Ešref Mušić, strastveni kolekcionar iz sarajevskog naselja Dobrinja: Ljubomorno čuva preko 1000 starih gramofonskih ploča

Nikada se nisam bavio muzikom, ali sam s ljubavlju prikupljao stare singlice i uživavao uz muziku sa kasetofona – kaže ovaj kolekcionar

Sarajevski penzioner Ešref Mušić je kolekcionar starih gramofonskih ploča. U svome dobrinjskom stanu, na posebnom mjestu, čuva preko 1.000 starih singlica, LP-a, starih audio i video kaseta.

Sačuvao je i omote, a na omotima mnogi pjevači se danas ne mogu prepoznati ili su, kako ovaj kolekcionar reče, preselili u legendu. Najveći broj singlica prikupio je u periodu šezdesetih i sedamdesetih godina.

Probrani hitovi

Ešef ljubomorno čuva svoju kolekciju od koje se nije odvajao ni tokom rata. Iako je u vrijeme nestašice ogrjeva gorjelo sve što je moglo gorjeti, samo se njemu nije moglo dogoditi da njegova kolekcija završi u vatri. Čuvao ih je, veli, kao zjenicu oka:

–    Ovo su možda najdraže uspomene iz moje mladosti, kada je bilo pojam imati gramofon. Ploče sam sačuvao kao nešto najdragocjenije i nema tih para da bi ih danas prodao. Tu ima svega, od ozbiljne muzike do sevdalinke.

U ono staro vrijeme uglavnom su to bili hitovi, te prvi albumi i prve sing ploče Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine, Silvane Armenulić, Kvake, Mehe Puzića, Bebe Selimović, Zore Dubljević, Šabana Šaulića, Tome Zdravkovića – kaže Ešef i dodaje kako je sačuvao i stari gramofon, na kome se i danas vrte njegove stare singlice.

Miris omota

Ima Ešo, kako prijatelji iz milja zovu ovog kolekcionara, i svjetskih hitova. Među albumima klasične i zabavne muzike su: Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Hendrix, Whitesnake, AC/DC…

–    Danas mladi ne znaju šta je to gramofon, a ima ih koji još uživo nisu vidjeli LP ploču, da ne pominjem singlicu. Nepoznat im je onaj šmek mirisa ploče kada je izvadite iz kartonskog omota, te pucketanja gramofonske igle, niti znaju odabir brzine okretanja ploče, LP na 33, a singl na 45 obrtaja.

Danas, ukucate ime benda u neki P2P program i kompletna diskografija se skine za sat i nešto. Nešto što je neko stvarao tri decenije stane na jedan flaš (flush) disk veličine nokta. Ne znam da li se današnja mladež može nečemu obradovati onako iskreno kao moja generacija gramofonskim pločama – kaže ovaj nostalgični kolekcionar koji se, da bude još zanimljivije, nikada nije bavio muzikom.

(Mustafa SMAJLOVIĆ/arhiv Aure)