Detaljan recept sa slikama za makedonski specijalitet “ČKETO”: Jako lagano za napraviti, a preukusno

Potrebne namirnice:
800-1000 gr junetine bez kosti od ramsteka ili vrata
600 gr mrkve
1 glavica bijelog luka
struk peršuna
200 ml bijelog vina
150 ml ulja
Začini (so, vegeta, biber).
Meso isjeći na manje snicle, mrkvu očistiti i izrezati na kolutove, bijeli luk izrezati ne previše sitno, peršun.

Postupak redanja imate na slikama.

U zemljenu tavu nasuti malo ulja, poredati 1/2 isjeckane mrkve, poredati meso, posuti ostatkom mrkve, bijeli luk i nasjeckan perčun. Začiniti i naliti vino i ulje i dodati vode da prekrije meso i povrće. Poklopiti i staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 220 stepeni, i tako neka se peče 1h, smanjiti na 180 stepeni još 2 sata i opet smanjiti na 150 još pola sata do sat. Ukupno 3 i po do 4 sata da se krčka. Ne treba miješati ali povremeno treba provjeravati tečnost. Služiti uz domaći hljeb ili somune.

(Autorica recepta Amela Demirović-Nestoroska/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!