Koje olakšanje: pritiskom na ove tačke oslobodite se nelagode i boli!

Masaža stopala mnogima od nas je jedna od najomiljenijih vrsta masaže. Ima snažan relaksirajući učinak, jer djeluje na čitav organizam. To je zato što se na stopalu nalazi sedam tisuća živčanih završetaka povezanih sa svim dijelovima tijela. Ciljano tretiranje osjetljivih područja (zona) na stopalima i pripadajućih refleksnih točaka u svrhu olakšavanja tegoba, naziva se refleksologija.

Osim na stopalima, refleksologijom se obrađuju i točke na zglobovima i dlanovima, a rjeđe na ušima i licu. Ova tehnika stara je preko 3000 godina, a prvi su je koristili Kinezi i Egipćani. Kineska medicina smatra da uravnotežuje Qi – životnu energiju koja teče kroz kanale u tijelu.

Djeluje na čitav organizam

Današnja je refleksologija utemeljena na zonskoj terapiji, koju je razvila stručnjakinja za masažu Eunice Ingham tridesetih godina prošloga stoljeća. Ona je otkrila da pritiskanjem stopala može djelovati na čitavo tijelo pacijenata. Ohrabrena izvanrednim pozitivnim iskustvima, izdala je knjigu “Stories The Feet Can Tell”, u kojoj je dokumentirala svoje slučajeve i predstavila raspored refleksnih točaka na stopalima. U zonskoj je terapiji tijelo podijeljeno na deset energetskih zona, koje okomito prolaze tijelom i završavaju u stopalima. Obrađujući refleksne točke u određenim zonama, možete stimulirati sve dijelove tijela, prenosi Atma.

Kako djeluje refleksologija

Refleksologija djeluje na tri načina: opušta, potiče cirkulaciju i promiče energetsku ravnotežu unutar tijela. Ravnoteža je bitna za zdravo tijelo, um i duh. Kad u tijelu postoje disfunkcije, ono ispada iz ravnoteže. Refleksološki tretman vitalno uravnotežuje svaku žlijezdu, organ, mišić, tkivo i stanicu u organizmu, dovodeći tjelesne sustave u stanje pravilnog rada. U refleksološkom tretmanu obrađuju se određene refleksne točke i zone, odašiljajući impulse u bolesni dio tijela. Dobar će refleksoterapeut pratiti reakcije vašeg tijela i pomoći vam da dođete do rezultata veoma brzo. On također može pridonijeti lakšem dijagnosticiranju bolesti. Poželjno je u početku ne prekidati tretmane koji na nekoliko trenutaka mogu biti bolni, jer riječ je o procesu iscjeljenja. Nakon što se uspostavi protok energija ta bol nestaje.

Najčešće indikacije

Refleksologija posebno može pomoći kod:

hormonalnih poremećaja
menopauze
bolova u leđima
migrene i glavobolje
poremećaja spavanja
probavnih tegoba
cirkulatornih problema
depresije, stresa i napetosti

Refleksologija kod kuće

Možete naučiti sami primjenjivati refleksologiju na sebi, partnerima pa čak i kućnim ljubimcima. Sve što vam treba je karta refleksnih točaka i usvajanje znanja o trajanju i načinu pritiskanja.

Refleksne točke na šakama teže je masirati jer su smještene dublje ispod kože, no masaža dlanova može se vrlo lako izvoditi na bilo kojem njihovom dijelu. Rad na dlanovima djeluje veoma opuštajuće i dobra je alternativa tretiranju stopala, ako ste vrlo škakljivi.Ako patite od težih problema i želite iskusiti punu dobrobit refleksologije svakako posjetite educiranog terapeuta refleksologije.

Smjernice za rad:

obrađujte zajedno stopala i dlanove
vodite računa o jačini pritiska kod osjetljivih ljudi
nemojte primjenjivati refleksologiju kod ljudi koji su ležali duže od 24 sata
učenje refleksologije najbolje je početi na stopalima
preporučljivo trajanje tretmana je 20 – 45 minuta, a kod djece i starijih osoba do 30 minuta
tijekom tretiranja refleksnih točaka smije se primjenjivati i masaža
kod obrade šaka potreban je jači pritisak, jer se točke nalaze dublje