Stogodišnje misterije: Blaga za kojima se ne prestaje tragati

  Skrivena blaga su često praćene fascinantnim pričama.

“Blago iz Lime”

Nakon što su osvojili imperiju Inka u 16. vijeku, Španci su se dokopali ogromnog bogatstva. Većina vrijednosti čuvana je u Limi sve do 1820. godine, kada su Španci zbog pobune bili prisiljeni da ga premjeste.

Za to je bio zadužen britanski kapetan Vilijam Tompson koji je blago planirao da odveze u svom jedrenjaku “Mary Dear”. Ali pohlepa je bila jača od Britanaca pa su pobili španske čuvare i – naravno – sakrili blago. Ipak, Španci su ih se dokopali i smaknuli cijelu britansku posadu, osim Tompsona. On im je obećao da će otkriti lokaciju na kojoj je blago zakopano.

Špance je preusmjerio prema ostrvu Kokos (blizu današnje Kostarike), a kada su došli do obale, Tompson i njegov pomoćnik uspjeli su da pobjegnu u džunglu. Španci ih nisu pronašli i tako su ostali bez blaga.

Istoričari tvrde da bi skriveno blago danas vrijedilo oko 200 miliona američkih dolara, a na mnoga pitanja o blagu vjerovatno nikada neće biti odgovora.

Jesu li možda Tompson i njegov pomoćnik otkopali blago i uživali u njemu do kraja života, daleko od pogleda Španaca?

  3. Nacističko blago u austrijskom jezeru Toplica

Tokom posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata nacisti su u jezeru Toplica potopili nekoliko kontejnera iz još uvijek ne u potpunosti poznatih razloga. Nekoliko tih kontejnera pronađeno je i u njima su bile lažne novčanice zemalja Saveznika ogromne vrijednosti.

 

One su navodno trebale da posluže silama Osovine da pomoću inflacije unište ekonomije zemalja Saveznika u sklopu operacije “Bernhard”.

Nažalost, na mjestu na kom se navodno nalaze kontejneri nalaze se desetine teških trupaca koji otežavaju pristup lokaciji i drastično povećavaju mogućnost utapanja i teških povreda.

Ronioci koji su imali dovoljno hrabrosti da zaronite blizu kontejnera kažu da su vidjeli i potopljeni avion, ali mnogi vjeruju da kontejneri sadrže neprocjenjivo bogatstvo u obliku zlata, dijamanata i umjetnina.

Potraga za nacističkim zlatom toliko je eskalirala da su austrijski stručnjaci 2009. godine zatražili stogodišnju zabranu uranjanja u jezero zbog velike štete koju to nanosi okolini.

  4. Zlatna sova skrivena u Francuskoj

Sredinom 1993. godine čovjek pod pseudonimom “Max Valentin” navodno je negdje u ruralnom dijelu Francuske zakopao zlatnu sovu ogromne vrijednosti. Ponudio je milion franaka prolazaču sove, ali i 11 tragova koji bi trebalo da budu od pomoći svim zainteresiranim lovcima na blago.

Ali čak ni to nije bilo dovoljno da se sova pronađe, iako se pritom dogodilo nekoliko incidenata. U jednom od njih istraživači su uspjeli da zapale vrlo staru crkvicu.

Nažalost, godine mukotprnih potraga nisu urodile plodom, a vjerojatno nikada i neće s obzirom na to da je misteriozni Valentin umro 2009. godine. On se u medijima posljednji put oglasio 1997. godine kada je rekao da je sova provjereno još na svom mjestu i da joj je neko čak došao vrlo blizu.