“Desetodnevna dijeta” poznate francuske dijetetičarke Madlen Žesta: Žvaćite polako jer želudac nema zube!

 

Budite obazrivi kod ove dijete. Morate je se strogo držati, ali ne više od deset dana. Siromašna je mastima i šećerom, ali ima sve neophodne hranjive materije, vitamine i minerale. Njen cilj je da pomogne organizmu da povrati dragocjeni instinkt korisne i svrsishodne hrane. Za deset dana očekujte da izgubite od tri do pet kilograma

Gospođa Madlen Žesta nije samo poznati pariški dijetetičar. Ona je zvijezda svjetske dijetologije i lični konsultant Žerara Depardjea, Katrin Denev, Izabele Ađani, Žilijet Binoš, Emanuele Bar i mnogih drugih iz svjetskog džet-seta. Veoma su popularne njene knjige “Metod Žesta” i “Nova ravnoteža” (u Francuskoj su bestseleri), a u Americi ima seriju televizijskih emisija.

Ona je, kažu, moderna čarobnica. Zahvaljujući njenim dijetama Depardje je oslabio četrdeset kilograma, a Izabela Ađani i Žilijet Binoš su uz njenu pomoć, nakon porođaja, došle u pravu formu. Katrin Denev se zahvaljujući metodu “Žesta” podmladila i opet postala zavodnica.  Madlen je protivnik svih “čudotvornih” preparata za mršavljenje kojim je preplavljeno tržište, ali će preporučiti predivnu crnu čokoladu (gorku), u količini od dvadeset grama dnevno, tečni ćilibarski med ili šareno domaće slatko (dvije kašičice dnevno) ili nekoliko badema.

Žesta savjetuje da obavezno osluškujete svoj organizam. Ne treba dozvoliti jako osjećanje gladi i kod prvih signala uz lagano žvakanje, sa uživanjem, treba pojesti jednu suhu voćku (šljivu, kajsiju ili smokvu). U toku desetodnevne dijete bolje je potpuno izbaciti iz upotrebe so, a kasnije je svesti na najmanju mjeru. (Samo osam miligrama soli zadržava litar vode u trajanju od 24 sata.) Odatle potiču i one ženske tegobe zvane “teške noge” i suvišni kilogrami…

Ukoliko za vrijeme dijete dođe do teškoća sa varenjem, to biva vrlo rijetko i obično tokom prva tri dana uveče treba potopiti dvije suhe šljive i ujutru ih pojesti zajedno sa vodom u kojoj su bile, na gladan stomak! I najvažnije: žvaćite temeljno jer naš želudac nema zube, a to se često zaboravlja.

Plan ishrane za dijetu

DAN PRVI: započnite dan sa vodom; pažljivo i u malim gutljajima ispijte pola litre  obične vode, u ležećem položaju.  Za doručak popijte šolju kakaa u mlijeku sa kašičicom meda. Sat vremena poslije napitka popijte sok od jedne iscijeđene pomorandže. Pijte sok tako kao da probate dobro vino. Do podneva popijte ne manje od litra obične vode!

Za ručak uzmite dvjesta grama bilo koje posne ribe i trista grama barenog povrća. Dodajte tome dvije kašike maslinovog ulja. Može se malo pobiberiti (nikako soliti), i preliti limunovim sokom. Dva sata kasnije uzeti jogurt sa kašičicom meda. Jogurt je vaš kultni desert tokom svih deset dana čišćenja organizma.

Oko devetnaest sati uzmite buljon od povrća. Buljon pijte u tri manje šolje sa pauzama od po deset minuta između svake. Kad sve popijete, počnite sa povrćem. Povrće iz buljona podijelite na tri dijela. Šargarepu ostavite za sljedeći dan (užina), paradajz i zelene dijelove praziluka bacite, a bijeli dio izrežite na kolutove i prelijte sa dvije kašike maslinovog ulja i lagano žvaćući pojedite u tri male porcije sa pauzama od dvadeset minuta između svake. Uveče uzmite jogurt sa kafenom kašičicom meda.

Prvi dan dijete time je završen. Prva noć će biti spokojna pogotovu ako ste zaboravili na uzbuđujuća sredstva (kafu, čaj, cigarete).

DAN DRUGI: U ležećem položaju jutrom popijte u malim gutljajima pola litre čiste negazirane vode, zatim sok od dva grejpfruta, a sat iza toga šolju kakaa. Poslije jednog sata treba popiti šolju ugrijanog buljona koji ste ostavili od sinoć. Tokom prijepodneva litar negazirane vode.

U četrnaest sati jedan jogurt sa kafenom kašičicom meda. U šesnaest hidroterapija (voda sa limunom i medom), a za večeru dvjesta grama posne ribe i trista grama šargarepe (one koju ste juče izvadili iz buljona) i dodajte dvije kašike maslinovog ulja. Bez soli! Uveče uzmite jogurt sa kašičicom meda.

DAN TREĆI: Važno je da se pridržavate pravila kako ne biste upropastili trud prethodna dva dana. Ležeći ispijte pola litra čiste vode. Poslije toga za doručak popijte šolju kakaa, a sok od grejpfruta sat poslije toga. Do dvanaest sati popijte litar čiste vode.

Za ručak spremite kompot od jedne jabuke ili kruške, ovlaš kuhane (jedan do dva minuta). Umjesto toga možete da pojedete jednu suhu voćku (šljivu, smokvu, kajsiju), držeći je dugo u ustima i uživajući u svakom djeliću ukusa. A, između sedamnaest i devetnaest sati primijenite hidroterapiju. Uveče jogurt sa kašičicom meda.

OD ČETVRTOG DO OSMOG DANA: U ovom periodu primjenjujte istu dijetu kao i tokom trećeg dana.

OSMI I DEVETI DAN: Treba sprovesti sve kao prvog i drugog dana.

DESETI DAN: Isti kao vaš treći dan uz kiselomliječni ručak i riblju večeru. Desetog dana uveče priđite ogledalu i pažljivo se pogledajte. Ako već ličite na Katrin Denev, Izabelu Ađani i Emanuel Bar, znači da ste radili pravilno.

 RECEPTI

Buljon od povrća

Sipati u šerpu litar i po vode. Kilogram praziluka, pola kilograma šargarepe, pola kilograma paradajza i nekoliko grančica celera ili mirođije. Izrezati povrće i spustiti u vodu koja vri. Kuhati dvadeset minuta na umjerenoj temperaturi. Procijediti. Posebno odvojiti povrće kako je naznačeno u planu ishrane.

 Hidroterapija

U četvrt litra vode dodati sok od jednog limuna i kafenu kašičicu meda.

 Kiselomliječni obrok

Osnova: 250 grama mladog (obranog) kravljeg sira (neslanog, razumije se) i 125 grama jogurta. Sami odaberete voćne dodatke ili se poslužite njenim receptima.