Šljiva je najstariji narodni lijek za zdravu probavu, evo kako je pravilno koristiti

Iskoristite moć sezonskog voća i uživajte u plodovima koji su prava riznica zdravlja. A jedan od njih svakako je autentičan proizvod našeg podneblja, šljiva. U osušenom stanju predstavlja pravi lijek za zatvor.

Šljiva je najstariji narodni lijek za regulaciju probave. Prirodni je laksativ, na koji organizam ne postaje rezistentan kao u većini slučajeva kada su drugi proizvodi u pitanju. Zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, šljiva omekšava stolicu, što je važno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja.

Suhe šljive su izuzetno dobre za varenje, ali važan je postupak sušenja. Uvijek su bolje one koje imaju košticu i, što je važno, ne treba ih uzimati više od tri do pet dnevno.

Prema riječima naše sagovornice, suve šljive su vrlo bogate vlaknima. Kada se koriste kao rješenje za zatvor, na prazan stomak, a u ostalim slučajevima najdragocjenije su kuhane, kao kompot, i to od tri do pet šljiva dnevno. Imaju mnogo vlakana, a ona kuhanjem još više nabubre. Kuhanjem se gubi i šećer, pa kuhane suhe šljive mogu jesti i osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

– Kao u sve voće i povrće tamne boje kao što su i cvekla i grožđe, i šljive su bogate pigmentom antocijanom, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala. Suhe šljive su dobre i za jačanje kostiju, jer imaju odličan odnos kalcijuma i D-vitamina.

Važno je znati, ističe naša sagovornica, da trudnice ne treba da konzumiraju suhe šljive da beba ne bi dobila dijareju. A sportistima je dozvoljena nešto veća dnevna količina, do sedam suhih šljiva dnevno, i to poslije treninga, da ne bi došlo do dijareje.

Domaće suhe šljive

Operite i očistite šljive. Sušite ih na suncu ili u rerni, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Suva šljiva je odličan lijek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat prije jela.

Komentari

komentara