Deset eteričnih ulja korisnih za psorijazu: Ljekovitim biljem protiv svraba i iritacije

Da bi se smanjila velika nelagodnost koju izaziva ova kožna bolest, određena eterična ulja za psorijazu mogu mnogo da pomognu oboljelima.

 

Smatra se da je psorijaza uzrokovana pretjerano aktivnim imunim sistemom čovjeka, zbog čega se koža ubrzano ljušti.

Ovaj ubrzani proces dovodi do toga da se nove i mrtve ćelije kože akumuliraju na njenoj površini, formirajući fleke i crvene mrlje. U nekim slučajevima, psorijaza se može liječiti lijekovima, dok u ekstremnim slučajevima ova bolest može biti neizlječiva i tretmani za nju mogu trajati čitav život.

Da bi se smanjila velika nelagodnost koju izaziva ova bolest, neki oboljeli koriste eterična ulja za psorijazu Narednih deset eteričnih ulja smatraju se najboljim da se nanesu na rane i ožiljke koji su nastali uslijed psorijaze, a preporuka je da se na ta mjesta ulja nanose pamučnim štapićem za uši.

 

1. Smilje

Smilje ima jako protivupalno svojstvo, pa je eterično ulje smilja poznato po tome da sadrži antiseptične kvalitete i sredstva za umirenje kože. Ima sposobnost da izliječi oštećenu kožu, pa je ovo ulje veoma popularno kod pacijenata sa psorijazom.

2. Čajevac

Ulje čajevca može pomoći u jačanju imuniteta. Ono ima jaka antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Kako oboljeli od psorijaze često češu dijelove osušene kože, primjena ulja čajevca može značajno pomoći u zaštiti od infekcije.

 

3. Kamilica

Kamilica je odlična za ublažavanje svraba i sprječavanje infekcije, što je čini korisnom u formi esencijalnog ulja za sve pacijente sa psorijazom. Eterično ulje kamilice pomaže stimulaciju proizvodnje bijelih krvnih zrnaca u ljudskom organizmu. Kamilica poboljšava elastičnost kože, ublažava svrab i umiruje iritirane kožne fleke.

4. Sandalovina

Ulje sandalovine je jedno od važnijih esencijalnih ulja za psorijazu, jer ono u sebi ima prirodna protivupalna svojstva koja mogu ublažiti svrab i bol. Ulje sandalovine takođe ima prirodna hidratantna svojstva koja mogu omekšati kožu i time olakšavati posljedice ove kožne bolesti.

 

5. Timijan

Timijan ima moćna prirodna antiseptična svojstva zbog prirodnog sastojka timola u sebi. Ovo čini ulje timijana izuzetno korisnim za pacijente sa psorijazom, jer može omogućiti značajno olakšanje. Treba biti oprezan zbog toksične prirode timola, pa je najbolje izbjegavati ulje timijana u trudnoći ili u stanju hipetenzije. Ovo ulje je iritantnije za kožu u odnosu na sva ostala, pa ga treba koristiti samo na ugroženom području kože.

6. Geranijum

Poznato je da je ulje geranijuma sposobno da revitalizuje tkiva u tijelu, što veoma povoljno djeluje i na kožu. Ova osobina čini ulje geranijuma jednim od najbazičnijih ulja u tretmanu psorijaze.

7. Kleka

Kleka pomaže u stimulaciji pročišćavanja krvi i cirkulacije, što ga čini izuzetno korisnim za liječenje psorijaze. Ulje kleke se često koristi u začinima kao dodatak hrani, ali se može primijeniti i površinski ili inhalirati u sebe. Ulje kleke može izazvati urođene defekte, pa ga treba izbjegavati u trudnoći, a nije preporučljivo ni da ga koriste djeca.

8. Lavanda

Poznato je da lavanda ublažava stres i anksioznost, kao i da smanjuje svrab. Lavandino ulje spada u tradicionalne tretmane za psorijazu i može pomoći u izbjegavanju daljih infekcija.

9. Ruzmarin

Ulje ruzmarina sadrži prirodne antioksidante koji podržavaju strukturu kože i pomažu u sprječavanju njenog oštećenja, što ga čini korisnim u tretmanu psorijaze. Može se uzimati oralno ili lokalno, a najbolje je da ga izbjegavaju oni koji imaju epilepsiju ili očekuju bebu.

10. Pelargonija

Pelargonija sadrži jaka antiseptična i protivupalna svojstva. Ova mirisna biljka korisna je za regeneraciju oštećenih tkiva, a takođe može da očisti i dezinfikuje posjekotine, ogrebotine, opekotine, modrice i osip.