Detaljna lista afirmacija Louise Hay: Pravi uzroci bolesti i afirmacije za ozdravljenje

Afirmacije su pozitivne izjave koje nam pomažu promijeniti pogrešne obrasce razmišljanja. Kada govorimo o pukom neurološkom procesiranju, podsvjesni um je milion puta moćniji od svjesnog uma. Da bi afirmacije djelovale, želje svjesnog uma trebaju biti usklađene s programima podsvjesnog uma. To je proces koji zahtijeva dublje analize i transformacije, s ciljem oslobađanja neželjenih obrazaca, kako bi napravili mjesta za ostvarenje ciljeva. I tada afirmiranjem možemo brže ostvariti svoje ciljeve. Kada čovjek shvati što želi i što može napraviti autosugestijom, tada su mu sve mogućnosti otvorene.

Afirmacije treba izgovarati što češće, minimalno 3 puta dnevno. U većini slučajeva navika se formira nakon 3 nedjelje, (21 dan), a ponekad je potrebno više vremena jer su usvojeni koncepti suviše čvrsti. Ponavljajte svoje afirmacije bar 30 dana kako biste osjetili njihov efekat. Ukoliko se u međuvremenu emocija u vezi sa nekom afirmacijom promijeni, modifikujte afirmaciju prema potrebi i nastavite dalje. Afirmacije, kao i ciljeve, uvijek imajte uz sebe i budite okruženi njima. Tako ćete vremenom zamijeniti negativne misli pozitivnim.

Louise Hay, osnivačica pokreta samopomoći i začetnica ideje da pozitivnim stavom možemo promijeniti svoju stvarnost, već odavno je uočila važnost načina na koji razmišljamo. Godine 1976. napisala je svoju prvu knjigu o tome kako iscijeliti svoje tijelo, koja se općenito drži mjerodavnom za mentalne uzroke nastanka bolesti. Louise Hay smatra da svakom svojom mišlju kreiramo vlastitu budućnost, a misao možemo u bilo kojem trenutku promijeniti.

U skladu s tim, stanje našeg duha odgovorno je za nastanak tjelesnih oboljenja, kao i
za sve negativnosti koje nam se događaju u životu.

Bolest kao poruka

Bolest proizlazi iz onoga što je duboko u ljudskoj psihi – misli, emocija, stavova, vjerovanja, opažanja i osnovnih tema koje utječu na naše razmišljanje, naš stav o sebi, uzroke naših ponašanja, naš osjećaj stvarnosti i vjerovanje da možemo ili ne možemo iscijeliti sebe. Bolest odražava priče našega života i otkriva kako je uvjetovanje utjecalo na naš doživljaj vlastitog jastva.

I ne pogađa samo tijelo već utječe i na um, energetsko tijelo, te dušu. Na određeni način predstavlja psiho-spiritualnu nepovezanost tih elemenata te nas upućuje na promjene koje trebamo ostvariti ako želimo ozdraviti. Poruke tijela otkrivaju nam gdje energetski pohranjujemo negativne emocije u svojim organima, žlijezdama i mišićima, te gdje u svojoj kralježnici zadržavamo strahove i vjerovanja.

Stoga je od izrazite važnosti biti okružen poozitivnim i dzravim mislima. Zato nam služe afirmacije.

DETALJNA LISTA PO ABECEDI BOLESTI

Poremećaj: Adisonova bolest. Vjerovatni uzrok: Strogo odbacivanje bilo kakvih osjećaja. Ljutnja usmjerena prema sebi. Afirmacija: S ljubavlju se brinem o svom tijelu, umu i emocijama.

Poremećaj: AIDS. Vjerovatni uzrok: Poricanje sebe, osjećaj seksualne krivnje. Jako osjećanje da nismo dovoljno dobri. Afirmacija: Ja sam božanski i prekrasan izraz života. Uživam u svojoj seksualnosti i u svemu što jesam. Volim sebe.

Poremećaj: Akne. Vjerovatni uzrok: Neprihvaćanje sebe. Mržnja prema sebi.
Afirmacija: Ja sam božanski izraz ljubavi. Volim i prihvaćam sebe takvu kakva jesam.

Poremećaj: Alergije. Vjerovatni uzrok: Na koga ste alergični? Odbijate vjerovati u sebe. Afirmacija: Svijet je sigurno i prijateljsko mjesto. Sigurna sam i u skladu sa životom.

Poremećaj: Alkoholizam. Vjerovatni uzrok: U čemu je smisao? Osjećaj ništavnosti, krivnje i nedostatnosti. Odbacivanje samog sebe. Afirmacija: Ja živim sada. Svaki trenutak nosi nešto novo. Odabirem da vidim svoje vrijednosti. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Alzheimerova bolest. Vjerovatni uzrok: Želja da se napusti planet. Nesposobnost nošenja sa životom. Afirmacija: Sve se događa u pravo vrijeme i na pravome mjestu. Mojim životom uvijek rukovode božanske ispravne odluke.

Poremećaj: Amnezija. Vjerovatni uzrok: Strah. Bijeg od života. Nesposobnost da se borimo za sebe. Afirmacija: Oko sebe nalazim samo hrabrost i inteligenciju. Razvijam osjećaj vlastite vrijednosti. Mogu slobodno uživati u svom životu.

Poremećaj: Anemija. Vjerovatni uzrok: Životni nam je stav “Da, ali…” Nedostatak radosti. Strah od života. Osjećaj da nismo dovoljno dobri.
Afirmacija: Doživljavam radost u svim područjima svog života. Volim život.

Poremećaj: Anoreksija. Vjerovatni uzrok: Odbacivanje vlastitog života. Osjećaj ogromnog straha i mržnje prema sebi. Afirmacija: Sigurna sam. Prekrasna sam baš na ovaj svoj način. Odabirem življenje. Odabirem radost i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Apatija. Vjerovatni uzrok: Otpor osjećajima.Umrtvljivanje sebe. Strah. Afirmacija: Nema razloga da se plašim osjećaja. Otvaram se prema životu. Spremna sam iskusiti život.

Poremećaj: Apetit-pretjerani. Vjerojatni uzrok: Strah. Potreba za zaštitom. Procjenjivanje emocija. Afirmacija: Sigurna sam. Nema razloga da se bojim osjećati. Moji su osjećaji normalni i prihvatljivi.

Poremećaj: Apetit-gubitak (anoreksija). Vjerovatni uzrok: Strah. Čuvanje sebe. Nepovjerenje prema životu. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Sigurna sam. Život je siguran i radostan.

Poremećaj: Apsces. Vjerovatni uzrok: Ponovo oživljavanje misli o starim povredama, omalovažavanjima i osveti. Afirmacija: Svoje misli oslobađam prošlosti. S prošlošću je gotovo. Smirena sam.

Poremećaj: Arterije. Vjerovatni uzrok: Nema radosti života. Afirmacija: Ispunjena sam radošću. Radost prolazi kroz mene sa svakim otkucajem moga srca.

Poremećaj: Artritis. Vjerovatni uzrok: Osjećaj da smo nevoljeni. Kritiziranje i ogorčenje. Afirmacija: Ispunjena sam ljubavlju. Sada odabirem ljubav i prihvaćam sebe. Druge gledam s ljubavlju.

Poremećaj: Astma. Vjerovatni uzrok: Potisnuta ljubav. Nemoć da dišemo sami za sebe. Osjećaj gušenja. Neisplakane suze. Afirmacija: Mogu slobodno preuzeti kontrolu nad svojim životom. Odabirem slobodu.

Poremećaj: Arterioskleroza. Vjerovatni uzrok: Pružanje otpora i napetost. Ograničeni načini razmišljanja. Odbijamo gledati život s dobre strane. Afirmacija: Potpuno sam otvorena prema životu i radosti. Život gledam s ljubavlju.

Poremećaj: Atletsko stopalo. Vjerovatni uzrok: Frustracija zato što nismo prihvaćeni. Nemoć da s lakoćom krećemo naprijed. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Dopuštam si krenuti naprijed. Mogu se slobodno kretati.

Poremećaj: Bjesnoća. Vjerovatni uzrok: Bijes. Uvjerenje da je nasilje odgovor na sve probleme. Afirmacija: Okružena sam i ispunjena mirom.

Poremećaj: Bol. Vjerovatni uzrok: Krivnja. Krivnja uvijek traži kažnjavanje.
Afirmacija: S ljubavlju se oslobađam prošlosti. “Oni su slobodni i ja sam slobodna.” Sada je sve u redu u mome srcu.

Poremećaj: Bolovi. Vjerovatni uzrok: Žudnja za ljubavlju. Žudnja da nas netko pazi. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Ja sam voljena i volim.

Poremećaj: Bradavica na stopalu. Vjerovatni uzrok: Bijes zbog dubokog nerazumijevanja. Frustracije zbog budućnosti. Afirmacija: Krećem se naprijed s lakoćom i povjerenjem. Ja imam povjerenja i prepuštam se rijeci života.

Poremećaj: Bradavice. Vjerovatni uzrok: Maleni iskazi mržnje. Uvjerenost u ružnoću. Afirmacija: Ja sam potpuni izraz ljubavi i ljepote života.

Poremećaj: Brightova bolest. Vjerovatni uzrok: Osjećamo se kao dijete koje misli da nije dovoljno dobro ili da ništa ne može učiniti kako treba. Neuspjeh. Gubitak. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Brinem se o sebi. Dorasla sam vremenu.

Poremećaj: Bronhitis. Vjerovatni uzrok: Nesretna obiteljska sredina. Svađanje i vikanje. Ponekad i sablasna šutnja. Afirmacija: Uspostavljam mir i harmoniju u sebi i oko sebe. Sve je u redu.

Poremećaj: Bubrežni kamenac. Vjerovatni uzrok: Nakupine nerazriješenog bijesa. Afirmacija: S lakoćom se rješavam svih problema iz prošlosti.

Poremećaj: Bursitis. Vjerovatni uzrok: Zatomljeni bijes. Želimo udariti nekoga. Afirmacija: Ljubav nas oslobađa svega što nam ne priliči.

Poremećaj: Celulit. Vjerovatni uzrok: Prekopavanje po emocionalnim povredama iz ranog djetinjstva. Neprestano razmišljanje o “udarcima” iz prošlosti. Poteškoće pri kretanju naprijed. Afirmacija: Opraštam svima. Opraštam sebi. Zaboravljam sva prošla iskustva. Slobodna sam.

Poremećaj: Ciste. Vjerovatni uzrok: Vraćanje na stari “film”-iskustvo koje nam zadaje bol. Njegovanje tih emocionalnih povreda. Lažne nade. Afirmacija: Misli su mi prekrasne jer sam takve odabrala. Osjećam ljubav prema sebi.

Poremećaj: Curenje iz nosa. Vjerovatni uzrok: Unutrašnji plač. Djetinjaste suze. Žrtva. Afirmacija: Priznajem i prihvaćam da sam kreativna snaga u svom svijetu. Sada odabirem uživanje u svom životu.

Poremećaj: Cushingova bolest. Vjerovatni uzrok: Mentalna neravnoteža. Ideje koje nas guše. Osjećamo se savladani. Afirmacija: S ljubavlju postavljam svoje tijelo i um u ravnotežu. Sada odabirem misli od kojih se osjećam dobro.

Poremećaj: Ćelavost. Vjerovatni uzrok: Strah. Napetost. Pokušaj da sve držimo pod kontrolom. Nepovjerenje prema životu. Afirmacija: Sigurna sam. Volim i prihvaćam sebe. Vjerujem u život.

Poremećaj: Čir (Karbunkul). Vjerovatni uzrok: Otrovan bijes zbog nanesenih nepravdi. Afirmacija: Oslobađam se prošlosti i dopuštam da vrijeme iscijeli svako područje moga života.

Poremećaj: Čir na želucu. Vjerovatni uzrok: Strah. Uvjerenost da nismo dovoljno dobri. Želja da svima udovoljimo. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Smirena sam. Prekrasna sam.

Poremećaj: Čirevi. Vjerovatni uzrok: Strah. Snažno uvjerenje da nismo dovoljno dobri. Što vas jede iznutra? Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Smirena sam i spokojna. Sve je u redu.

Poremećaj: Čmar. Vjerovatni uzrok: Tačka oslobađanja. Pražnjenje. Afirmacija: S lakoćom i ugodom oslobađam se svega što više ne trebam u svom životu.

Poremećaj: Fistula. Vjerovatni uzrok: Nepotpuno oslobađanje od otpadaka. Zadržavanje nečistoća iz prošlosti. Afirmacija: Potpuno i s ljubavlju oslobađam se prošlosti. Ja sam ljubav.

Poremećaj: Dah Vjerovatni uzrok: Predstavlja našu sposobnost da se uključimo u život. Afirmacija: Volim život.

Poremećaj: Problemi s disanjem. Vjerovatni uzrok: Strah ili odbijanje da uživamo u životu u potpunosti. Osjećaj da nemamo pravo zauzimati prostor ili čak postojati. Afirmacija: Moje je prirodno pravo da slobodno i u potpunosti uživam u životu. Zaslužujem biti voljena. Sada odabirem življenje života u potpunosti.

Poremećaj: Edem. Vjerovatni uzrok: Što ili koga ne želimo zaboraviti? Afirmacija: Rado se oslobađam prošlosti. Nemam straha od oslobađanja. Sada sam slobodna.

Poremećaj: Emfizem. Vjerovatni uzrok: Strah od življenja. Ne vidimo smisao života. Afirmacija: Moje je životno pravo da živim potpuno i slobodno. Volim život. Volim sebe.

Poremećaj: Epilepsija (Padavica). Vjerovatni uzrok: Osjećaj da nas netko proganja. Odbijanje života.Vođenje unutarnje borbe. Nasilje prema samom sebi. Afirmacija: Odabirem gledati život kao nešto vječno i ispunjeno radošću. Ja sam vječna, radosna i u miru sa svijetom oko sebe.

Poremećaj: Fibroidni tumori i ciste. Vjerovatni uzrok: Njegovanje boli koju nam je zadao partner. Udarac ženskom egu. Afirmacija: Oslobađam se sheme u sebi koja privlači takvo iskustvo. Stvaram samo dobro u svom životu.

Poremećaj: Fibrozna cista. Vjerovatni uzrok: Uvjerenost da nas život neće podržati. Jadna ja! Afirmacija: Život voli mene i ja volim život. Sada odabirem slobodan i potpun život.

Poremećaj: Fistula. Vjerovatni uzrok: Strah. Blokada pri opuštanju. Afirmacija: Sigurna sam. Iskreno vjerujem u život. Život je na mojoj strani.

Poremećaj: Frigidnost. Vjerovatni uzrok: Strah. Poricanje ugode. Vjerovanje da je seks nešto loše. Bezosjećajni partneri. Afirmacija: Nema razloga da ne uživam u svom tijelu. Uživam što sam žena.

Poremećaj: Gangrena. Vjerovatni uzrok: Morbidne misli. Uništavanje životne radosti otrovnim mislima Afirmacija: Sada odabirem harmonične misli i dopuštam si ispunjenje radošću.

Poremećaj: Gastritis. Vjerovatni uzrok: Osjećaj nesigurnosti koji dugo traje. I osjećaj da ste određeni sudbinom. Afirmacija: Volim i odobravam sebe. Sigurna sam.

Poremećaj: Giht (Ulozi). Vjerovatni uzrok: Potreba za dominacijom. Nestrpljivost, bijes. Afirmacija: Sigurna sam i u miru sa sobom i s drugima.

Poremećaj: Glavobolja. Vjerovatni uzrok: Osporavanje sebe. Kritiziranje sebe. Strah. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. S puno ljubavi gledam sebe i sve što radim. Sigurna sam.

Poremećaj: Gležanj. Vjerovatni uzrok: Predstavlja pokretnost i usmjerenost u određenom pravcu. Afirmacija: Lako se krećem naprijed kroz život.

Poremećaj: Gluhoća. Vjerovatni uzrok: Odbijanje, tvrdoglavost i izoliranost. Što ne želiš čuti? Nemoj me gnjaviti! Afirmacija: Slušam Božji govor i uživam u svemu što čujem. Ja sam dio jedinstva

Poremećaj: Grčevi. Vjerovatni uzrok: Napetost. Strah. Grčevito hvatanje za bilo što. Afirmacija: Opuštena sam i moj je duh smiren.

Poremećaj: Griženje noktiju. Vjerovatni uzrok: Frustracija. Želja da pojedemo sami sebe. Prkos prema jednom od roditelja. Afirmacija: Slobodno mogu odrasti. Upravljam svojim životom s lakoćom i radošću.

Poremećaj: Grčevita bol. Vjerovatni uzrok: Mentalna srdžba, nestrpljivost i uzrujavanje zbog okoline. Afirmacija: Ovo dijete reagira samo na ljubav i misli ispunjene ljubavlju. Sve je u miru.

Poremećaj: Grlo. Vjerovatni uzrok: Avenija izražavanja. Kanal stvaralaštva.
Afirmacija: Otvaram svoje srce i pjevam s radošću.

Poremećaj: Problemi s grlom. Vjerovatni uzrok: Nesposobnost da se iskažemo. Potisnuti bijes. Neiskazana kreativnost. Odbijanje da se promijenimo. Afirmacija: U redu je da galamimo. Izražavam sebe slobodno i s radošću. S lakoćom iznosim svoje misli i izražavam svoju kreativnost. Spremna sam mijenjati se.

Poremećaj: Groznica. Vjerovatni uzrok: Mentalne kontrakcije: pokretanje ili zaustavljanje. Želja da pobjegnemo od svega i da nas svi ostave na miru.
Afirmacija: Sigurna sam i osigurana cijelo vrijeme. Ljubav me okružuje i štiti. Sve je u redu

Poremećaj: Grudi. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju majčinstvo i odgajanje. Afirmacija: Dajem i uzimam u savršenoj ravnoteži. Mogu slobodno biti što jesam i moram drugima dopustiti da budu što jesu. Trebamo odrasti.

Poremećaj: Guša. Vjerovatni uzrok: Osjećaj mržnje nanesene boli. Mislimo da smo žrtve. Osjećaj da su nam pomrsili planove. Neispunjenost. Afirmacija: Ja sam jedina koja ima moć i autoritet u svome životu. Slobodno mogu biti što jesam.

Poremećaj: Gušterača. Vjerovatni uzrok: Predstavlja slatkoću života. Afirmacija: Moj je život sladak.

Poremećaj: Gubitak ravnoteže. Vjerovatni uzrok: Raštrkane misli. Neusredotočenost.
Afirmacija: Usredotočujem sebe i prihvaćam savršenstvo svog života. Sve je u redu.

Poremećaj: Hemoroidi. Vjerovatni uzrok: Strah zbog postavljenih rokova. Osjećaj bijesa zbog prošlosti. Bojimo se rasterećenja. Osjećaj opterećenosti.
Afirmacija: Oslobađam se svega što nije ljubav. Postoji vrijeme i prostor za sve što želim učiniti.

Poremećaj: Hepatitis. Vjerovatni uzrok: Otpor prema promjenama. Strah, bijes, mržnja. Jetra je centar u kojem se skupnja bijes i gnjev. Afirmacija: Moj um je pročišćen i slobodan. Oslobađam se prošlosti i krećem u nešto novo. Sve je u redu.

Poremećaj: Herpes. Vjerovatni uzrok: Kolektivno vjerovanje u seksualnu krivnju i potreba da se kažnjavamo. Zajednički osjećaj sramote. Vjerovanje da će nas Bog kazniti. Odbijanje seksualnosti. Afirmacija: Bog me podržava. Ja sam normalna i prirodna. Uživam u svojoj vlastitoj seksualnosti i u svom tijelu. Prekrasna sam.

Poremećaj: Hiperventilacija. Vjerovatni uzrok: Strah. Opiranje promjenama. Nepovjerenje prema životu. Afirmacija: Posvuda sam u ovom svijetu sigurna. Volim sebe i vjerujem u život.

Poremećaj: Hipofiza. Vjerovatni uzrok: Predstavlja središte za kontrolu.
Afirmacija: Moje je tijelo i um u ravnoteži. Ja upravljam svojim mislima.

Poremećaj: Hodgkinova bolest. Vjerovatni uzrok: Krivnja i ogroman strah da nismo dovoljno dobri. Divlja trka za dokazivanjem sebe. Zaboravljamo uživati u radosti života od silne želje da se dokažemo i budemo prihvaćeni. Afirmacija: Savršeno sam sretna ovakva kakva jesam. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Hrkanje. Vjerovatni uzrok: Tvrdoglavo odbijanje da se oslobodimo starih shema razmišljanja. Afirmacija: Oslobađam se svega što nije ljubav i radost. Napuštam prošlost i prelazim u nešto što je novo, svježe i životno.

Poremećaj: Impotencija. Vjerovatni uzrok: Seksualni pritisak, napetost i krivnja. Društvene predrasude. Prezir prema prethodnom partneru. Strah od majke.
Afirmacija: Ja sada dopuštam da se snaga moje seksualnosti iskaže s lakoćom i radošću.

Poremećaj: Infekcija. Vjerovatni uzrok: Strah. Bijes. Nervoza. Afirmacija: Mirna sam i usredotočena.

Poremećaj: Išijas. Vjerovatni uzrok: Licemjerstvo. Strah od nedostatka novca, strah pred budućnošću. Afirmacija: Primičem se onome što je najbolje za mene. Dobro je svuda oko mene. Ja sam sigurna.

Poremećaj: Izrasline. Vjerovatni uzrok: Njegovanje starih emocionalnih povreda. Ogorčenost. Afirmacija: S lakoćom opraštam. Volim sebe i imam za sebe samo riječi pohvale.

Poremećaj: Jajnici. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju točke stvaranja. stvaralaštvo. Afirmacija: U ravnoteži sam sa svojim stvaralaštvom.

Poremećaj: Jetra. Vjerovatni uzrok: Mjesto gdje se nalazi bijes i primitivni osjećaji. Afirmacija: Znam samo za ljubav, mir i radost.

Poremećaj: Kandidijaza. Vjerovatni uzrok: Osjećamo se raspršenima. Preplavljuje nas frustracija i bijes. Zahtjevni smo i nepovjerljivi u vezama. Puno tražimo od drugih. Afirmacija: Dopuštam sebi da budem sve ono najbilje što mogu i zaslužujem u životu. Zaslužujem sve najbolje u životu. Volim i prihvaćam sebe i druge.

Poremećaj: “Knedla u grlu”. Vjerovatni uzrok: Strah. Nepovjerenje u život.
Afirmacija: Sigurna sam. Vjerujem da je život na mojoj strani. Izražavam se slobodno i s radošću.

Poremećaj: Koža. Vjerovatni uzrok: Štiti našu individualnost. Osjetilo.
Afirmacija: Osjećam se sigurnom da budem što jesam.

Poremećaj: Kolitis. Vjerovatni uzrok: Prezahtjevni roditelji. Osjećamo se potlačeno i poraženo. Velika potreba za ljubavlju. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Ja stvaram svoju radost. Odabirem da sam pobjednik u svom životu.

Poremećaj: Koma. Vjerovatni uzrok: Strah. Bježanje od nečega ili nekoga.
Afirmacija: Mi te okružujemo silnom ljubavlju i sigurnošću. Stvaramo okolnosti da ozdraviš. Ti si ljubav

Poremećaj: Konstipacija. Vjerovatni uzrok: Odbijamo se osloboditi starih ideja. Živimo u prošlosti. Ponekad se pojavljuje i škrtost. Afirmacija: Čim se oslobodim prošlosti, dolaze mi nove stvari, od životnog značaja. Prepuštam se struji života.

Poremećaj: Konjuktivitis. Vjerovatni uzrok: Bijes i frustracija zbog onoga što sada gledamo u svom životu. Afirmacija: Gledam očima ljubavi. Postoji harmonično rješenje i ja ga sada prihvaćam.

Poremećaj: Koronarna tromboza. Vjerovatni uzrok: Osjećamo se usamljeno i uplašeno. Nismo dovoljno dobri. Do sada nismo dovoljno učinili i sigurno nećemo uspjeti sve završiti. Afirmacija: Jedno sam sa životom. Svemir me u potpunosti podržava. Sve je u redu.

Poremećaj: Kosti. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju strukturu svemira.
Afirmacija: Snažne sam grade i stabilna sam.

Poremećaj: Kratkovidnost. Vjerovatni uzrok: Strah od budućnosti. Nemamo povjerenje u ono što se nalazi ispred nas. Afirmacija: Vjerujem životnom procesu. Sigurna sam.

Poremećaj: Krv. Vjerovatni uzrok: Predstavlja radost koja slobodno kola tijelom. Afirmacija: Ja sam radost života; dajem i primam.

Poremećaj: Krvarenje. Vjerovatni uzrok: Osjećaj da nam otječe životna radost. Ali, kamo? Bijes. Afirmacija: Ja sam u skladu sa životnom radošću koju izražavam i primam u savršenom ritmu.

Poremećaj: Krvarenje iz desni. Vjerovatni uzrok: Nedostatak radosti pri donošenju odluka. Afirmacija: Vjerujem da uvijek poduzimam prave akcije u svom životu. Smirena sam.

Poremećaj: Krvarenje iz nosa. Vjerovatni uzrok: Potreba za priznanjem. Osjećamo da nismo dovoljno priznati i zapaženi. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe.Prepoznajem svoju vlastitu vrijednost. Prekrasna sam.

Poremećaj: Krvni pritisak. Ako je nizak-vjerovatni uzrok: Nedostatak ljubavi u djetinjstvu. Defetizam. Čemu se truditi ako neću uspjeti? Afirmacija: Sada odabirem sretan život. Moj je život prepun radosti. Ako je visok-Vjerovatni uzrok: Neriješeni dugoročni emocionalni problemi. Afirmacija: S radošću se oslobađam prošlosti. Smirena sam.

Poremećaj: Kukovi. Vjerovatni uzrok: Drže tijelo u savršenoj ravnoteži. Glavni pokretač u kretanju naprijed. Afirmacija: Hip, hip, hura! U svakom danu nalazim radost.

Poremećaj: Laringitis. Vjerovatni uzrok: Toliko smo ljuti da to ne možemo izreći. Strah od iznošenja mišljenja. Otpor prema autoritetu. Afirmacija: Slobodno tražim što želim. Nemam straha u izražavanju. Smirena sam.

Poremećaj: Leđa. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju životni potporanj.
Afirmacija: Znam da će me život uvijek podržati.

Poremećaj: Lepra. Vjerovatni uzrok: Nesposobnost rukovođenja svojim životom. Dugoročna uvjerenost da nismo dovoljno dobri ili čisti. Afirmacija: Nadrastam sva svoja ograničenja. Inspirirana sam i vođena božanstvom. Ljubav iscjeljuje sav moj život.

Poremećaj: Leukemija. Vjerovatni uzrok: Brutalno ugušena inspiracija. Što više ima smisla? Afirmacija: Oslobađam se prošlosti, koja me sputava, i prepuštam se sadašnjoj slobodi. Ne bojim se sebe. Mogu slobodno biti što jesam.

Poremećaj: Lice. Vjerovatni uzrok: Predstavlja ono što pokazujemo prema van. Afirmacija: Nema razloga da ne budem što jesam. Ja slobodno iskazujem sebe.

Poremećaj: Limfni problemi. Vjerovatni uzrok: Upozorenje umu da se ponovo treba usredotočiti na bitne elemente u životu: ljubav i radost. Afirmacija: Potpuno sam usmjerena na ljubav i radost zbog toga što sam živa. Prepuštam se rijeci života. Moj je duh smiren.

Poremećaj: Lišaj. Vjerovatni uzrok: Dopuštamo drugima da nam se podvuku pod kožu. Ne osjećamo se dovoljno dobrima ili čistima. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Niti jedna osoba, mjesto ili stvar nema nikakve vlasti nada mnom. Slobodna sam.

Poremećaj: Loša probava. Vjerovatni uzrok: Strah pred poduzimanjem koraka. Bojazan i tjeskoba. Afirmacija: S mirom i radošću prihvaćam sva nova iskustva

Poremećaj: Ludilo (Psihijatrijska bolest). Vjerovatni uzrok: Bježanje od obitelji. Bijeg od stvarnosti i povlačenje. Nasilno odvajanje od života. Afirmacija: Ovaj duh poznaje svoj vlastiti identitet i on je stvaralačka točka božanskog aamoizražavanja.

Poremećaj: Lupus. Vjerovatni uzrok: Odustajanje. Bolje je umrijeti nego zauzeti se za svoj život. Bijes i kažnjavanje. Afirmacija: Slobodno i s lakoćom govorim u svoje ime. Ja dokazujem svoju vlastitu snagu. Volim i odobravam sebe. Slobodna sam i sigurna.

Poremećaj: Mastoiditis. Vjerovatni uzrok: Bijes i frustracija. Želja da ne čujemo što se događa oko nas. Obično se ovo pronalazi u djece. Strah nam paralizira razumijevanje Afirmacija: Božanski mir i harmonija koji me okružuju nalaze se i u meni. Ja sam oaza mira, ljubavi i radosti.

Poremećaj: Maternica. Vjerovatni uzrok: Predstavlja dom stvaralaštva.
Afirmacija: Osjećam se dobro u svome tijelu.

Poremećaj: Menstruacijski problemi. Vjerovatni uzrok: Odbacivanje vlastite ženstvenosti. Krivnja i strah. Uvjerenje da su spolni organi grešni i prljavi. Afirmacija: Prihvaćam sebe kao ženu. Sve procese koji se odvijaju u mome tijelu prihvaćam kao prirodne i normalne. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Mišićna distrofija. Vjerovatni uzrok: Pretjeran strah. Jaka želja da kontroliramo sve i svakoga oko sebe. Duboka potreba da se osjećamo sigurno. Gubitak vjere i povjerenja. Afirmacija: Dobro je što sam živa. Mogu slobodno biti što jesam. Dovoljno sam dobra. Vjerujem sebi.

Poremećaj: Migrena. Vjerovatni uzrok: Odbojnost prema tome da drugi upravljaju našim životom. Opiranje životu. Seksualni strahovi. (Obično je se možete osloboditi masturbacijom). Afirmacija: Prepuštam se rijeci života i znam da će mi život s lakoćom donijeti sve što mi je potrebno. Život je na mojoj strani.

Poremećaj: Miteseri. Vjerovatni uzrok: Osjećaj prljavštine. Nevoljeni smo.
Afirmacija: Volim se i prihvaćam sebe. Volim i voljena sam.

Poremećaj: Mijelitis. Vjerovatni uzrok: Ekstremni obiteljski nesklad. Življenje u atmosferi straha i bijesa. Ogroman unutarnji nemir. Nedostatak potpore sa strane.
Afirmacija: Stvaram mir u svome umu, tijelu i svome svijetu. Sve je u redu. Sigurna sam i voljena.

Poremećaj: Modrice. Vjerovatni uzrok: Mali životni udarci. Samokažnjavanje.
Afirmacija: Volim i pazim na sebe. Ljubazna sam i nježna prema sebi. Sve je u redu.

Poremećaj: Mokraćne infekcije. Vjerovatni uzrok: Osjećaj ogorčenosti, obično zbog nekoga suprotnog spola, tj. ljubavnog partnera. Prebacivanje krivnje na druge
Afirmacija: Oslobađam se šeme u svojoj svijesti koja stvara takva stanja. Spremna sam promijeniti se. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Mokrenje u krevet (Enureza). Vjerovatni uzrok: Strah od roditelja, obično od oca. Afirmacija: Na ovo se dijete gleda s ljubavlju, suosjećanjem i razumijevanjem. Sve je u redu.

Poremećaj: Mononukleoza. Vjerovatni uzrok: Prevladava razmišljanje koje omalovažava život. Uvjerenje da drugi nikada nisu u pravu. Mnogo unutarnjeg kritiziranja.. Navika da uvijek govorimo: “Zar nije strašno?!”. Afirmacija: U skladu sam sa životom. Dok gledam druge, vidim sebe u njima i sviđa mi se ono što vidim. Uživam što sam živa.

Poremećaj: Mozak. Vjerovatni uzrok: Predstavlja kompjuter, “tj. upravljačku ploču”. Afirmacija: S ljubavlju upravljam svojim umom.

Poremećaj: Moždana kap. Vjerovatni uzrok: Odustajanje. Otpor. Osjećaj da bismo radije umrli nego se promijenili. Odbijanje života. Afirmacija: Život se stalno mijenja. Ja se lako prilagođavam novome. Prihvaćam život – prošlost, sadašnjost i budućnost.

Poremećaj: Mrena na oku. Vjerovatni uzrok: Nemogućnost da s radošću gledamo naprijed. Osjećamo da je ispred nas crna budućnost. Afirmacija: Život je vječan i ispunjen radošću. Radujem se svakom trenutku

Poremećaj: Mučnina. Vjerovatni uzrok: Strah. Odbacivanje neke ideje ili događaja. Afirmacija: Sigurna sam. Vjerujem da će mi život donijeti sve najbolje.

Poremećaj: Mučnina u automobilu. Vjerovatni uzrok: Strah. Osjećamo se zatočeni u tamnici. Afirmacija: S lakoćom se krećem kroz vrijeme i prostor. Okružuje me samo ljubav.

Poremećaj: Mucanje. Vjerovatni uzrok: Nesigurnost. Nemogućnost samoizražavanja. Plakanje je za nas bilo zabranjeno. Afirmacija: Mogu slobodno govoriti u svoje ime. Osjećam se sigurnom dok se izražavam. Komuniciram samo s ljubavlju.

Poremećaj: Multipla skleroza. Vjerovatni uzrok: Mentalna otvrdnulost, bezosjećajnost, čelična volja, nefleksibilnost. Strah. Afirmacija: Odabirem misli prepune ljubavi i radosti i tako stvaram jednak svijet oko sebe. Sigurna sam i slobodna.

Poremećaj: Nadutost (Flatulencija). Vjerovatni uzrok: Gramzljivost. Strah. Teško “probavljive” ideje. Afirmacija: Opuštena sam i s lakoćom živim.

Poremećaj: Narkolepsija. Vjerovatni uzrok: Ne možemo se nositi sa stvarima oko sebe. Pretjeran strah. Želimo pobjeći od svega. Ne želimo biti ovdje. Afirmacija: Oslanjam se na to da će me božanska mudrost i usmjeravanje kroz život zaštiti u svakom trenutku. Sigurna sam.

Poremećaj: Nefritis (upala bubrega). Vjerovatni uzrok: Pretjerana reakcija na razočaranje i neuspjeh. Afirmacija: Poduzimam sve ispravne odluke u svom životu. Oslobađam se svega starog i pozdravljam sve što je novo. Sve je u redu.

Poremećaj: Inkontinencija (nekontrolirano mokrenje). Vjerovatni uzrok: Oslobađanje. Osjećaj da se ne možemo emocionalno kontrolirati. Nedostatak unutrašnjeg razvoja. Afirmacija: Kako razvijam sebe, i svi se oko mene razvijaju. Nježna sam i pažljiva prema sebi. Sve je u redu.

Poremećaj: Nervoza. Vjerovatni uzrok: Strah, tjeskoba, napor i žurba. Nedostatak povjerenja u život. Afirmacija: Ja sam na beskrajnom putovanju kroz vječnost i imam puno vremena. Ja komuniciram svojim srcem. Sve je u redu.

Poremećaj: Nesanica. Vjerovatni uzrok: Strah. Nepovjerenje prema životu. Krivnja. Afirmacija: Dok tonem u miran san, razmišljam o danu koji je upravo prošao. I znam da me sutra čeka novi dan.

Poremećaj: Nesvjestica. Vjerovatni uzrok: Strah. Ne možemo se nositi sa stvarnošću Osjećaj da nam se “zamračilo” ispred očiju. Afirmacija: Imam moć, snagu i znanje da se nosim sa svime u svom životu.

Poremećaj: Neugodan miris tijela. Vjerovatni uzrok: Strah. Odbojnost prema sebi. Strah od drugih. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Sigurna sam.

Poremećaj: Neuralgija. Vjerovatni uzrok: Kažnjavanje zbog osjećaja krivnje. Strahovanje zbog komunikacije. Afirmacija: Opraštam sebi. Volim i prihvaćam sebe. Komuniciram s ljubavlju.

Poremećaj: Nezgode. Vjerovatni uzrok: Nemogućnost da kažemo što mislimo. Pobuna protiv autoriteta. Vjerovanje u nasilje. Afirmacija: Osobađam se sheme koja me dovela u ovo stanje. Smirena sam. Ja mnogo vrijedim.

Poremećaj: Noge. Vjerovatni uzrok: Nose nas kroz život. Afirmacija: Život je na mojoj strani.

Poremećaj: Nokti. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju zaštitu. Afirmacija: Dosegla sam osjećaj sigurnosti.

Poremećaj: Nos. Vjerovatni uzrok: Predstavlja samoprepoznavanje. Afirmacija: Prepoznajem svoju vlastitu sposobonost intuicije.

Poremećaj: Oči. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju našu sposobnost da jasno vidimo prošlost, sadašnjost i budućnost. Afirmacija: Gledam oko sebe s ljubavlju i radošću.

Poremećaj: Problemi s okom. Vjerovatni uzrok: Ne sviđa nam se ono što vidimo u svom životu. Afirmacija: Sada stvaram život u koji volim gledati.
– astigmatizam- Vjerovatni uzrok: Oduvijek samo stvaram probleme. Strah od toga da stvarno sagledamo sebe. Afirmacija: Ja sada želim uvidjeti svoju vlastitu ljepotu i veličanstvenost.
-katarakta- Vjerovatni uzrok: Nesposobnost da s radošću gledamo u budućnost.
Afirmacija: Život je vječan i prepun radosti.
-problemi u djece- Vjerovatni uzrok: Ne žele vidjeti što se događa u njihovoj obitelji.
Afirmacija: Tu djecu sada okružuje harmonija, radost, ljepota i sigurnost.
-konvergentni strabizam- Vjerovatni uzrok: Ne želimo vidjeti što se nalazi oko nas. Životni ciljevi koji se međusobno isključuju (oprečni ciljevi). Afirmacija: Nema opasnosti ako pogledam oko sebe. Smirena sam.
-dalekovidnost- Vjerovatni uzrok: Strah od sadašnjosti. Afirmacija: Sada sam sigurna, i to ovdje gdje se nalazim. To i sama uviđam.
-glaukom- Vjerovatni uzrok: Nismo u stanju oprostiti. Osjećamo pritisak zbog emocionalnih povreda koje vučemo za sobom. Shrvani smo svim tim.
Afirmacija: Svijet gledam s ljubavlju i nježnošću.
-kratkovidnost- Vjerovatni uzrok: Strah od budućnosti. Afirmacija: Ja prihvaćam Božje vođenje. I uvijek sam sigurna.
– razrokost (divergentni stabizam). Vjerovatni uzrok: Strah da se suočimo sa sadašnjošću. Afirmacija: Sada volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Opekline. Vjerovatni uzrok: Bijes. Unutarnja vatra. Afirmacija: Stvaram samo mir i harmoniju u sebi i u svojoj okolini. Zaslužujem da se osjećam dobro.

Poremećaj: Osip. Vjerovatni uzrok: Srdžba zbog odgađanja. Djetinjasti način da privučemo pažnju. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. U skladu sam sa životnim procesom.

Poremećaj: Osteomyelitis. Vjerovatni uzrok: Bijes i frustracija u svakom dijelu života. Osjećaj pomanjkanja podrške. Afirmacija: Smirena sam i vjerujem životnom procesu. Sigurna sam.

Poremećaj: Oteklina. Vjerovatni uzrok: Ustrajavamo na jednom načinu razmišljanja. Bolne ideje koje nas sputavaju. Afirmacija: Moje misli teku s lakoćom i slobodno. Lako se krećem od ideje do ideje.

Poremećaj: Ovisnosti. Vjerovatni uzrok: Bijeg od sebe. Strah. Ne znamo kako voljeti sebe. Afirmacija: Sada otkrivam da sam divna. Odabirem voljeti sebe i u sebi uživati.

Poremećaj: Pankreatitis (upala gušterače). Vjerovatni uzrok: Odbijanje. Bijes i frustracija zato što nam se čini da je život izgubio svoju slast. Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Sama stvaram radost u svom životu.

Poremećaj: Paraliza. Vjerovatni uzrok: Strah i užasnutost. Bijeg od situacije ili osobe. Otpor. Afirmacija: Ja sam u skladu sa svojim životom. Sigurna sam i u potpunosti se prilagođavam svakoj situaciji.

Poremećaj: Parkinsonova bolest. Vjerovatni uzrok: Strah i jaka želja za kontroliranjem drugih i svega oko sebe. Afirmacija: Opuštam se jer znam da sam sigurna. Život je na mojoj strani i ja vjerujem u život.

Poremećaj: Plač. Vjerovatni uzrok: Suze su rijeka života. Prolijevamo ih i kada smo sretni, i kada smo tužni, i kada smo u strahu. Afirmacija: U skladu sam sa svim svojim emocijama. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Pluća. Vjerovatni uzrok: Sposobnost da živimo život.
Afirmacija: Živim život u savršenoj ravnoteži.

Poremećaj: Pobačaj (spontani). Vjerovatni uzrok: Strah. Strah od budućnosti. Osjećaj “ne sada – kasnije.” Neprikladno odabran trenutak. Afirmacija: U mom životu uvijek su prisutne božanske ispravne odluke. Volim i prihvaćam sebe. Sve je u redu.

Poremećaj: Podrigivanje. Vjerovatni uzrok: Strah. Prebrzo življenje.
Afirmacija: Postoji vrijeme i mjesto za sve što trebam učiniti. Smirena sam.

Poremećaj: Povišena temperatura. Vjerovatni uzrok: Bijes. Osjećaj gorenja iznutra. Afirmacija: Smirena sam i ispunjena ljubavlju i mirom.

Poremećaj: Predmenstruacijski sindrom–P.M.S. Vjerovatni uzrok: Dopuštamo prevladavanje konfuzije. Pridajemo veliki značaj vanjskim utjecajima. Odbijanje ženskih procesa koji se događaju u našem tijelu. Afirmacija: Sada ja preuzimam kontrolu nad svojim umom i životom. Ja sam snažna i dinamična žena. Svaki dio moga tijela savršeno funkcionira. Ja volim sebe.

Poremećaj: Prehlade. Vjerovatni uzrok: Radimo previše stvari u isto vrijeme. Mentalna konfuzija i nered. Male emocionalne povrede. Uvjereni smo da “svake zime dobijmo čak tri prehlade.” Afirmacija: Dopuštam svome umu da se opusti i smiri. U meni su i oko mene jasnoća i harmonija.

Poremećaj: Prekomjerna težina. Vjerovatni uzrok: Strah i potreba za zaštitom. Bijeg od osjećaja. Nesigurnost i odbacivanje sebe. Potraga za ispunjenjem.
Afirmacija: U miru sam sa svojim osjećajima. Sigurna sam ovdje gdje jesam. Ja sama stvaram svoju vlastitu sigurnost. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Proširene vene. Vjerovatni uzrok: Stalno zatječemo sebe kako tapkamo na mjestu, u situacijama koje najviše mrzimo. Osjećamo da previše radimo i da smo preopterećeni. Obeshrabrenost. Afirmacija: Prepoznajem istinu života. Živim i krećem se s radošću. Volim život i slobodno se krećem.

Poremećaj: Probava. Vjerovatni uzrok: Predstavlja oslobađanje od nepotrebnog. Afirmacija: Oslobađanje je lako.

Poremećaj: Proljev. Vjerovatni uzrok: Strah. Odbijanje. Bijeg.
Afirmacija: Moje prihvaćanje, asimilacija i odbacivanje u savršenom su odnosu. U skladu sam sa svojim životom.

Poremećaj: Prostata. Vjerovatni uzrok: Predstavlja muški princip.
Afirmacija: Ja privaćam svoju muškost i uživam u njoj.

Poremećaj: Prsti. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju životne detalje.
Afirmacija: Mirno doživljavam raznolikosti.
-palac- Predstavlja intelekt i brigu. Afirmacija: Moj je um smiren.
-kažiprst- Predstavlja ego i strah. Afirmacija: Sigurna sam.
-srednji prst- Predstavlja ljutnju i seksualnost. Afirmacija: Moja mi seksualnost pruža zadovoljstvo.
-prstenjak-Predstavlja zajedništvo i tugu. Afirmacija: Ja volim. Smirena sam.
-mali prst- Predstavlja obitelj. Afirmacija: Osjećam se bliska životu u obitelji.
-artrični prsti- Želja za kažnjavanjem. Okrivljavanje. Osjećamo da smo žrtve svog iskustva. Afirmacija: Gledam oko sebe s ljubavlju i razumijevanjem. I sva svoja iskustva doživljavam s ljubavlju.
-nožni prsti- Predstavljaju sićušne pojedinosti budućnosti. Afirmacija: Sve te pojedinosti dogodit će se same od sebe.

Poremećaj: Psorijaza. Vjerovatni uzrok: Strah da ćem o biti povrijeđeni. Otupljivanje osjećaja i samog sebe. Odbijanje preuzimanja odgovornosti za svoje vlastite osjećaje. Afirmacija: Ja mogu uživati u radosti života. Zaslužujem i prihvaćam sve najbolje u svom životu. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Rahitis. Vjerovatni uzrok: Slabo emocionalno okruženje. Nedostatak ljubavi i sigurnosti. Afirmacija: Sigurna sam i podržavana samom ljubavlju iz svemira.

Poremećaj: Rak. Vjerovatni uzrok: Duboka emocionalna povreda. Ogorčenje koje dugo držimo u sebi. Duboka tuga koja nas izjeda iznutra. Mržnja. Ništa nema smisla. Afirmacija: S ljubavlju opraštam i oslobađam se svega iz prošlosti. Odabrala sam ispuniti svoj svijet radošću. Volim i prihvaćam sebe.

Poremećaj: Ramena. Vjerovatni uzrok: Njihova je namjena da nose radost, a ne teret života. Afirmacija: Slobodno mogu uživati u svojoj radosti.

Poremećaj: Reumatizam. Vjerovatni uzrok: Osjećamo da smo žrtve. Nedostatak ljubavi. Hronična gorčina. Ogorčenje. Afirmacija: Ja stvaram svoja iskustva. Budući da volim i prihvaćam sebe i druge, moja iskustva postaju sve bolja i bolja.

Poremećaj: Reumatoidni artritis. Vjerovatni uzrok: Duboko kritiziranje autoriteta. Osjećate se prevarenima. Afirmacija: Ja sam svoj autoritet. Volim i prihvaćam sebe. Život je dobar.

Poremećaj: Sklerodermija. Vjerovatni uzrok: Osjećaj nezaštićenosti i nesigurnosti. Drugi nas ljute i ugrožavaju. Stvaramo odbrambeni štit oko sebe.
Afirmacija: Ja sam božanski zaštićena i sigurna sve vrijeme. Sve što radim ispravno je i donosi mi puno ljubavi, što ja prihvaćam s radošću i zadovoljstvom.

Poremećaj: Senilnost. Vjerovatni uzrok: Povratak u takozvanu sigurnost djetinjstva. Zahtijevamo više pažnje i brige za sebe. To je način da pod kontrolom držimo sve oko sebe. Bježanje od svega. Afirmacija: Bog me štiti. Sigurnost. Mirnoća. Inteligencija ovog svemira ogleda se na svim životnim razinama.

Poremećaj: Sifilis. Vjerovatni uzrok: Pogledaj pod spolne bolesti.
Afirmacija: Odlučila sam biti što jesam. Prihvaćam se takvom kakva jesam.

Poremećaj: Sijeda kosa. Vjerovatni uzrok: Stres. Vjerovanje da ne možemo živjeti bez pritiska i napetosti. Afirmacija: Smirena sam i osjećam se ugodno u svim područjima svog života. Snažna sam i sposobna.

Poremećaj: Sinusi. Vjerovatni uzrok: Iritirira nas jedna osoba, netko nama veoma blizak. Afirmacija: Pronalazim mir i harmoniju unutar i oko sebe, i to sve vrijeme. Sve je u redu.

Poremećaj: Skolioza. Vjerovatni uzrok: Pogledaj pod “Spuštena ramena”.

Poremećaj: Slezena. Vjerovatni uzrok: Opsesija. Biti opsjednut stvarima.
Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Vjerujem da će me životni proces uvijek podržati. Sigurna sam. Sve je u redu.

Poremećaj: Spolni organi. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju muške i ženske principe. Afirmacija: Mogu slobodno biti što jesam.

Poremećaj: Spuštena ramena. Vjerovatni uzrok: Nosimo sav teret života. Bespomoćnost i beznadnost. Afirmacija: Ja stojim uspravno i slobodno. Volim i prihvaćam sebe. Svakim danom moj život postaje sve bolji i bolji.

Poremećaj: Srce. Vjerovatni uzrok: Predstavlja središte ljubavi i sigurnosti. Afirmacija: Moje srce kuca u ritmu ljubavi.

Poremećaj: Stopala. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju naše razumijevanje sebe, drugih i života. Afirmacija: Moje je razumijevanje sasvim jasno. Spremna sam mijenjati se s vremenom. Sigurna sam.

Poremećaj: Svrab. Vjerovatni uzrok: Iskvarene misli. Dopuštamo drugima da nam se podvuku pod kožu. Afirmacija: Ja sam prepuna života, ispunjena ljubavlju i radošću. Ja sam svoj čovjek.

Poremećaj: Svrbež. Vjerovatni uzrok: Želje koje se protive našim mogućnostima. Nezadovoljstvo. Grižnja savjesti. Osjećamo kao da želimo izaći iz sebe i pobjeći što dalje. Afirmacija: Osjećam se smireno upravo ovdje gdje se nalazim. Prihvaćam sve što je za mene dobro, jer znam da će sve moje potrebe i želje biti ispunjene.

Poremećaj: Šake. Vjerovatni uzrok: Drže i barataju. Obuhvaćaju i stežu. Grčevito grabe ili ispuštaju. Miluju. Zadaju bol. Nose se s iskustvima.
Afirmacija: Sa svim svojim iskustvima postupam s ljubavlju, radošću i lakoćom.

Poremećaj: Šećerna bolest. Vjerovatni uzrok: Žudnja za nečim što se moglo dogoditi. Velika potreba da sve kontroliramo. Duboka tuga. Život je za nas izgubio svoj čar. Afirmacija: Ovaj je trenutak ispunjen radošću. Sada odabirem da iskusim sav čar života.

Poremećaj: Šum u uhu. Vjerovatni uzrok: Odbijanje da saslušamo. Ne čujemo svoj unutarnji glas. Tvrdoglavost. Afirmacija: Vjerujem svom Višem Jastvu. S ljubavlju slušam svoj unutarnji glas. Oslobađam se svega što nije u skladu s ljubavlju.

Poremećaj: Štitnjača. Vjerovatni uzrok: Poniženje. Nikada ne mogu učiniti ono što hoću. Kada će doći moj red? Afirmacija: Prevladavam svoja stara ograničenja i dopuštam sebi da se izražavam slobodno i kreativno.

Poremećaj: Tjeskoba. Vjerovatni uzrok: Nepovjerenje prema životu.
Afirmacija: Volim i prihvaćam sebe. Vjerujem u život. Sigurna sam.

Poremećaj: Testisi. Vjerovatni uzrok: Muški princip, muškost.
Afirmacija: Osjećam se sigurno kao muškarac.

Poremećaj: Tetanus. Vjerovatni uzrok: Potreba da se oslobodimo bijesa i ogorčenosti. Afirmacija: Dopuštam ljubavi iz svog srca da me očisti iznutra i da iscijeli svaki dio mog tijela i mojih emocija.

Poremećaj: Tikovi, trzanje. Vjerovatni uzrok: Strah. Osjećaj da nas drugi promatraju. Afirmacija: Sav me život prihvaća. Sve je u redu. Sigurna sam.

Poremećaj: Timus. Vjerovatni uzrok: Glavna žlijezda imunološkog sustava. Osjećaj ugroženosti. “Oni” me napadaju. Afirmacija: Moje misli ispunjene ljubavlju održavaju moj imunološki sustav snažnim. Sigurna sam i u sebi i izvan sebe. Iscjeljujem sebe s ljubavlju.

Poremećaj: Trakavica. Vjerovatni uzrok: Strogo uvjerenje da smo žrtva i da smo nečisti. Sudeći prema stavovima drugih, i bespomoćni. Afirmacija: Drugi samo odražavaju dobre osjećaje koje ja imam sama o sebi. Volim i prihvaćam sve što ja predstavljam.

Poremećaj: Trbušni grčevi. Vjerovatni uzrok: Strah. Susprezanje osjećaja.
Afirmacija: Vjerujem u život. Ja sam sigurna.

Poremećaj: Tuberkuloza. Vjerovatni uzrok: Zaokupljenost sebičnošću. Posesivnost. Okrutne misli. Osveta. Afirmacija: Voljenjem i prihvaćanjem sebe stvaram oko sebe svijet ispunjen mirom i radošću.

Poremećaj: Tumori. Vjerovatni uzrok: Njegovanje starih emocionalnih povreda i šokova. Izgrađivanje osjećaja grižnje savjesti. Afirmacija: S ljubavlju se oslobađam prošlosti i okrećem novome danu. Sve je u redu.

Poremećaj: Ugojenost. Vjerovatni uzrok: Predstavlja želju za zaštitom. Pretjerana osjetljivost. Afirmacija: Božja me ljubav štiti. Uvijek sam sigurna i zaštićena.

Poremećaj: Uši. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju sposobnost slušanja.
Afirmacija: Slušam s ljubavlju. Poremećaj: Uhobolja
Vjerojatni uzrok: Bijes. Ne želimo nešto čuti. Preveliki nemir. Roditelji se često prepiru. Afirmacija: Okružuje me samo harmonija. S ljubavlju slušam ugodne i dobre stvari. Ja sam središte ljubavi.

Poremećaj: Ukočen vrat. Vjerovatni uzrok: Nepopustljiva tvrdoglavost.
Afirmacija: Mogu slobodno razmotriti i druga gledišta.

Poremećaj: Ukočenost. Vjerovatni uzrok: Strogo i kruto razmišljanje.
Afirmacija: Dovoljno sam sigurna da mogu imati prilagodljiv um.

Poremećaj: Umor. Vjerovatni uzrok: Opiranje, dosada. Nedostatak ljubavi prema onome što radimo. Afirmacija: Prepuna sam entuzijazma i ispunjena energijom.

Poremećaj: Upala “Itis”. Vjerovatni uzrok: Strah. Razbjesnjeti se. Usplamtjele misli. Afirmacija: Moje su misli mirne i usredotočene.

Poremećaj: Upala pluća (pneumonija). Vjerovatni uzrok: Očaj. Umor od života. Ne dopuštamo da nam zacijele emocionalne rane. Afirmacija: Slobodno se povodim za božanskim idejama, koje su preplavljene dahom i inteligencijom života.

Poremećaj: Upala crvuljka. Vjerovatni uzrok: Strah. Strah pred životom. Blokiranje dobrih stvari. Afirmacija: Sigurna sam. Opuštena sam i radujem se životu.

Poremećaj: Upala krajnika. Vjerovatni uzrok: Strah. Potisnute emocije. Neiskazana kreativost. Afirmacija: Što je dobro za mene, sada slobodno dolazi u moj život. Božanske ideje iskazuju se kroz mene. Smirena sam.

Poremećaj: Upala vena (Hebitis). Vjerovatni uzrok: Bijes i frustracija. Okrivljavanje drugih zbog naših ograničenja. Nedostatak životne radosti.
Afirmacija: Ja sada osjećam radost i smirena sam.

Poremećaj: Upala jetre. Vjerovatni uzrok: Otpor prema našim promjenama. Strah, bijes, mržnja. Jetra je centar u kojem se skuplja bijes i gnjev.
Afirmacija: Moj duh je pročišćen i slobodan. Oslobađam se prošlosti i krećem u nešto novo. Sve je u redu.

Poremećaj: Urasli nožni nokat. Vjerovatni uzrok: Zabrinutost i krivnja oko toga imamo li pravo krenuti naprijed. Afirmacija: Moje je božansko pravo da odaberem kojim ću životnim putem ići. Sigurna sam i slobodna.

Poremećaj: Urtikarija (koprivnjača). Vjerovatni uzrok: Mali i prikriveni strahovi. Činimo od muhe slona. Afirmacija: Donosim mir u svaki dio svog života.

Poremećaj: Usta. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju prihvaćanje novih ideja i njihovo izražavanje. Afirmacija: S ljubavlju njegujem sebe.

Poremećaj: Utrnulost (parestezija). Vjerovatni uzrok: Uskraćivanje ljubavi i pažnje. Mentalno umiranje. Afirmacija: Dijelim svoju ljubav i osjećaje s drugima. Odgovaram na ljubav u svima.

Poremećaj: Vaginitis. Vjerovatni uzrok: Bijes na partnera. Seksualna krivnja. Samokažnjavanje. Afirmacija: U drugima se ogleda ljubav i prihvaćanje koje ja osjećam za sebe. Uživam u svojoj seksualnosti.

Poremećaj: Spolne bolesti. Vjerovatni uzrok: Seksualna krivnja. Potreba za samokažnjavanjem. Uvjerenje da su spolni organi griješni i prljavi. Afirmacija: S ljubavlju i radošću prihvaćam svoju seksualnost i sve njene izraze. Prihvaćam samo misli koje me podržavaju i čine da se osjećam dobro.

Poremećaj: Vitiligo. Vjerovatni uzrok: Nepripadanje. Osjećamo da se nalazimo izvan svih stvari i izvan grupe. Afirmacija: Nalazim se u središtu ljubavi i potpuno sam povezana s ljubavlju.

Poremećaj: Žuljevi. Vjerovatni uzrok: Otpor. Nedostatak emocionalne zaštite.
Afirmacija: Lako plovim rijekom života sa svakim iskustvom koje doživim. Sve je u redu.

Poremećaj: Vrat. Vjerovatni uzrok: Predstavlja fleksibilnost. Sposobnost da vidimo što se nalazi iza nas. Afirmacija: Pomirena sam sa životom.

Poremećaj: Problemi s vratom. Vjerovatni uzrok: Odbijamo sagledati i drugu stranu problema. Tvrdoglavost i nefleksibilnost. Afirmacija: S fleksibilnošću i s lakoćom sagledavam problem sa svih strana. Postoje beskrajni načini da neke stvari sagledamo ili učinimo. Sigurna sam.

Poremećaj: Vrtoglavica. Vjerovatni uzrok: Nepostojane i raspršene misli. Odbijamo suočiti se. Afirmacija: Usredotočen sam i smiren u svom životu. Nema prepreka da živim i uživam u svom životu.

Poremećaj: Stidnica. Vjerovatni uzrok: Predstavlja ranjivost. Afirmacija: Sasvim je u redu da sam ranjiva.

Poremećaj: Zadah iz usta. Vjerovatni uzrok: Bijes i želja za osvetom, iza kojih stoje loša iskustva. Afirmacija: S ljubavlju se oslobađam prošlosti. Odabirem da do izražaja dođe samo osjećaj ljubavi.

Poremećaj: Zadah iz usta (Halitosis). Vjerovatni uzrok: Neodgovarajući životni stavovi. Zlobno ogovaranje. Ružne misli. Afirmacija: Obraćam se drugima s nježnošću i ljubavlju. Odašiljem samo dobro od sebe.

Poremećaj: Zadržavanje tekućine. Vjerovatni uzrok: Što se bojite da ćete izgubiti? Afirmacija: Oslobađam se s radošću.

Poremećaj: Zglob. Vjerovatni uzrok: Predstavlja kretanje i lakoću.
Afirmacija: Prema svim svojim iskustvima se odnosim s mudrošću, ljubavlju i lakoćom.

Poremećaj: Zglobovi. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju promjene životnih pravaca i lakoću kretanja. Afirmacija: S lakoćom se mijenjam. Moj je život pod božanskim vodstvom i ja se uvijek krećem u najboljem pravcu.

Poremećaj: Zubi. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju odluke. Vjerovatni uzrok: Dugoročna neodlučnost. Nesposobnost da razlučimo svoje ideje na one koje su za analizu i na one koje su za donošenje odluka. Afirmacija: Donosim svoje odluke na principima istine. Opuštena sam jer sigurno znam da se u mom životu događaju samo prave stvari.

Poremećaj: Želudac. Vjerovatni uzrok: Održava prehranu. Probavlja ideje.
Afirmacija: S lakoćom prihvaćam život.

Poremećaj: Ženski problemi. Vjerovatni uzrok: Poricanje sebe. Odbijanje ženskog principa i ženskosti. Afirmacija: Uživam u svojoj ženskosti. Volim što sam žena. Volim svoje tijelo.

Poremećaj: Žgaravica. Vjerovatni uzrok: Strah. Strah. Strah. Strah koji vas sasvim prožima. Afirmacija: Dišem slobodno i punim plućima. Sigurna sam. Imam povjerenja u život.

Poremećaj: Živci. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju komunikaciju. Prijemčivi prijenosnici. Afirmacija: Komuniciram s lakoćom i radošću.

Poremećaj: Živčani slom. Vjerovatni uzrok: Usredotočenost na sebe. Začepljem kanali komunikacije. Afirmacija: Otvaram svoje srce i stvaram samo komunikacije ispunjene ljubavlju. Sigurna sam i sve je u redu.

Poremećaj: Žlijezde. Vjerovatni uzrok: Predstavljaju stanice “posjedovanja.” Želja da poguramo vlastiti život. Afirmacija: Prepuna sam stvaralačke snage.

Poremećaj: Žučni kamenci. Vjerovatni uzrok: Ogorčenost. Teške misli. Osuđivanje sebe i drugih. Oholost. Afirmacija: S radošću se oslobođam prošlosti. Život je čaroban, a ja sam prekrasna.

Poremećaj: Žutica. Vjerojatni uzrok: Vanjske i unutarnje predrasude. Neuravnotežen um. Afirmacija: Imam razvijen osjećaj tolerancije, suosjećanja i ljubavi prema svim ljudima, a i prema sebi.