Destruktivna navika: ZAŠTO NEKE STVARI “ODLAŽEMO ZA SUTRA”?

Da li ste ikada odložili neki veoma važan zadatak jer ste morali da operete sudove ili preuredite kuhinjske fioke

Iako je pred vama veoma važan posao, već duže vrijeme planirate da uredite stvari po kući ili stanu. Da, odložili ste važnije poslove, ali ne iz lijenosti.. Niste voljni da se družiti sa prijateljima, već više preferirate da ostanete kući gledate cijelu sezonu omiljene serije. U stvari, prilično ste se umorili dok ste sredili te kuhinjske fioke.

Zašto nešto odlažemo?

Odugovlačenje zapravo znači odlaganje nečega za sutra. Svjesni smo takvog odlaganja, a takođe smo svjesni da to nije dobra ideja. Međutim, mi to ipak radimo. Zašto? Ne radi se o ljenosti, nedostatku samokontrole ili bilo kojoj drugoj karakternoj grešci. Nema problema ni sa organizacijom vremena. Odlažemo zadatke jer imamo problem sa emocionalnom regulacijom.

Naime, određeni zadaci u nama izazivaju negativne emocije, poput dosade, tjeskobe, nesigurnosti, frustracije, sumnje u vlastite sposobnosti, ogorčenost …
Naša odbojnost prema zadacima može proizaći iz same prirode zadatka, recimo da morate očistiti vrlo prljavo kupatilo ili morate da napravite dugačaku i dosadanu tabelu za šefa. U nekim drugim situacijama to je uzrokovano dubljim osjećanjima kao što su sumnja u sebe, nesigurnost ili anksioznost.

Ako, na primjer, morate da učite za ispit, napišete tekst ili pripremite predavanje za kolege, čim sjednete da to učinite, misli počinju da se gomilaju: “Nisam dovoljno pametna da ovo završim na vrijeme”, “Ovo je tako teško”, “Nikada neću završiti ovo”.

Nesposobni da se nosite sa takvim mislima i emocijama tjera vas da ostavite taj zadatak po strani i počinete da se bavite nečim drugim.

Marš negativnih misli i emocija prestaje i zapravo ste u tom trenutku nagrađeni svojim prijatnijim osjećanjima upravo zato što ste odložili nešto što vam je jako važno, ali i teško. Iako ste istovremeno svjesni da je ovo odugovlačenje loše, da se zadatak neće obaviti sam i da ćete se slijedeći put kada budete sjeli da ga radite osjećati podjednako loše, ali upravo to trenutno olakšanje koje osjećamo kada odgađamo nešto važno uvlači nas u krug odugovlačenja.

Odugovlačenje može postati hronična navika
Poznato je da ćemo u budućnosti ponavljati ponašanja za koja smo nagrađeni, kao što je slučaj sa različitim situacijama odlaganja važnih zadataka. Zato odugovlačenje nije nešto što ćemo raditi tu i tamo, ali se vrlo lako može razviti u hroničnu naviku.