Deset opasnih znakova dijabetesa: Ako imate ove simptome, pravac kod doktora!

Dijabetes je veoma komplikovan za kontrolisanje, stoga je neophodno javiti se na vrijeme ljekaru

Vjerovatno se pitate zašto dolazi do povećanja šećera u krvi? Glukozu dobijamo iz hrane, jer većina proizvoda povećava šećer više ili manje. Glukoza najviše raste iz ugljenih hidrata, ili masti, pa čak i vlakna utiču na ovaj nivo. Za većinu ljudi, povećanje šećera u krvi je prirodna pojava.

Kada pojedete nešto slatko ili napunjeno ugljenim hidratima, vaš pankreas počinje da proizvodi insulin, hormon potreban za obradu glukoze. Ostaci glukoze se skladište u jetri, to je energetska rezerva tijela.

Zdravo tijelo samostalno reguliše koncentraciju glukoze u krvi. Međutim, u prisustvu dijabetesa ili insulinske rezistencije, telo ne može proizvesti onoliko insulina koliko je potrebno, glukoza se ne može pravilno obraditi.

Ovo su glavni znaci visokog šećera:

Umor – stlni umor, slabost…
Glavobolja – hrnonični bol u glavi mora da se spomene ljekaru.
Zamagljen vid – osoba vidi sve mutno, pred očima mu “igraju” tačkice…
Često mokrenje – višak glukoze utiče na bubrege
Povećana žeđ – posljedica učestalog mokrenja

Ostali simptomi: problemi sa koncentracijom, suha usta, povećana glad, zbunjenost, nedostatak daha, svrab i ljuštenje kože itd.

Dijabetes je stanje kojim je teško upravljati; što se ranije bolest otkrije, veće su šanse da se održi trajanje i kvalitet života. Stoga, kada se otkriju znakovi visokog šećera u krvi, ne možete ostati ravnodušni.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!