ali proljeće je možda najidealnije. Koristite biljne čajeve za detoksikaciju, jer oni su velika pomoć kod eliminacije toksina iz organizma, a ujedno i ubrzavaju metabolizam i topljenje masnih naslaga. Obično sadrže diuretike, koji podstiču izbacivanje viška tečnosti iz organizma, a mogu da dJeluju i laksativno, pa će vam svakako pomoći da se osJećate energičnije i lakše.

Veoma su efikasni i ne bez razloga popularni u svim programima detoksikacije, ali imajte na umu da samo ispijanje čaja neće dati željene rezultate, bar ne u mJeri u kojoj očekujete. Pored konzumiranja čajeva za detoksikaciju, ipak ćete morati da pazite na ishranu i izbJegavate hranu koja šteti organizmu i redovno praktikujete neku fizičku aktivnost koja će vas dobro oznojiti i tako doprinIJeti čišćenju organizma.

Ako odlučite da posegnete za čajevima kako biste ubrzali proces detoksikacije organizma, evo nekoliko čajeva za detoksikaciju koje predlažu nutricionisti.

Čaj od maslačka
Mokrenje je jedan od načina izlučivanja toksina iz organizma, a korIJen maslačka ima diuretički efekat. Čaj od korIJena maslačka je odlična pomoć u čišćenju bubrega i jetre. KorIJen osušiti i isJeckati (u biljnim apotekama možete kupiti i već osušen i isJečen), 3–5 g staviti u mlaku vodu i kuHati 10 minuta i procIJediti. Možete ga piti tri puta dnevno, a najbolje je da ga pijete pola sata prIJe jela.

Čaj od đumbira i kurkume
Svoju reputaciju eliksira zdravlja kurkuma duguje kurkuminu, aktivnoj supstanci koja podstiče rad enzima koji stimulišu izlučivanje toksina i sadrži antioksidante koji regenerišu ćelije jetre. Đumbir je moćan antioksidans koji poboljšava funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Ispijanje čaja od ova dva sastojka uveče prIJe spavanja pomoći će da se tIJelo očisti od toksina.

U litar ključale vode dodati đumbir isJeckan na komade (komad od oko 5 cm) i kuHati 5 minuta, pa dodati 1/2 kašičice kurkume u prahu i kuHati još 2–3 minuta. Ostavite 10 minuta, procIJedite, začinite sokom od jednog limuna i medom po želji i pijuckajte tokom dana.

Čaj od komorača
U ajurvedi se ovaj čaj koristi za poboljšanje funkcija varenja i ublažavanje opstipacije jer opušta mišiće digestivnog sistema. Na ovaj način čaj od komorača čisti organizam i pomaže bržem izbacivanju toksina iz organizma. Sjeme komorača izmrviti u malteru, pa preliti 1 kašikom ključale vode, ostaviti 5 minuta i procijediti. Isti postupak se koristi i ako koristite čaj od komorača u rinfuzi. Pijte po jednu šolju 2 do 3 puta dnevno, najbolje poslije jela.

Čaj od peršuna
Peršun podstiče izlučivanje vode iz organizma, a istovremeno hrani bubrege i druge organe odgovorne za čišćenje organizma. Kašičicu osušenog ili kašiku svježeg peršuna preliti sa 250 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procijediti i piti još topao čaj.

Za bolji ukus možete dodati malo limuna ili meda. Pijte 2 do 4 šolje dnevno, a poslije tri nedjelje napravite pauzu od mjesec dana da biste pomogli tijelu da se oporavi od diuretičkog djejstva.

Čaj od sikavice
Sikavica se vijekovima koristila, između ostalog, za zaštitu i poboljšanje funkcije jetre. Jednu do dvije kašičice lista platana preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, promiješati i procijediti. Pijte 1 šolju 3 puta dnevno.