Deset pravila za dugovječnost japanskog doktora koji je umro u 106. godini života

Japanski liječnik Shigeaki Hinohara liječio je pacijente samo nekoliko mjeseci prije smrti i pomogao u postavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svijetu.

Preminuo je 18. avgusta 2017., u 106. godini, a svijetu je ostavio tajnu dugovječnosti. Želite li doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha, slijedite njegovih deset savjeta:

1. Energija dolazi od toga što se osjećamo dobro, a ne od zdrave prehrane i puno spavanja

 
“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr. Hinohara.

2. Čuvajte se debljine!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na masu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati prehranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primjer, za doručak pio kafu, čašu mlijeka i sok od naranče sa kašičicom maslinova ulja. Vjerovao je da je ovo ulje odlično za krvne žile i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i kekse, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput sedmično jeo je govedinu.

3. Planirajte unaprijed!

Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i planirao još više u budućnosti. Tako se, kako je rekao, jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, preminuo je, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimist, što je isto vrlo važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate se umiroviti ako ne želite

“Nakon 65. godine počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ako čovjk želi još raditi, neka radi. Ako ne želi, neka ide u mirovinu i posveti se onome što želi raditi.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dječice u školi do ozbiljnih biznismena i liječnika. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj reći da ga stajanje čini snažnim.

6. Nemojte vjerovati baš svemu što kaže liječnik

Doktor Hinohara je smatrao da liječnici ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima, kada im liječnik prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju bi li to isto preporučio svojim bližnjima. Ako bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati nepotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju velik uticaj u ozdravljenju, mnogo veći nego što to misli medicina.

7. Uvijek hodajte po stepenicama i sami nosite svoju prtljagu

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite dizalo. Uvijek i svuda idite stubama i trudite se da sami nosite svoju prtljagu. Hinohara je cijeli život išao stubama i uvijek preskakao po jednu. Stepenice i hodanje svakodnevna su vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga “Abt Vogler”. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte glazbu, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi.

9. Bol je tajanstven

Najučinkovitiji način da savladate bol jest kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pozornost ne zaokupi nešto drugo. Tada će zaboraviti bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i glazbu koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog jer ionako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara u posljednjem od deset zlatnih načela dugovječnosti.