Detektivski posao i pčelarstvo imaju zajedničke karakteristike: ŠERLOK JE VOLIO PČELE

cedf8004770d3cdd56f6e8567c45add1„Najstariji“ detektiv, u epizodi Lavlja griva, ser Artura Konana Dojla, poslije penzionisanja, kaže: „Ja, moj stari kućepazitelj i moje pčele sad imamo imanje samo za sebe…”

Pčele se pojavljuju u djelima mnogih poznatih autora, između ostalih, Aristotel, Platon, Vergilije, Seneka, Erazmus, Šekspir, Tolstoj i Marks pominjali su pčele u svojim rukopisima.

Merovinzi su na kraljevskom grbu imali pčelu, životinju koja simbolizuje besmrtnost i vaskrsenje.

U mnogim kulturama pčele su svete životinje, a negdje ih smatraju i vezom između prirode i podzemnog svijeta. Prema egipatskoj mitologiji, pčele su nastale iz suze boga Ra, koja je pala na pustinjski pijesak.

U svijetu postoji oko 25 poznatih vrsta pčela i mogu se naći na svim kontinentima izuzev Antraktika.

Pčelarstvo se pominje u mnogim djelima i tv produkcijama, a gajenje pčela najskorije je spominjano u CBS seriji o Šerloku Holmsu Osnovno (Elementary). U toj seriji poznati detektiv, autora Džonija Li Milera, ima košnice na krovu svoje kuće, a čak je i neke podvrste nazvao po svom prijatelju dr Votsonu. Postoje i scene o pčelarenju u seriji o Šerloku Holmsu, koga glumi Džeremi Bret, u produkciji Granada, a „najstariji“ detektiv, u epizodi Lavlja griva, ser Artura Konana Dojla, poslije penzionisanja, kaže:

– Ja, moj stari kućepazitelj i moje pčele sada imamo imanje samo za sebe.

Šerlok se, naime, u epizodi Njegov posljednji naklon, u Dojlovom romanu, poslije povlačenja iz aktivnog detektivskog života iz Londona preselio u Južni Dauns, u Saseksu, gdje je gajio pčele sa istim žarom kojim je nekada rješavao detektivske slučajeve. Kada ga je dr. Votson upitao za hobi kojim se bavi na selu, Šerlok mu je odgovorio:

– Upravo tako, Votsone. Ovdje je plod moje razbibrige, magnum opus mojih poznih godina.

On je tada podigao knjigu sa stola i pročitao naslov: “Praktični priručnik o pčelarskoj kulturi sa osvrtima na izolaciju matice”.

– Uradio sam sve sam. Posmatrao plodove zamišljenih noći i marljivih radnih dana dok sam gledao male vrijedne bande, kao što sam nekada motrio na kriminalni svijet u Londonu – rekao je Šerlok.

– Ali ti si u penziji, Holmse – napomenuo je Votson. – Čuli smo da živiš životom pustinjaka među svojim pčelama i svojim knjigama na maloj farmi iznad Južnog Daunsa.

Šerlokova sklonost pčelarenju nikada nije pominjana u seriji o detektivu BBC produkcije, ali su fanovi ipak uspjeli da je otkriju. Najpopularnije mjesto u seriji o Šerloku Holmsu u kojem se pominju pčele je kada dr. Džon Votson obuče džemper na žute štrafte, uz opasku da izgleda kao pčela i da će tako podstaći Šerlokovo interesovanje.

Možda nekome izgleda čudno što se čovjek koji je životni vijek proveo hvatajući opasne kriminalce i izbjegavajući skandale opredijelio, na prvi pogled, za dosadan hobi kao što je pčelarstvo. Detektivski posao i pčelarenje su naizgled dvije potpuno različite aktivnosti.

Međutim, one imaju nekoliko sličnih karakteristika: potrebno je strpljenje – traženje detalja, dokaza i provjeravanje činjenica u istrazi zahtijeva mnogo strpljenja, baš kao i posmatranje pčela i briga o njima; preuzima se odgovornost – detektiv je odgovoran za ljudske živote, a pčelar za dobro stanje svojih pčela; pripremljenost – dobar detektiv pokušava da sakupi što više podataka, a dobar pčelar ne može da se bavi tim poslom bez poznavanja osnova pčelarenja; istrajnost detektiv će riječiti slučaj samo ako je istrajan, a pčelar će sakupiti med samo ako ga krasi ta ista osobina.

(aura.ba/arhiva magazina BH pčelar)