DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA JEDNU STRAŠNU NAVIKU: NEMOJTE NIKADA ZASPATI NA PLAŽI

Ljudi često znaju uživajući na suncu i plaži, da zadrijemaju na ležaljci, ali dermatolozi upozoravaju na tu lošu naviku.

Iako vam možda zvuči bezazleno, spavanje na vrućini može imati niz loših posljedica.

  • Osloniti se na kremu sa zaštitnim faktorom kao jedinu obranu od sunca nije nikako pametno. Uvijek propustimo namazati neke dijelove, a i krema nas neće štiti baš cijeli dan – kaže portparolka Britanskog udruženja dermatologa, Herijet Dalvud.

Kremu sa SPF trebalo bi nanositi svaka dva sata jer se uklanja znojenjem, a osim toga trebalo bi sjediti u hladu i nositi zaštitnu odjeću, sunčane naočare i nešto da pokrije glavu – pogotovo ako idete na plažu u periodu od 11 do 17 sati.

Drijemanje može potrajati i nekoliko sati, pa sigurno nećete obnavljati sloj kreme, a ona će se svejedno uklanjati i upijati, te nakon nekog vremena više neće imati funkciju. Spavanjem na suncu izlažete se riziku od opekotina jer niste svjesni koliko je sunce jako i nećete se pomjerati.

Ako provodite veći dio dana na plaži, obavezno se sklonite u hlad kada želite malo odspavati i svejedno nanesite zaštitni faktor. Dermatolozi savjetuju i da postavite alarm na mobilnom kako ne biste predugo spavali.

Doktorica Claudie Pastides kaže da, osim što je loše za kožu, spavanje na suncu može dovesti i do dehidracije.

  • Tijelo će regulisati svoju temperaturu da bi pravilno radilo, a jedan od načina na koji to radi je znojenje. Kada se jako znojimo i ne unosimo tečnost, možemo dehidrirati – to ćete prepoznati po slabosti, umoru, glavobolji i vrtoglavici. Pripazite da unosite dovoljno tečnosti. Također, može doći do toplotnog udara.