Deset puta jači od zelenog čaja: Čim popijete prvu šolju, desiće vam se sjajne stvari!

Podstiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća, a pomaže i pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi
Ako želite da svoju kafu, čaj, smuti, ali i jela učinite super zdravim i date im efekat koji će savladati tromost i nedostatak energije, “čarobni” prah maća (matcha), koji potiče iz Japana, biće najbolji izbor!

Maća prah je zapravo mljeveni prah listova zelenog čaja, a sa pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život.

Ovaj prah nastaje od prerađenih listova zelenog čaja koji su lupanjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosije i muti sa vrućom vodom. Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. vijeka, ali najbolja maća dolazi iz Japana. Čak je i drevna tradicija ispijanja čaja nastala u 12. vijeku u Japanu, a izgrađena je upravo oko maća praha, poznatog po svom prepoznatljivom i posebnom ukusu.

Za razliku od drugih zelenih čajeva, žbunovi maće se 20 dana prije žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca. Na taj način podstiče se proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino-kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta pečuraka.

Ovaj sastojak zaslužan je i za svojstvo čaja koje istovremeno smiruje i stimuliše.

Uz to, maća podstiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi i smatra se 10 puta jačim od običnog zelenog čaja.

Upravo zato je maća prah idealan za pravljenje u obliku kafe, čaja, smutija, ali i kao dodatak raznim jelima.

Priprema maće u obliku čaja:

U šoljicu stavite kašiku maća praha, dodajte 2, 3 kašike tople vode i mutite prah dok ne zapeni. Dodajte toplu vodu do vrha šoljice, promiješajte i popijte.

Priprema maće u obliku kafe:

Razmutite maća prah u šoljici i zagrijte 2 dl mlijeka. Sipajte polovinu toplog mlijeka u šoljicu sa maćom, a polovinu u manju bočicu i jako mućkajte dok ne dobijete gustu, kremastu teksturu pene. Sipajte pjenu u napitak, malo promiješajte i maća kafa je gotova.