Desetominutno istezanje smanjuje simptome depresije i menopauze

istezanjeIstezanje 10 minuta dnevno pomaže u olakšavanju simptoma menopuaze i depresije, navodi se u novoj studiji.

Eksperti su procijenili utjecaj laganih vježbi koje rade žene srednje dobi na vruće valunge, raspoloženje, nesanicu i bolove u tijelu.

“Polusatna šetnja i desetominutno istezanje poboljšava zdravlje žena, olakšava simptome menopauze, poboljšava raspoloženje i pomaže u spavanju”, rekla je izvršna direktorica Udruženja menopauza u Sjevernoj Americi Joann Pinkerton.

U istraživanje je učestvovalo 40 japanskih žena u dobi od 41. do 61. godine. Dvadeset žena je radilo desetominutno istezanje svaki dan prije spavanja tri sedmice, dok je drugih 20 mirovalo. Potom su popunjavale upitnik koji je sadržavao 10 pitanja o simptomima menopauze, psihološkim simptomima i bolovima u tijelu.

Na samom početku cijela grupa je imala slične simptome. Više od polovine učesnica su bile u menopauzi i blizu dvije trećine su patile od depresije. Većina ih nije bila fizički aktivna.

Nakon tri sedmice grupa koja je radila vježbe istezanja je imala dosta manje simptome, ali su i dalje imale jednak broj valunga, ali je ženama koje su vježbale bilo lakše.

“Neaktivnost je loša za fizičko i mentalno zdravlje, te povećava jačinu valunga. Za razliku od toga, svakodnevna aktivnost smanjuje njihovu jačinu, poboljšava naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti”, istakla je Pinkerton.