DESILO SE U DUBROVNIKU: NEVJESTA STRUGALA ŠERPE PRED UDAJU, PA JOJ NA SVADBI ZAPLJUŠTALA KIŠA

 Narodna praznovjerja vezana za udaju i ženidbu kažu: „Kiša na vjenčanju – suze u braku?!“ Šta trebaju izgovarati neudate djevojke da pronađu suđenog…

 Nedavno je ljetni pljusak jednu  nevjestu  zadržao  ispod kupole dubrovačkog matičnog ureda. Posmatrajući mladu koja je zajedno sa svatovima čeka da prestane kiša, čuli su se komentari poput:

„Sigurno je strugala šerpe, pa joj je na svadbi zapljuštala kiš!

Neki su dodali, da je kiša na svadbi  loš znak, jer će mlada u braku  prosuti mnogo suza.

Nevjeste koje se udaju u crnoj odjeći bit će nesretne, plava vjenčanica znači da su našle svoju ljubav, zelena da će ih osramotiti nešto, u žutoj, da će brak biti kratkog daha. Muslimani su raširili praznovjerje, koje zabranjuje udaju i ženidbu između ramazanskog i kurbanskog Bajrama.

Balkanski narodi su oduvijek gajili praznovjerna vjerovanja.  Jedno od najraširenijih praznovjernih vjerovanja, bila je zabrana grebanja hrane s posuđa. Vjerovalo se, da djevojka koja pokušava priborom za jelo odstraniti s posuđa zalijepljenu  hranu, neće imati sunčano vrijeme na svadbi.

Zato i danas djevojke, bojeći se kiše na vjenčanju i svadbenom  slavlju, izbjegavju struganje kašikama po šerpi.

I riža, čest svadbarski rekvizit ima takođe svoju simboliku. Njome se blagosiljaju mladenci; bacanje riže na mladenke simbol je dobrih želja, plodnosti te mnogobrojnog potomstva. U novije vrijeme se raširio običaj bacanja bombona na mladence; poruka bombona je da svatovi mladencima žele sladak život.

Voda, isto tako, u nekim krajevima igra posebnu ulogu. Nekada se je vjerovalo, da mlada pri prvom ulasku u mladoženjino dvorište mora prosuti malo vode – da joj u novom domu sve teče kao voda. Jedno od sujevjernih vjerovanja savjetuje mladencima, da prvi bračni dan u krevet polože nekog dječaka, vjerovalo se da taj običaj obećava veći broj muških potomaka.

ZA NEUDATE DJEVOJKE

Neudate djevojke ili one koje imaju probleme s udajom, njegovale su neke praznovjerne običaje. Takvim djevojkama se savjetovalo, da u vrijeme mladog mjeseca uzmu kamenčić u koji prošapuću: „O mjeseče, tako ti mladine, ti hodaš po cijelome svijetu, kada viđaš  mog dragog ti mu naredi neka mi se po imenu javi!“

Djevojka je to trebala izgovoriti tri puta te paziti koje muško ime će prvo čuti. Vjerovalo se, da je to ime njenog suđenika, budućeg muža te da će udaja uslijediti jako brzo.